Ανοίγει η πλατφόρμα για τις 72 έως 120 δόσεις: Πότε ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις ένταξης και ποιες οφειλές αφορά

Must Read

Πώς και πώς περιμένουν οι φορολογούμενοι πολίτες ώστε να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Η υπερφορολόγηση έχει δημιουργήσει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και τις επιχειρήσεις.

Μετά την έναρξη του προγράμματος «Το Σπίτι μου», το οποίο ουσιαστικά αφορά σε φθηνά σπίτια για νέους έως 39 ετών, αναβιώνει και η ρύθμιση της συγκεκριμένης ρύθμισης χρεών σε ελληνικό δημόσιο, ΕΦΚΑ και εφορίες, «δείχνει» ολοταχώς τον δρόμο προς τις κάλπες… 

Εκτός απροόπτου, αύριο Παρασκευή 7/4, αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για την αναβίωση των 72 έως 120 δόσεων προς τον e-ΕΦΚΑΣύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, όσοι χρωστούν και ειδικότερα όσοι έως 01/02/2023 είχαν απολέσει τις ευνοϊκές ρυθμίσεις ως 120 δόσεις και ως 72 δόσεις θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία του ΚΕΑΟ έως τις 31 Ιουλίου 2023. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να καταβάλλει μέχρι τις 31 Ιουλίου δύο δόσεις αναβιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις ρυθμίσεις. Ωστόσο, όσοι φορολογούμενοι έχουν αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές πέραν αυτών που ενέταξε στις δόσεις, π.χ. απλήρωτες οφειλές από φόρο εισοδήματος 2022 ή ΕΝΦΙΑ 2022 υποχρεούνται να τις εντάξουν στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων μέσα σε προθεσμία ενός μηνός από την ημερομηνία επικύρωσης της αναβίωσης της ρύθμισης των 120 δόσεων.

Η αναβίωση των παλιών ρυθμίσεων θα γίνει υπό τους όρους της αρχικής ρύθμισης για την υπολειπόμενη οφειλή. Οι δόσεις που χάθηκαν θα ενταχθούν στο τέλος της ρύθμισης. Ετσι, εάν κάποιος οφειλέτης δεν έχει πληρώσει για 12 μήνες, η ρύθμιση των 120 δόσεων θα επεκταθεί για επιπλέον 12 μήνες. Για τη ρύθμιση των 120 δόσεων το επιτόκιο ανέρχεται στο 3%, ενώ για τις δόσεις που αφορούν τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 36 δόσεις δεν υπάρχει τόκος, ενώ για περισσότερες δόσεις το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 2,5%. Για την πάγια ρύθμιση το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37% για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 12 δόσεις και σε 5,87% για 24 δόσεις. Σημειώνεται ότι για μέχρι 12 μηνιαίες δόσεις ο τόκος υπολογίζεται µε βάση το τελευταίο δημοσιευμένο μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ, που δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, πλέον 0,25% και προσαυξάνεται αναλόγως του αριθμού των δόσεων της ρύθμισης. Για περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις, το επιπλέον είναι 1,5%.

Οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου του 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου του 2023 και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, έχουν τη δυνατότητα να τις υπαγάγουν και αυτές στην νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων. Αν την 1η Νοεμβρίου του 2021 είχε ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων η οποία μεταγενέστερα χάθηκε και ταυτόχρονα βεβαιώθηκαν νέες οφειλές, μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021, τότε οι νέες αυτές οφειλές μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36 – 72 δόσεων. Ταυτόχρονα, όμως, εντός του μήνα από την υπαγωγή των νέων οφειλών στην ρύθμιση των 36 – 72 δόσεων, τις οφειλές της απολεσθείσας πάγιας να ενταχθούν σε νέα πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων. Με την μη καταβολή δύο συνεχόμενων μηνιαίων δόσεων ή με την καθυστέρηση της καταβολής των 2 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 2 μηνών, η ρύθμιση χάνεται με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπόλοιπου των οφειλών (ισχύει και για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών). Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ. 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This