Έξτρα «χαράτσι» για τα αναδρομικά!

Πώς φορολογούνται οι εισπράξεις σε μισθούς και συντάξεις. Μέχρι πότε θα πρέπει να υποβληθούν τροποποιητικές δηλώσεις στην ΑΑΔΕ

Must Read

Έξτρα φόρο σε όσους εισέπραξαν αναδρομικά ποσά μισθών ή συντάξεων προηγούμενων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας και αμοιβών από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ μέσα στο 2022, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, κρύβουν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους στο οποίο εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων, που περιλαμβάνουν τα αναδρομικά, προκειμένου να καταβάλουν τους επιπλέον φόρους εισοδήματος που αναλογούν στα αναδρομικά τα οποία εισέπραξαν. Οι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν θα υπολογιστούν με βάση τις κλίμακες του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που ίσχυαν τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά. Από το τελικό ποσό θα αφαιρεθούν τυχόν φόροι εισοδήματος που παρακρατήθηκαν με συντελεστή 20% κατά την πληρωμή των αναδρομικών. Τα ποσά των φόρων, ωστόσο, τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι θα είναι προσαυξημένα με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής 0,76% για κάθε μήνα που παρήλθε από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής κάθε δήλωσης. Εφόσον τα αναδρομικά αφορούν φορολογικά έτη από το 2015 και μετά, οι σχετικές τροποποιητικές δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά, μέσω της ψηφιακής πύλης «myAADE».

Εφόσον αφορούν το φορολογικό έτος 2014 και τα προηγούμενα, πρέπει να υποβληθούν
ή να σταλούν με τους προβλεπόμενους τρόπους (ταχυδρομικά με συστημένες επιστολές ή
σκαναρισμένες μέσω της εφαρμογής «Τα αιτήματά μου») στις αρμόδιες ΔΟΥ. Σύμφωνα με έναν οδηγό που έχει εκδώσει η ΑΑΔΕ, η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί ως εξής: α) Τα
εισοδήματα των προηγούμενων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ στα έτη που αφορούν. Οι τόκοι θα δηλωθούν στο έτος που εισπράχθηκαν στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα 4Δ1. β) Από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, οι δηλώσεις αναδρομικών υποβάλλονται ηλεκτρονικά, επιλέγοντας το αντίστοιχο έτος υποβολής δήλωσης – π.χ., για το φορολογικό έτος 2017 θα επιλέξετε ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2018. Στη συνέχεια επιλέγετε «Τροποποιητική Δήλωση» και «Δήλωση Αναδρομικών Ε1». Αφού εμφανιστούν οι κωδικοί συμπληρωμένοι με τα νέα ποσά, υποβάλετε οριστικά τη δήλωση (εμπρόθεσμα μέχρι 31/12/2023). Τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ στα έτη που αφορούν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This