Τρεκλίζει ένας ακόμα «γίγαντας»: Επίσημα σε ύφεση η Γερμανία!

Η ύφεση δεν μπορούσε να αποφευχθεί λένε οι αναλυτές και τώρα το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του έτους

Must Read

Την ώρα που στην Ελλάδα η Κυβέρνηση Μητσοτάκη πλάσαρε το αφήγημα ότι η οικονομία της χώρας μας είναι «θωρακισμένη», ο ένας μετά τον άλλον οι παγκόσμιοι οικονομικοί κολοσσοί καταρρέουν.

Μετά το μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί στις ΗΠΑ, για το οποίο αν δεν βρεθεί λύση σύντομα θα συμπαρασυρθεί στα Τάρταρα ολόκληρη η παγκόσμια οικονομία, έρχεται η επίσημη ανακοίνωση ότι η οικονομία της Γερμανίας, η μεγαλύτερη της Ευρώπης, είναι πλέον σε ύφεση.

Τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στην ευρωπαϊκή οικονομία, μένει να φανεί, αν και ή κατάσταση μόνο ευοίωνη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί…

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, εισερχόμενη έτσι σε ύφεση, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας.




Όπως σχολιάζει το Reuters, «η γερμανική οικονομία βρισκόταν σε ύφεση στις αρχές του 2023, αφού τα νοικοκυριά που δαπανούσαν στην οικονομική μηχανή της Ευρώπης τελικά υπέκυψαν στην πίεση του υψηλού πληθωρισμού. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο του έτους, όταν προσαρμόστηκε για τις τιμές και τις ημερολογιακές επιπτώσεις, έδειξε μια δεύτερη εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας την Πέμπτη. Αυτό ακολουθεί μια πτώση 0,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Η ύφεση ορίζεται συνήθως ως δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης».

Χαρακτηριστικό είναι ένα σχόλιο σε σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg (με τίτλο: «Η Γερμανία είναι το κλειδί της Ευρώπης ακόμα και όταν είναι κάτω») για τη γερμανική ύφεση: «Όταν το Βερολίνο φτερνίζεται, η υπόλοιπη Ευρώπη ελέγχει τον σφυγμό της» και ακόμα: «Ως ο αδιαμφισβήτητος γίγαντας της ηπείρου, η Ευρώπη γνωρίζει ότι η μοίρα της στηρίζεται στη Γερμανία, στην ασθένεια ή στην υγεία».

Και αναφέρει μεταξύ άλλων το Bloomberg: «Η σημερινή αναθεώρηση χαμηλότερη των μεγεθών ανάπτυξης της Γερμανίας το πρώτο τρίμηνο, θέτει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σε μια χειμερινή ύφεση που αναπόφευκτα θα επιβραδύνει την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ των 20 εθνών. Είναι διπλά απογοητευτικό για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, δεδομένου ότι η ήπειρος είχε δείξει σημάδια υπέρβασης των χειρότερων πληθωριστικών επιπτώσεων του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της εκμετάλλευσης από τη Μόσχας του ενεργειακού εφοδιασμού. Η αδυναμία στη Γερμανία, την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, είναι σαν μια παγωμένη έκρηξη σε αυτούς τους δοκιμαστικούς βλαστούς της ανοιξιάτικης αισιοδοξίας».

Τα στοιχεία για το γερμανικό ΑΕΠ έδειξαν «απροσδόκητα αρνητικά σήματα», δήλωσε σήμερα ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ. Πρόσθεσε ότι συγκρίνοντας τη Γερμανία με άλλες πολύ ανεπτυγμένες οικονομίες, η οικονομία έχανε δυνατότητες ανάπτυξης.

