Αλχημείες με τα ταμειακά διαθέσιμα και το χρέος

Ως αποτέλεσμα, κάποια στιγμή θα βρεθούμε ξανά στον γκρεμό

Must Read

Ο οικονομολόγος και αντιπρόεδρος της Βουλής Βασίλης Βιλιάρδος, σχολιάζει τις κυβερνητικές αλχημείες με τα ταμειακά διαθέσιμα και το χρέος και το τέχνασμα του εσωτερικού δανεισμού, δηλαδή τη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων.

  •  Αναλυτικά:

Στην παρακάτω απάντηση της κυβέρνησης που πήραμε τελικά, μετά από πολύ χρόνο και πιέσεις που ασκήσαμε, διαπιστώνονται τα εξής:

(α) Στα ταμειακά διαθέσιμα που έλεγε στο παρελθόν ότι προέρχονταν από το μαξιλάρι των 15,7 δις € συν τα χρήματα των οργανισμών του δημοσίου που καταθέτονται υποχρεωτικά στην ΤτΕ, συμπεριλαμβάνονται σήμερα τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης – οπότε αυτός είναι ο λόγος που τα εισπράττει μεν από την ΕΕ (14,9 δις € όπως δηλώνει), αλλά δίνει ελάχιστα στις επιχειρήσεις.

(β) Για να μειώσει το χρέος της Γενικής κυβέρνησης, δανείζεται από τα ΝΠΔΔ, από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και από τα ασφαλιστικά ταμεία (ΟΚΑ), δηλαδή από τις εισφορές των εργαζομένων – οπότε από εδώ προέρχονται τα 49,9 δις € που αναζητούσαμε, ενώ αιτιολογείται γιατί χρωστούν τα νοσοκομεία, οι κατασκευαστές δημοσίων έργων πληρώνονται μετά από ένα χρόνο, οι ΟΤΑ έχουν προβλήματα ρευστότητας, υπάρχουν δυσκολίες με τις συντάξεις κλπ.

Δεν είναι όμως σαφές πώς γίνεται τα repos να είναι υψηλότερα, στα 54,5 δις € – ενώ έχουν εκτοξευθεί από το 2014 που ήταν μόλις 8,6 δις €. Αμφιβάλουμε δε για το εάν υπάρχουν όλα αυτά τα ποσά πραγματικά στα ταμεία των οργανισμών – ελπίζουμε πάντως να μην προέρχονται από δανεισμό τους.

Σε κάθε περίπτωση, το τέχνασμα είναι ο εσωτερικός δανεισμός, δηλαδή η «λεηλασία» των ΝΠΔΔ, των ΟΚΑ και των ΟΤΑ, έτσι ώστε να μειώνεται η σχέση χρέους/ΑΕΠ παρά τον αυξημένο κρατικό δανεισμό – παράλληλα με την άνοδο του ονομαστικού χρέους λόγω του πληθωρισμού.

Όσον αφορά τα κρυφά χρέη των 25 δις € παγωμένων τόκων του EFSF, των 78 δις € των ασφαλιστικών ταμείων και των κρατικών εγγυήσεων, κυρίως στις τράπεζες, δεν υπάρχει η παραμικρή προετοιμασία – ενώ στην ουσία η κυβέρνηση αντικαθιστά τα ομόλογα των δανειστών με τα χρήματα των οργανισμών του δημοσίου, ειδικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των αλχημειών, κάποια στιγμή θα βρεθούμε ξανά στο γκρεμό – έχοντας όμως αυτή τη φορά ξεπουλήσει τα πάντα, ενώ με άδεια ακόμη και τα ασφαλιστικά ταμεία! (το ΑΕΠ μας πάντως το 2023 ήταν 220,3 δις € και όχι 222,766 που γράφει η κυβέρνηση – οπότε οι δείκτες χρέους/ΑΕΠ ανάλογα υψηλότεροι).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This