Επίκειται τσεκούρι στις συντάξεις χηρείας και στον ιδιωτικό τομέα

Πολλοί δικαιούχοι θα τύχουν νέων περικοπών, ενώ θα κληθούν να επιστρέψουν και αναδρομικά ποσά

Must Read

Να μην εφαρμόσει τη νομοθεσία που περικόπτει στο μισό τις συντάξεις χηρείας εξ ιδίου δικαιώματος και για δικαιούχους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα καλεί την κυβέρνηση το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

Η εν λόγω περικοπή εφαρμόζεται ήδη στο Δημόσιο και στις συντάξεις του ΟΓΑ, και θα έπρεπε να έχει επεκταθεί σε συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα (εκτιμώνται από 100.000 έως 200.000).

Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει «τολμήσει» να το αγγίξει την τελευταία διετία, λόγω εθνικών εκλογών και ευρωεκλογών, όμως εκφράζονται φόβοι ότι από το καλοκαίρι και έπειτα θα επιχειρήσει να το κάνει, εκτιμώντας ότι έχει άπλετο πολιτικό χρόνο για να απορροφήσει τις αντιδράσεις.

Το δίκτυο ζητάει από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας να νομοθετήσουν σχετικά, ώστε να παραμείνει η καταβολή των συντάξεων χηρείας στο 70% των αρχικών ποσών, εφ’ όρου ζωής του κάθε δικαιούχου, όπως είχε ζητήσει εξαρχής με την ψήφιση του νόμου.

Έως τώρα το μέτρο εφαρμόζεται βάσει νομοθεσίας, μόνο για την πρώτη τριετία καταβολής της εν λόγω παροχής. Εν συνεχεία, επιβάλλεται περικοπή στο ήμισυ του αρχικού καταβληθέντος ποσού.

Η ρύθμιση αν προχωρήσει στον ιδιωτικό τομέα, αναμένεται να επηρεάσει σχεδόν 400.000 συνταξιούχους, εκ των οποίων-άνω από 90%, είναι γυναίκες.

«Πρόκειται για ένα άδικο μέτρο, που κακώς εφαρμόστηκε σε χιλιάδες συνταξιούχους στο Δημόσιο και στον ΟΓΑ. Στους δικαιούχους αυτούς η κυβέρνηση οφείλει να επιστρέψει τα χρήματα πίσω και το μέτρο δεν πρέπει να το επεκτείνει και στον ιδιωτικό τομέα» σημειώνει το ΕΝΔΙΣΥ.

Όπως τονίζει, υπάρχει ο κίνδυνος να είναι χιλιάδες οι δικαιούχοι που θα τύχουν νέων περικοπών στις συντάξεις χηρείας που λαμβάνουν, ενώ θα κληθούν να επιστρέψουν και αναδρομικά ποσά προς τα δημόσια ταμεία, καθώς το μέτρο θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο του 2020.

Όσο, πάντως, διαδοχικοί υπουργοί Εργασίας (Βρούτσης, Χατζηδάκης, Γεωργιάδης, Μιχαηλίδου) φοβούνται να αναλάβουν το πολιτικό κόστος τόσο ανεβαίνει και ο λογαριασμός των αχρεωστήτως καταβληθέντων, που σε κάποιες περιπτώσεις έχει ξεπεράσει τα 30.000 ευρώ ανά συνταξιούχο!

Επομένως, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί στο τέλος να προχωρήσει σε μία λύση που θα είναι είτε απάνθρωπη (δηλαδή να πάρει πίσω τα χρήματα αυτά) είτε αντισυνταγματική (καθώς η διάκριση μεταξύ συνταξιούχων απαγορεύεται ρητά).

«Έστω και την ύστατη ώρα καλείται η κυβέρνηση να επιδείξει κοινωνική ευαισθησία. Πρόκειται για δικαιούχους που έχουν χάσει το έτερον ήμισυ και η σύνταξη λαμβάνεται επειδή οι εκλιπόντες είχαν καταβάλει κανονικά και απρόσκοπτα τις ασφαλιστικές εισφορές που τους αναλογούσαν. Δεν μπορεί τώρα να γίνεται περικοπή της παροχής, στο όνομα κάποιας δημοσιονομικής εξισορρόπησης» τονίζει η οργάνωση των συνταξιούχων.

Το συγκεκριμένο μέτρο θεσμοθετήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ το 2016, εν μέσω μνημονίων και βαθιάς οικονομικής κρίσης.

«Βρισκόμαστε στο 2024, με την Ελλάδα να καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας. Επιτέλους, ας αναλογιστεί η κυβέρνηση από ποιους συνταξιούχους επιδιώκει να υφαρπάξει ένα μέρος του εισοδήματός τους! Από εκείνους που διαβιούν μόνοι και έχουν απόλυτη ανάγκη την οικονομική ενίσχυση», καταλήγει το ΕΝΔΙΣΥ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This