«Δεν θέλω η Γερμανία να παίξει σε ένα πρωτάθλημα στο οποίο πρέπει να υποβιβαστούμε στις τελευταίες θέσεις», είπε, αναφερόμενος στις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο προβλέπει ύφεση το 2023 μόνο στη Γερμανία και τη Βρετανία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

«Υπό το βάρος του τεράστιου πληθωρισμού, ο Γερμανός καταναλωτής έχει γονατίσει, παρασύροντας ολόκληρη την οικονομία μαζί του», δήλωσε ο Andreas Scheuerle, αναλυτής της DekaBank.

Η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 1,2% σε τρίμηνο, μετά από προσαρμογές τιμών, εποχικών και ημερολογιακών προσαρμογών. Οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν επίσης σημαντικά κατά 4,9% σε τρίμηνο.

«Ο ζεστός χειμωνιάτικος καιρός, η ανάκαμψη της βιομηχανικής δραστηριότητας, με τη βοήθεια του κινεζικού ανοίγματος και η χαλάρωση των τριβών της εφοδιαστικής αλυσίδας, δεν ήταν αρκετά για να βγάλουν την οικονομία από την επικίνδυνη ζώνη ύφεσης», δήλωσε ο παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικής της ING Carsten Brzeski.

Αντίθετα, οι επενδύσεις αυξήθηκαν τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, μετά το αδύναμο δεύτερο εξάμηνο του 2022. Οι επενδύσεις σε μηχανήματα και εξοπλισμό αυξήθηκαν κατά 3,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι επενδύσεις στις κατασκευές αυξήθηκαν κατά 3,9% σε τρίμηνο.

Θετικές συνεισφορές υπήρξαν και από το εμπόριο. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,4%, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,9%.

«Η μαζική άνοδος των τιμών της ενέργειας είχε τον αντίκτυπό της το χειμερινό εξάμηνο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Joerg Kraemer.

Η ύφεση δεν μπορούσε να αποφευχθεί και τώρα το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

«Κοιτάζοντας πέρα από το πρώτο τρίμηνο, η αισιοδοξία στην αρχή του έτους φαίνεται να έχει δώσει τη θέση της σε μια αίσθηση πραγματικότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Brzeski της ING.

Όπως αναφέρει το Reuters, η πτώση της αγοραστικής δύναμης, τα μειωμένα βιβλία βιομηχανικών παραγγελιών, η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και η αναμενόμενη επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ, όλα συνηγορούν υπέρ της αδύναμης οικονομικής δραστηριότητας.

«Μετά την πτώση της Τετάρτης στο επιχειρηματικό κλίμα του Ifo, όλοι οι βασικοί κορυφαίοι δείκτες στον μεταποιητικό τομέα υποχωρούν τώρα», δήλωσε ο Kraemer από την Commerzbank.

Η γερμανική Bundesbank, ωστόσο, αναμένει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί μέτρια το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η ανάκαμψη της βιομηχανίας αντισταθμίζει τη στασιμότητα της κατανάλωσης των νοικοκυριών και την ύφεση στις κατασκευές, σύμφωνα με μηνιαία έκθεση οικονομίας που δημοσιεύθηκε χθες.

Κατακρημνίζεται το ευρώ

Την ίδια στιγμή, το ευρώ υποχωρούσε στις αγορές, ενώ το δολάριο έφτασε στο υψηλότερο σημείο των δύο μηνών, επωφελούμενο από τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγιο καθώς οι ανησυχίες αυξάνονταν για χρεοκοπία των ΗΠΑ.

Ο Stefan Mellin, ανώτερος αναλυτής της Danske Bank, σχολίασε σχετικά: «Οι κλιμακούμενες ενδείξεις οικονομικής δυσφορίας στην Ευρώπη, οδήγησαν το ευρώ σε χαμηλά επίπεδα πολλών μηνών έναντι του δολαρίου».

«Είδαμε κάποια αποκλίνοντα διατλαντικά μακροοικονομικά στοιχεία αυτή την εβδομάδα και ενώ η Γερμανία δεν είναι το ευρώ, η δυναμική στην οικονομία είναι εκπληκτικά αδύναμη», δήλωσε ακόμα ο Mellin.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This