Από σήμερα οι αυξήσεις στον νέο κατώτατο μισθό: Πόσο «φουσκώνουν» φόροι και εισφορές

Από 37 έως 47 ευρώ κυμαίνεται η καθαρή αύξηση - Έως 188€ αυξάνεται ο φόρος για όσους έχουν προϋπηρεσία από 9 χρόνια και πάνω

Must Read

Αυξάνεται από σήμερα, Δευτέρα 1η Απριλίου, ο κατώτατος μισθός, φτάνοντας στα 830 ευρώ. Μάλιστα, αναμένεται να συμπαρασύρει τριετίες και όλα τα επιδόματα.

Πώς διαμορφώνονται οι μισθοί

  • Στα 830 ευρώ – στα 37,07 ευρώ το κατώτατο ημερομίσθιο
  • 559.274 εργαζόμενοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό (Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, 26/3/2024)

Η αύξηση του κατώτατου μισθού φέρνει και αυξήσεις σε επιδόματα, ενώ επηρεάζονται και οι τριετίες. Οι μισθωτοί υπάλληλοι θα έχουν ένα πολλαπλασιαστικό αποτύπωμα μισής μονάδας για κάθε μονάδα που αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό, όπως λέει η Τράπεζα της Ελλάδος. Δηλαδή η νέα αύξηση κατά 6,4% στον κατώτατο μισθό, από τα 780 ευρώ στα 830 ευρώ, θα επηρεάσει κατά 3-3,5% και στους υπόλοιπους μισθωτούς λόγω υψηλότερου κατώτατου μισθού. Επίσης συμπαρασύρονται επιδόματα και βέβαια το επίδομα ανεργίας.

Οι… χαμένοι!

Την μικρότερη αύξηση στην τσέπη, 37€ το μήνα, θα έχουν οι μισθωτοί με προϋπηρεσία μια 3ετία, είτε έχουν ένα είτε δυο είτε κανένα παιδιά, καθώς δεν ευνοούνται από την φορολογική κλίμακα. Μάλιστα στην δική τους περίπτωση, συμφέρει μάλλον καλύτερα να μην αναγνωρίσουν την προϋπηρεσία της 3ετίας, καθώς με μια 3ετία θα λάβουν αύξηση τελικά καθαρά στην τσέπη 37€ το μήνα, ενώ χωρίς προϋπηρεσία θα λάβουν 39€ αν έχουν ένα παιδί ή κανένα και 42€ αν έχουν 2 παιδιά. Δηλαδή η διαφορά είναι από 2€ έως 5€ το μήνα στην τσέπη. Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζεται πως οι μισθωτοί δικαιούνται και επίδομα γάμου 10% – εφόσον το παρέχει η επιχείρηση – το οποίο τώρα διαμορφώνεται στα 83€ από 78€ το μήνα.  

Οι κατηγορίες επιδομάτων και προγραμμάτων που βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τον κατώτατο μισθό είναι: 

– Τακτική επιδότηση ανεργίας

– Βοηθήματα/επιδόματα που εξαρτώνται από την τακτική επιδότηση ανεργίας και από το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη (ειδικό βοήθημα ευάλωτων ομάδων, ειδικό εποχικό βοήθημα, επίδομα εργασίας)

– Βοηθήματα μη μισθωτών (βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων-ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ, τ. ΟΑΕΕ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων-ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ, τ. ΕΤΑΑ (τ. τομέας ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, ασφάλισης νομικών)

– Λοιπές παροχές που εξαρτώνται από το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη (ειδική παροχή μητρότητας μισθωτών, ειδική παροχή μητρότητας μη μισθωτών, συμπληρωματική παροχή μητρότητας, επίδομα γονικής αδείας, ανεξόφλητες αποδοχές, λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, παροχή διαθεσιμότητας)

– Αποζημίωση μαθητών των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας

– Επίδομα ΕΚΕΚ ΑμεΑ Θεσσαλονίκης

– Πρακτική άσκηση ΙΕΚ ΔΥΠΑ

– Καταβολή αποδοχών στους μαθητές-σπουδαστές-φοιτητές που απέχουν από την εργασία τους για συμμετοχή τους στις γραπτές εξετάσεις της σχολής που φοιτούν (Ν. 1346/1983)

– Προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας (προεργασία)

– Προγράμματα εργασιακής εμπειρίας

– Πρόγραμμα επιχορήγησης ιδιωτικών επιχειρήσεων για πρακτική άσκηση σπουδαστών ΑΤΕΙ-ΑΣΠΑΙΤΕ

– Προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα

– Προγράμματα νέων θέσεων εργασίας

Με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αυτομάτως αυξάνονται και οι τριετίες που αντιστοιχούν στο 10% του εκάστοτε βασικού μισθού. Η προσαύξηση καταβάλλεται για κάθε συμπληρωμένη τριετία προϋπηρεσίας και έως τα 9 έτη, δηλαδή συνολική προσαύξηση 30% για όσους έχουν συμπληρώσει 9 έτη προϋπηρεσίας (3 τριετίες). Με μία τριετία (3-6 χρόνια), ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 913 ευρώ σε 14μηνη βάση και στα 1.065 ευρώ σε 12μηνη. Με δύο τριετίες (6-9 χρόνια), ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 996 ευρώ σε 14μηνη βάση και στα 1.162 ευρώ σε 12μηνη. Με τρεις τριετίες (9+ χρόνια), ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 1.079 ευρώ σε 14μηνη βάση και στα 1.259 ευρώ σε 12μηνη. 




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This