Μέχρι 26 Ιουνίου οι αιτήσεις για το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ»

Τι πρέπει να κάνουν οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος για να εξασφαλίσουν χαμηλές τιμές ηλεκτρική ενέργειας

Must Read

Κάτι περισσότερο από έναν μήνα έχουν στη διάθεσή τους οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, προκειμένου να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» και να αποκτήσουν πρόσβαση σε χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για χρονικό διάστημα 10 ετών.

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέχρι τις 26 Ιουνίου, θα αξιολογούνται άμεσα και σε περίπτωση που τα υποβληθέντα δικαιολογητικά είναι σωστά, οι δικαιούχοι εντάσσονται αυτομάτως στο «ΓΑΙΑ».

Οι τιμές για το σύνολο της κατανάλωσης των πρώτων δύο ετών εφαρμογής του τιμολογίου «ΓΑΙΑ» διαμορφώνονται ως εξής:

  1. Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά η κιλοβατώρα.
  2. Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά η κιλοβατώρα.
  3. Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά η κιλοβατώρα.
  4. Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά η κιλοβατώρα.

Για τα υπόλοιπα οκτώ έτη, για το 1/3 της κατανάλωσης των παραπάνω δικαιούχων η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά η κιλοβατώρα. Για την υπόλοιπη κατανάλωση (2/3), οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και μπορούν να την προμηθεύονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο ή άλλο πάροχο).

Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά, με ενιαία ρήτρα αποχώρησης ύψους 70 ευρώ για την περίπτωση στην οποία η σύμβαση καταγγελθεί πριν από τη λήξη της από φυσικό πρόσωπο. Οσον αφορά τη διαδικασία, οι δυνητικοί δικαιούχοι, πέρα από μία απλή ηλεκτρονική αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του παρόχου τους, συνυποβάλλουν κατ’ ελάχιστο μία υπεύθυνη δήλωση, υπογεγραμμένη μέσω της διαδικτυακής πύλης gov.gr, καθώς και τα στοιχεία αναφοράς της παροχής τους.

Ρύθμιση οφειλών

Στην ίδια υπουργική απόφαση, που έχουν υπογράψει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης και η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, περιγράφεται και η διαδικασία ένταξης των καταναλωτών που είναι κάτοχοι παροχής αγροτικού ρεύματος σε πρόγραμμα δεκαετούς, άτοκης ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σε περίπτωση ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας που αναλαμβάνουν την εκπροσώπηση αγροτών με σύμβαση προμήθειας με τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» εντάσσουν κάθε συμβαλλόμενο σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών. Διευκρινίζεται πως η ένταξη σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών είναι ανεξάρτητη από την ένταξη σε τιμολόγιο «ΓΑΙΑ», σε περίπτωση που ο δικαιούχος αιτηθεί αποκλειστικά τη ρύθμιση των οφειλών του.

Το ποσό της οφειλής αγροτών που μπορεί να ρυθμιστεί αφορά οφειλή που έχει δημιουργηθεί από ανεξόφλητους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023, ενώ δεν περιλαμβάνονται οφειλές από λογαριασμούς καταναλώσεων περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2024 και έπειτα. Το ποσό θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο ή ίσο των 100 ευρώ, οι δόσεις σχετικά με την αποπληρωμή του συνολικού ποσού της οφειλής είναι 120, μηνιαίες και ισόποσες, και δεν μπορούν να είναι μικρότερες από το ποσό των 10 ευρώ/μήνα.

Οι δόσεις δύναται να καταβάλλονται σε δύο ισόποσες εξαμηνιαίες πληρωμές, έως τις 30 Ιουνίου και έως τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους. Σε περίπτωση που ο καταναλωτής δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα τρεις μηνιαίες δόσεις ή μία εξαμηνιαία δόση, απεντάσσεται αυτομάτως από το πρόγραμμα ρύθμισης της οφειλής.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This