Ηλεκτρικό Ρεύμα: Φως… στο τούνελ της ακρίβειας με νέα μείωση 15% στα τιμολόγια

Οι τιμές που διαμορφώνονται για τον Απρίλιο, σχεδόν μηδενίζουν την ανάγκη για επιδοτήσεις από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης...

Must Read

Καλά, αλλά και… κακά νέα για τους καταναλωτές από τη ΔΕΗ, καθώς σήμερα ανακοίνωσε τη χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος από όλους τους προηγούμενους μήνες, ήτοι 16,5 λεπτά/KWH για τον μήνα Απρίλιο, κάτι που σημαίνει πως για αυτόν τον μήνα ενδέχεται να μην δοθούν επιδοτήσεις από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Συνολικά, όμως, για τον Απρίλιο τα τιμολόγια ρεύματος αναμένεται να κινηθούν χαμηλά, με τις τιμές να αναμένονται μειωμένες κατά 2-5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, σε σχέση με τον Μάρτιο, για το σύνολο των προμηθευτών. Οι τιμές σε αυτά τα επίπεδα σχεδόν μηδενίζουν την ανάγκη για επιδοτήσεις.

Σε γενικές γραμμές, οι τιμές των προμηθευτών ακολουθούν την πτωτική πορεία των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας το Μάρτιο (μέχρι και την περασμένη Παρασκευή) διαμορφώνεται στα 125,73 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 156,24 ευρώ το Φεβρουάριο (μείωση 19,5%) και 276,89 ευρώ το Δεκέμβριο του 2022 (μείωση 55%).

Η πτώση στην τιμή της ενέργειας στη χονδρεμπορική, οφείλεται, ουσιαστικά, στη μεγάλη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου τον προηγούμενο μήνα, με τις διεθνείς τιμές του την εβδομάδα που μας πέρασε να διαμορφώνονται κοντά στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τη στιγμή που, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης, είχαν ξεπεράσει ακόμη και τα 320 ευρώ ανά μεγαβατώρα!

Αυξημένη η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα

Στην πτώση της τιμής συνέβαλε, επίσης, η αυξημένη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, η οποία πιέζει προς τα κάτω τις τιμές. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη με τη συμμετοχή των ΑΠΕ κοντά στο 50% στην κάλυψη του φορτίου, η τιμή χονδρικής υποχώρησε κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ειδικά για την ελληνική αγορά, η πτώση των τιμών σχετίζεται και με την αλλαγή της χρέωσης του τέλους φυσικού αερίου για τους ηλεκτροπαραγωγούς, που ήταν 10 ευρώ/MWh επί της τιμής των ποσοτήτων φυσικού αερίου που προμηθεύονται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ο νέος τρόπος υπολογισμού της επιβάρυνσης είναι σε ποσοστό 5% επί της τιμής και όσο χαμηλότερη είναι η τιμή του φυσικού αερίου, τόσο μικρότερο και το σχετικό κόστος για τους ηλεκτροπαραγωγούς.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This