Για τα πανηγύρια το Υπουργείο Εργασίας: Όλα λάθος σε αναδρομικά και προσωρινές συντάξεις

Χιλιάδες περιπτώσεις συνταξιούχων που δεν έλαβαν ούτε την αύξηση ούτε τα αναδρομικά

Must Read

Απίστευτη ανοργανωσιά, επικοινωνιακά τρικ και σωρεία λαθών από το υπουργείο Εργασίας για άλλη μία φορά, που κατάφερε -γιατί περί κατορθώματος πρόκειται- να μην εκπληρώσει σωστά καμιά από τις δύο δεσμεύσεις που είχε αναλάβει δημόσια προς τους συνταξιούχους.

Τόσο για τα αναδρομικά λόγω της απόφασης του ΣτΕ όσο και για τις αυξήσεις και τα αναδρομικά λόγω της δικής του νομοθετικής πρωτοβουλίας για τις προσωρινές συντάξεις, στην οδό Σταδίου τα έκαναν… σαλάτα.

Σε ό,τι αφορά τα ψαλιδισμένα αναδρομικά που έδωσε η κυβέρνηση μετά την αυθαίρετη ερμηνεία της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές του 2012, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων δίνει τρία παραδείγματα, από τα πολλά που υποστηρίζει ότι έχει στη διάθεσή του, με παροιμιώδεις αστοχίες κι ενώ το υπουργείο είχε ανακοινώσει ότι θα διορθώσει τα λάθη που είχαν γίνει στις πληρωμές που έκανε στα τέλη Οκτωβρίου.

Στην πρώτη περίπτωση, ο συνταξιούχος υπέβαλε αίτηση στις 7 Ιουλίου 2014 και οι κρατήσεις του με τον νόμο 4093/12 άρχισαν από τον Ιούνιο του 2015 με ποσό 61,48 ευρώ τον μήνα (δεν είχε πάρει επικουρική). Τον Φεβρουάριο του 2016 η κράτηση του ν. 4093/12 αυξήθηκε στα 107,55 ευρώ (διότι έλαβε επικουρική).

Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος δεν πήρε καθόλου αναδρομικά στα τέλη Οκτωβρίου και δικαιούται 788,5 ευρώ. Ίμως, στην πληρωμή που έγινε στις 27 Νοεμβρίου έλαβε 501,69 ευρώ, δηλαδή 286,81 ευρώ λιγότερα.

Στη δεύτερη περίπτωση, ο συνταξιούχος υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης στις 18 Δεκεμβρίου 2012 και είχε την κράτηση του ν. 4093/12 από την αρχή της σύνταξης, με το ποσό σταθερό στα 54,60 ευρώ. Όμως, ο συνταξιούχος δεν έλαβε τίποτε, ενώ έπρεπε να λάβει 565,65 ευρώ.

Στην τρίτη περίπτωση, ο συνταξιούχος υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης στις 28 Ιουνίου 2013 και είχε την κράτηση του ν. 4093/12 για όλο το διάστημα με το ποσό των 58,37 ευρώ. Ενώ έπρεπε να λάβει 604,71 ευρώ καθαρά, στην πρώτη καταβολή δεν πήρε τίποτε και στη δεύτερη έλαβε 199,34 ευρώ, δηλαδή 405,37 ευρώ λιγότερα.

Εκτός καταβολών

Για χιλιάδες περιπτώσεις συνταξιούχων που δεν έλαβαν ούτε την αύξηση ούτε τα αναδρομικά κάνει λόγο την ίδια στιγμή το ΕΝΔΙΣΥ σε ό,τι αφορά την αύξηση του ποσοστού στις προσωρινές συντάξεις. Όπως επισημαίνει, «διαπιστώθηκε τεχνικό λάθος σε κάποια υποκαταστήματα του πρώην ΙΚΑ, που είχε ως αποτέλεσμα μερικές χιλιάδες, από το σύνολο των 34.000 περιπτώσεων προσωρινών συντάξεων, να μην ενσωματώσουν ούτε τις αυξήσεις που ορίζει ο νόμος (80% αντί για 50% επί του μισθού του δικαιούχου κατά το τελευταίο έτος εργασίας του) ούτε όμως και τα αναδρομικά 15 μηνών που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη εφαρμογή της διάταξης».

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ απέστειλαν επιστολή ήδη από τις 24 Νοεμβρίου προς τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, ενημερώνοντας για το πρόβλημα και ζητώντας χρόνο για την επίλυσή του.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This