Οι αδυναμίες της οικονομίας μας και η φοροδιαφυγή

Must Read

Για τη φοροδιαφυγή και το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί κάνει επισημάνσεις σε σχετική ανάρτησή του ο οικονομολόγος και αντιπρόεδρος της Βουλής, Βασίλης Βιλιάρδος, ο οποίος σχολιάζει επίσης ότι άνοδος του κρατικού χρέους της Ελλάδας επί ΝΔ δεν είναι τυχαία.

  • Αναλυτικά:

Η άνοδος του κρατικού χρέους μας κατά 101 δις € από το 2012 (μετά το PSI) έως το 2023, εκ των οποίων τα 50,5 δις € από το 2019 έως το 2023 επί ΝΔ, δεν είναι τυχαία – αλλά οφείλεται στις γενικότερες αδυναμίες της οικονομίας μας. Άνοδος στα 406,5 δις €, όταν χρεοκοπήσαμε με 299 δις €!

Ειδικότερα η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, είναι μεταπρατική, με σαθρή παραγωγική βάση – αφού από τα 321,2 δις € που ήταν το 2021 ο συνολικός τζίρος των ελληνικών επιχειρήσεων, τα 132,5 δις € ή το 41,5% αφορούσαν συναλλαγές των εμπορικών επιχειρήσεων, χωρίς να παράγεται προστιθέμενη αξία.

Η μεταποίηση είχε συνολικό τζίρο 67,3 δις € ή 20,9% – ενώ από τις συνολικά 881.717 επιχειρήσεις, με μέσο αριθμό εργαζομένων μόλις 3,6 άτομα εκ των οποίων μόνο 2,72 μισθωτούς, οι 224.087 δραστηριοποιούνται στο εμπόριο και οι 106.157 στις υπηρεσίες παροχής καταλύματος και εστίασης.

Ακόμη χειρότερα, η εγχώρια αγορά μας δεν είναι υγιής, αφού οι Έλληνες καταναλωτές είναι στη δεύτερη θέση από το τέλος στην ΕΕ, όσον αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα τους – ενώ η χρηματοδότηση είναι πανάκριβή και στην ουσία εφικτή μόνο σε περίπου 30.000 επιχειρήσεις, η παραγωγικότητα των εργαζομένων έχει καταρρεύσει στα επίπεδα του 2000, επειδή δεν διεξάγονται επενδύσεις σε σύγχρονα μηχανήματα ή διαδικασίες κοκ.

Ειδικά όσον αφορά την τραπεζική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, αποτελεί μεγάλο πρόβλημα η μη δήλωση του πραγματικού τζίρου και των κερδών τους, για να αποφύγουν την πληρωμή φόρων – γεγονός που δεν δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να τις αξιολογήσουν σωστά και να εγκρίνουν δάνεια. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους εργαζομένους τους, όπου πολλές εταιρίες δεν δηλώνουν ολόκληρο το μισθό που τους πληρώνουν, για να αποφύγουν τις υψηλές εισφορές – με αποτέλεσμα πολλά από τα στατιστικά στοιχεία της χώρας μας να είναι πλασματικά.

Εν τούτοις, όλα αυτά δεν σημαίνουν πως η φοροδιαφυγή είναι το αγαπημένο «άθλημα» των Ελλήνων – αλλά το αποτέλεσμα της αδυναμίας ενός μεγάλου αριθμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν, με όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Με απλά λόγια, εάν οι μικρομεσαίες εταιρίες πάψουν να φοροδιαφεύγουν και να εισφοροδιαφεύγουν, ένας αρκετά μεγάλος αριθμός τους θα χρεοκοπήσει – οπότε το δημόσιο, στην προσπάθεια του να επιλύσει ένα πρόβλημα, θα δημιουργήσει ένα ακόμη μεγαλύτερο.

Επομένως, θα πρέπει να αναζητηθεί η σωστή λύση και να αποφύγει η κυβέρνηση τα μεγάλα λόγια – για παράδειγμα, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στα επίπεδα άλλων χωρών με αντίστοιχες αδυναμίες, όπως είναι η Βουλγαρία, η Ρουμανία κλπ. Κατά την άποψη μας βέβαια, θα πρέπει να υιοθετηθεί ο γραμμικός φόρος (flat tax) της τάξης του 15% – σε συνδυασμό βέβαια με το σύστημα εσόδων/εξόδων που προηγείται.

Κάτι τέτοιο θα εξαφάνιζε αυτόματα τη φοροδιαφυγή, αφού δεν θα είχε κανένας λόγο να πληρώνει χωρίς τιμολόγιο – ενώ θα έλυνε ταυτόχρονα κάποια από τα προβλήματα των επιχειρήσεων, όπως την υπερφορολόγηση και την τραπεζική χρηματοδότηση τους.

Θα βοηθούσε επίσης τη διεξαγωγή παραγωγικών επενδύσεων, οι οποίες προϋποθέτουν ένα σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό περιβάλλον – ενώ μόνο με αυτόν τον τρόπο θα αυξανόταν η παραγωγικότητα των εργαζομένων οπότε οι μισθοί τους (με αποτέλεσμα την άνοδο της κατανάλωσης, οπότε ξανά των επενδύσεων και του ΑΕΠ), θα μειωνόταν το εμπορικό μας έλλειμμα λειτουργώντας προσθετικά στο ΑΕΠ, όχι αφαιρετικά όπως σήμερα κοκ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This