Έφτασε η «ώρα» πληρωμής του ΕΝΦΙΑ: Τι να προσέξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Τα εκκαθαριστικά μπορούν να εκτυπωθούν μέσω taxisnet

Must Read

Λίγες ημέρες έχουν απομείνει για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι σε αναμμένα κάρβουνα καθώς οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί θα «εκτιναχθούν» με τη συγκεκριμένη, επιπλέον επιβάρυνση.

7,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη εκ των δόσεων του ΕΝΦΙΑ. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το ποσό είτε σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις, εντάσσοντας την οφειλή στη πάγια ρύθμιση είτε σε 12 άτοκες δόσεις, εξοφλώντας την οφειλή με πιστωτική κάρτα. Παράλληλα, προθεσμία έως τις 30 Ιουνίου για να κάνουν διορθώσεις υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση Ε9 έχουν όσοι εντοπίσουν λάθη ή παραλείψεις στη δήλωση των ακινήτων τους, που αποτελεί τη βάση υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Μετά τις διορθώσεις, η εφορία θα προχωρήσει στην έκδοση νέου εκκαθαριστικού για την αποπληρωμή του συγκεκριμένου φόρου.

Προσοχή σε λάθη!

  • Μη ορθή συμπλήρωση στοιχείων για ημιτελή κτίσματα: Προκειμένου να υπολογιστεί έκπτωση 60% στον ΕΝΦΙΑ σε κενό ημιτελές κτίσμα το οποίο δεν έχει ποτέ ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα, ο φορολογούμενος πρέπει, κατά την αναγραφή των στοιχείων του συγκεκριμένου κτίσματος στον πίνακα 1 του Ε9, να έχει συμπληρώσει, οπωσδήποτε, και τις ακόλουθες ενδείξεις:
    Στη στήλη 10 του πίνακα 1, θα πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό αριθμό 99 που σημαίνει «ημιτελές κτίσμα»
  • Στη στήλη 30 του πίνακα 1 πρέπει να έχει συμπληρώσει την ένδειξη ΟΧΙ εάν το ημιτελές κτίσμα είναι «μη ηλεκτροδοτούμενο» ή την ένδειξη ΝΑΙ, εάν το ημιτελές κτίσμα ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα. Στην περίπτωση συμπλήρωσης της ένδειξης «ΝΑΙ» στη στήλη 30 θα πρέπει να έχει αναγραφεί και ο αριθμός της εργοταξιακής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη στήλη 31 του πίνακα 1
  • Στη στήλη 32 «ειδική κατηγορία» του πίνακα 1 θα πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό 8 που σημαίνει ότι το δηλούμενο κτίσμα είναι «κενό»
  • Εάν δεν εμφανίζεται συμπληρωμένη έστω και μία από τις τρεις αυτές ενδείξεις, τότε η προβλεπόμενη από τον νόμο έκπτωση 60% στον αναλογούντα ΕΝΦΙΑ δεν θα έχει υπολογιστεί στο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ 2021 και απαιτείται διορθωτική δήλωση Ε9
  • Λάθη στα στοιχεία κτισμάτων σε αγροτεμάχια: Αν μέσα σε αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, αποκτά οικοπεδική αξία και ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται. Αυτό δεν ισχύει όμως αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη κλπ. Θα πρέπει όμως ο ιδιοκτήτης να έχει συμπληρώσει και μια από τις στήλες 17α ή 17β ή 17γ στην αρχική δήλωση που έχει εκκαθαριστεί, αλλιώς πρέπει να υποβάλει τροποποιητική

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This