Τι αλλάζει με τα καταπατημένα

Ελαστικοποιούνται οι όροι για οριστική απόκτηση τίτλων ιδιοκτησίας. Καθυστερημένα θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εξαγορά ακινήτων του Δημοσίου

Must Read

Για μετά τις ευρωεκλογές σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο να ανοίξει την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για την εξαγορά καταπατημένων ακινήτων του Δημοσίου.

Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε τροποποιήσεις και αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει την εξαγορά τίτλων κυριότητας χιλιάδων καταπατημένων ακινήτων του Δημοσίου. Οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την οριστική απόκτηση τίτλων ιδιοκτησίας μιας καταπατημένης έκτασης του Δημοσίου θα είναι πλέον πιο ελαστικές σε σχέση με αυτές που είχαν οριστεί από το ισχύοντα -εδώ και έναν χρόνο- νόμο. Υπενθυμίζεται πως η ενεργοποίησή της είχε προγραμματιστεί για τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, ωστόσο οι διαδικασίες που θα πρέπει να «τρέξει» η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων είναι ιδιαίτερα περίπλοκες.

Ο νόμος προβλέπει ότι η εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου αφορά περιπτώσεις:

  • Με κατοχή από ιδιώτη τουλάχιστον 30 χρόνια, αν υπάρχουν τίτλοι αγοράς ή ιδιοκτησίας και κτίσματα προ του 1992.
  • Με κατοχή επί τουλάχιστον 40 χρόνια εφόσον υπάρχει κτίσμα, που αποτελεί και μοναδική κατοικία ή εμπορική εκμετάλλευση, π.χ,. βιοτεχνία του ιδιώτη, πριν από το 1982.

Με την υποβολή της αίτησης εξαγοράς καταβάλλεται παράβολο 300 ευρώ, το οποίο συμψηφίζεται με το τίμημα εξαγοράς, ενώ εξοφλείται είτε εφάπαξ είτε τμηματικά σε 60 ισόποσες, άτοκες, μηνιαίες δόσεις και το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να μικρότερο των 100 ευρώ. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής, παρέχεται έκπτωση 10% επί του τιμήματος εξαγοράς.

  • Το τίμημα εξαγοράς αντιστοιχεί σε ποσοστό 100% της αντικειμενικής αξίας του οικοπέδου ή του γηπέδου, αλλά ο νόμος παρέχει εκπτώσεις που φθάνουν έως και στο 80% της αξίας του ακινήτου. Το τίμημα εξαγοράς απομειώνεται κατά ποσοστό 1% ανά έτος κατοχής μετά την πάροδο 30 ετών (για όσους το όριο είναι 30 έτη) και 40 ετών (για όσους το όριο είναι 40 έτη), με ανώτατο όριο έκπτωσης 50% επί του ποσού που προκύπτει. Δηλαδή, μπορεί το τίμημα να περιοριστεί και στο μισό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.Το ποσό όμως μπορεί να περιοριστεί και εφόσον ο δικαιούχος εμπίπτει σε μια από τις ακόλουθες περιπτώσεις:
  • 30% για αναπήρους με αναπηρία 80% και άνω με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 60.000 ευρώ.
  • 20% για αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 18.000 ευρώ ή έως 24.000 ευρώ οικογενειακό.
  • 20% εάν είναι πολύτεκνος με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 80.000 ευρώ.
  • 15% εάν είναι τρίτεκνος με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 40.000 ευρώ.
  • 15% εάν είναι μακροχρόνια άνεργος.
  • 20% εάν είναι δικαιούχος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
  • 15% εάν εντός του δημόσιου ακινήτου υφίσταται κτίσμα που αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του αιτούντος.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, δεν ισχύουν εκπτώσεις για εκτάσεις άνω των 10 στρεμμάτων, ενώ στην περίπτωση που το ακίνητο πωληθεί πριν από την παρέλευση 10 ετών επιστρέφονται οι εκπτώσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This