Οικογενειακά μαγαζιά τέλος: Μονόδρομος οι συγχωνεύσεις!

Με... «δόλωμα» την πρόσβαση στα τραπεζικά δάνεια και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Must Read

«Ταφόπλακα» στις μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις βάζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και προβλέπει συγχωνεύσεις και εξαγορές των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το υπό κατάθεση σχέδιο προβλέπει βελτιώσεις και παροχή πρόσθετων κινήτρων για συγχωνεύσεις και συνεργασίες επιχειρήσεων, καθώς και ελεύθερων επαγγελματιών, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στα τραπεζικά δάνεια και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Το σχέδιο είχε ενσωματωθεί στην περιβόητη έκθεση Πισσαρίδη, που, παρά το γεγονός ότι είχε παρουσιαστεί ως ανεξάρτητη έρευνα για την ελληνική οικονομία, εστάλη στην Κομισιόν ως συνοδευτικό κείμενο του ελληνικού σχεδίου για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο τρόπος με τον οποίο καταρτίζεται το νομοσχέδιο οδηγεί σε απόγνωση τις μικρές επιχειρήσεις της χώρας και τον «εμποράκο» της γειτονιάς, που αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Μπροστά στην απειλή του «λουκέτου» μετά τα 10ετή μνημόνια και τα lockdowns, παρουσιάζεται σαν «μονόδρομος» η εξαγορά από μεγάλες επιχειρήσεις ή η συγχώνευση με άλλες εταιρίες, προκειμένου να αποκτήσει τη δυνατότητα δανεισμού από τις τράπεζες για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Υπενθυμίζεται πως, όπως έχουν παραδεχθεί οι ίδιες οι τράπεζες, απορρίπτεται το 80% των αιτήσεων για χορήγηση δανείων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οδηγώντας τους πρακτικά στο να κατεβάσουν ρολά.

Οι εξαγορές

Στο πεδίο των εξαγορών, το πλαίσιο ευνοεί ιδιαίτερα τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες θα αποκτήσουν κίνητρα για να «εξαφανίσουν» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προχωρώντας σε εξαγορές.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι, σε περίπτωση εξαγοράς επιχείρησης από άλλη εταιρία, εκπίπτει το σύνολο των δαπανών, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

·      ο συνολικός κύκλος εργασιών της εξαγοράζουσας και της εξαγοραζόμενης εταιρίας είναι ίσος ή μεγαλύτερος από το ποσό των 450.000 ευρώ

·      το συνολικό ποσό των δαπανών που εκπίπτουν δεν υπερβαίνει το 30% του μέσου κύκλου εργασιών της εξαγοράζουσας εταιρίας της τελευταίας τριετίας προ της εξαγοράς, εκτός εάν η εξαγοράζουσα δεν έχει συμπληρώσει ένα πλήρες έτος από την ίδρυσή της

Τα κίνητρα για συγχωνεύσεις

Το σχέδιο νόμου προβλέπει και έκπτωση 30% στον συντελεστή φόρου. Η έκπτωση φόρου στο 15,5%, από το 22% που είναι σήμερα ο φορολογικός συντελεστής, θα ισχύει με την προϋπόθεση ότι η εταιρική σχέση θα έχει διάρκεια τουλάχιστον πέντε έτη από τρία χρόνια, όπως αρχικά προβλεπόταν. Ωστόσο, υπάρχουν και συγκεκριμένες «δικλίδες», όπως:

·      ο συνολικός μέσος κύκλος εργασιών των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων, με βάση την προηγούμενη τριετία, είναι τουλάχιστον ίσος με το 150% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης με τον μεγαλύτερο μεταξύ των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων μέσο κύκλο εργασιών της τελευταίας τριετίας

·      ο κύκλος εργασιών της νέας εταιρίας, δηλαδή το άθροισμα του κύκλου εργασιών των τελευταίων ισολογισμών, αφαιρουμένων των μεταξύ τους συναλλαγών, είναι ίσος ή μεγαλύτερος από το ποσό των 450.000 ευρώ

Στην περίπτωση συνεργασίας προσώπων, δηλαδή ελεύθερων επαγγελματιών, ισχύει και πάλι η έκπτωση 30% για πέντε χρόνια, εφόσον τηρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις.

·      στην περίπτωση που η συνεργασία πραγματοποιείται με ίδρυση νέας εταιρίας, καθένα από τα συνεργαζόμενα πρόσωπα εισφέρει στο εταιρικό κεφάλαιό του ποσό ίσο με το 10% τουλάχιστον του εταιρικού του κεφαλαίου, ενώ το συνολικό κεφάλαιο της νέας εταιρίας δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 150.000 ευρώ

·      στην περίπτωση που η συνεργασία πραγματοποιείται δυνάμει σύμβασης ή συμφωνίας με αντικείμενο τη συμβολαιακή γεωργία, καθένας από τους συνεργαζόμενους παραγωγούς εισφέρει ποσότητες προϊόντων ίσες με το 40% τουλάχιστον της συνολικής ποσότητας όμοιων ή παρεμφερών προϊόντων της παραγωγής του.

Συνεργασίες

Για την απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος στην περίπτωση συνεργασίας προσώπων, παρέχεται το κίνητρο της απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος για κάθε συνεργαζόμενο πρόσωπο επί των πραγματοποιούμενων προ φόρων κερδών, τα οποία προκύπτουν, με βάση τη φορολογική νομοθεσία, κατά 30%.

Για την περίπτωση των συνεργασιών, αφορά τις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν 50 εργαζομένους, ετήσιος κύκλος εργασιών των οποίων δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This