Στουρνάρας: «Καμπανάκι» για τον δημοσιονομικό κίνδυνο και επανεξέταση των φοροαπαλλαγών

H παραοικονομία στην Ελλάδα ξεπερνά τα 40 δισ. ευρώ

Must Read

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έκρουσε τον κώδωνα του δημοσιονομικού κινδύνου και κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών να επανεξετάσει τις φοροαπαλλαγές που ανακοίνωσε. Ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η χώρα έχει ανάγκη από έσοδα».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μιλώντας στο συνέδριο που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών ο κ. Στουρνάρας συνέστησε την συνέχιση της «ορθόδοξης δημοσιονομικής πολιτικής», προκειμένου ο Προϋπολογισμός να διπλασιάσει το 2024 το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% του ΑΕΠ. Προσέθεσε, δε, ότι το Δημόσιο Χρέος μειώνεται ραγδαία, εκτιμώντας ότι εφέτος οι πραγματικοί μισθοί στην χώρα θα αυξηθούν.

Για την πορεία των επιτοκίων προέβλεψε ότι εάν ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει κάτω από το 3% σε μόνιμη βάση τον Αύγουστο του 2024, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανόν να προχωρήσει σε μικρή μείωση των βασικών της επιτοκίων.

Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι τα έσοδα που αναμένεται να εισπράξει το Δημόσιο από την πώληση των μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, παρόλο που είναι ελάχιστα σε σχέση με αυτά που διέθεσε για τη σωτηρία τους, δεν είναι λίγα αν συνυπολογιστούν τα οφέλη που έχει αποκομίσει από το PSI καθώς και υψηλά μερίσματα που έχει διαθέσει η Τράπεζα της Ελλάδος, τα οποία προέρχονται κατά κύριο λόγο από το ELA (σ.σ την ρευστότητα που χορηγούσε στις Τράπεζες).

Επιπλέον, επανέλαβε ότι η παραοικονομία στην Ελλάδα ξεπερνά τα 40 δισ. ευρώ ενώ, όπως είπε, θα πρέπει να επανεξεταστεί η κοινωνική χρησιμότητα των υφιστάμενων φοροαπαλλαγών και το κατά πόσο αυτές αφορούν τους πραγματικά ευάλωτους.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This