Ακόμα δεν ήρθε το νέο φορονομοσχέδιο και τού ετοιμάζουν… λίφτινγκ!

Τι αλλάζει για τους ελεύθερους επαγγελματίες μετά τη δημόσια διαβούλευση και τις παρατηρήσεις που υπέβαλαν φορολογούμενοι

Must Read

Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο που ανατρέπει τον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, με το υπουργείο Οικονομικών να είναι έτοιμο να υιοθετήσει κάποιες από τις παρατηρήσεις των 1.000 σχολίων που υπέβαλαν πολίτες και επαγγελματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα και θα περιέχει μία σειρά από τροποποιήσεις σε κρίσιμες διατάξεις, όπως:

– «κούρεμα» στις προσαυξήσεις του τεκμαρτού εισοδήματος λόγω τζίρου

– αυτοματοποιημένες διαδικασίες αμφισβήτησης του τεκμαρτού προσδιορισμού

ελαφρύνσεις για οικογένειες με ανάπηρα τέκνα και μονογονεϊκές οικογένειες

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις παρεμβάσεις κερδισμένοι θα είναι οι εποχικές επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν από 15.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ, αλλά και όσοι βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Εκατοντάδες πολίτες στα σχόλιά τους αναφέρονται στη διασύνδεση του τεκμαρτού εισοδήματος με τον τζίρο η τον αριθμό του προσωπικού, που ανεβάζουν το ελάχιστο εισόδημα. Στα σχόλια μπορεί να εντοπίσει κανείς περιπτώσεις κατά τις οποίες η φύση του επαγγέλματός τους αφορά εργασία λίγους μήνες τον χρόνο. Όπως ισχυρίζονται, η μειωμένη δραστηριότητα δεν αποτελεί για τον νέο νόμο πεδίο αμφισβήτησης, δηλαδή δεν αναγνωρίζεται ότι συγκεκριμένοι κλάδοι δεν μπορούν να έχουν τα εισοδήματα που απαιτεί ο νόμος. Για παράδειγμα: «Οι καθηγητές ξένων γλωσσών που παραδίδουμε μόνο ιδιαίτερα μαθήματα εργαζόμαστε οκτώ μήνες τον χρόνο. Οι καλοκαιρινοί μήνες, οι 15ήμερες διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα, καθώς και όλες οι σχολικές αργίες είναι νεκρή περίοδος. Επιπλέον, το μηνιαίο εισόδημα δεν είναι σταθερό, εφόσον το ιδιαίτερο μάθημα παρέχει την ευελιξία, και γι’ αυτό το προτιμούν κάποιοι να το ακυρώνεις σε περίπτωση ασθένειας του παιδιού ή εάν άλλες υποχρεώσεις συμπέσουν την ημέρα του μαθήματος, και να μην το πληρώνεις» αναφέρει επαγγελματίας. Αντίστοιχα σχόλια υπάρχουν και από επαγγελματίες που έχουν κυλικεία σε σχολεία, οι οποίοι επισημαίνουν ότι αφενός τα κυλικεία δεν δουλεύουν 365 μέρες τον χρόνο, αλλά ακολουθούν το σχολικό έτος, και αφετέρου πολλά από τα προϊόντα τα οποία διατίθενται στις σχολικές καντίνες είναι υπό διατίμηση. Όμως, υπάρχουν αρκετά σχόλια και από μητέρες που συνεχίζουν την επαγγελματική δραστηριότητά τους, αλλά με μειωμένους ρυθμούς, για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν στην Εφορία χαμηλά κέρδη για κάποιες ο οικονομικές χρήσεις. Υπάρχουν, φυσικά, και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην επαρχία σε περιοχές όπου ο πληθυσμός υπερβαίνει τους 3.000 κατοίκους και δεν εξαιρούνται από το ελάχιστο τεκμήριο. Δικαίως σημειώνουν πως λόγω της ακρίβειας οι τζίροι τους έχουν μειωθεί σημαντικά και σε κάποιες χρονιές τα κέρδη τους δεν θα υπερβαίνουν το ελάχιστο τεκμήριο των 10.920 ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This