Οι μισθοί εγκλωβίστηκαν στα χρόνια των Μνημονίων

Αποκαλυπτική ανάλυση του ερευνητή του Harvard Στέφανου Τύρου για την πορεία της απασχόλησης στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία

Must Read

Σημαντική ανομοιογένεια, ως προς τις αποδοχές, την εργασιακή εμπειρία γυναικών και ανδρών, αλλά και την τεχνολογική εξέλιξη παρουσιάζει η ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς εργασίας μετά την έξοδο από τα Μνημόνια.

Η ανάλυση του Ινστιτούτου Eteron, που εκπονήθηκε από τον Στέφανο Τύρο, ερευνητή σε θέματα εργασίας και νέων τεχνολογιών στο Harvard Business School, αντλεί δεδομένα από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. (για πληθυσμό, ανεργία, πληθωρισμό), από τη Μονάδα Εμπειρογνωμόνων για την Απασχόληση, Κοινωνική Ασφάλιση και Κοινωνικές Υποθέσεις (ΜΕΚΥ), καθώς και από διεθνείς δείκτες για την αυτοματοποίηση, τις πράσινες τεχνολογίες και την Τεχνητή Νοημοσύνη και καταγράφει 10 δεδομένα-κλειδί για την ελληνική αγορά εργασίας, με κυριότερο ότι η ανεργία έχει επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα, αλλά οι πραγματικές αποδοχές έχουν ανακτήσει λιγότερο από το 1/3 της συνολικής τους πτώσης από την αρχή της κρίσης.

Προσθετικά σε αυτό, από το 2013 έως το 2023 η ανεργία μειώθηκε, όμως οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν ήταν δυσανάλογα θέσεις μεσαίων – χαμηλών αποδοχών.

Οι θέσεις εργασίας που είναι εκτεθειμένες στην αυτοματοποίηση αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό, ενώ οι πράσινες θέσεις εργασίας μειώθηκαν. Αντίθετα, οι θέσεις που είναι εκτεθειμένες στην Τεχνητή Νοημοσύνη αυξήθηκαν ελαφρώς και έχουν υψηλότερες αποδοχές. Υψηλές αποδοχές καταγράφονται, επίσης, σε θέσεις εργασίας είτε με πολύ υψηλή είτε με πολύ χαμηλή έκθεση στην αυτοματοποίηση και την πράσινη μετάβαση.

Αυτοματοποίηση

Η αναλογία γυναικών προς ανδρών αυξήθηκε (από 70% σε 75%). Με αυτούς τους ρυθμούς, όμως, θα χρειαστούν ακόμη πέντε δεκαετίες για να φτάσει η απασχόληση των γυναικών αυτή των ανδρών. Οι γυναίκες, μάλιστα, τείνουν να εργάζονται σε επαγγέλματα με χαμηλότερες μέσες αποδοχές και είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην αυτοματοποίηση και την Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ οι άνδρες καταλαμβάνουν τις περισσότερες πράσινες θέσεις εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον είτε θα μειωθούν οι θέσεις εργασίας στις οποίες απασχολούνται κυρίως γυναίκες είτε αυτές θα χρειαστεί να προσαρμοστούν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στις νέες τεχνολογίες.

Οι μεγαλύτεροι κλάδοι της οικονομίας είναι το χονδρικό εμπόριο και η γεωργία. Και οι δύο αυτοί κλάδοι παρουσίασαν μείωση την τελευταία δεκαετία, ενώ αυξήσεις καταγράφηκαν στους τομείς των υπηρεσιών καταλύματος και της υγείας. Ειδικότερα, το χονδρικό και λιανικό εμπόριο – επισκευή μηχανοκίνητων μειώθηκε από το 17,95% σε 16,55%, ενώ η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στον κλάδο της γεωργίας – δασοκομίας – αλιείας κατά 2,22 ποσοστιαίες μονάδες, από το 13,69% σε 11,47%. Στην 3η θέση βρίσκεται η μεταποίηση με ποσοστό 9,94% και έπονται οι δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης με 9,12%. Στην 5η θέση βρίσκεται η δημόσια διοίκηση και άμυνα – υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση με πτώση από 9,25% σε 8,78% και στην 6η θέση η εκπαίδευση με 7,86%.

Δημόσια διοίκηση

Ο κλάδος με τη μεγαλύτερη έκθεση στην αυτοματοποίηση είναι η δημόσια διοίκηση. Οι κατασκευές, καθώς και οι επαγγελματικές και επιστημονικές δραστηριότητες εμφανίζουν τον υψηλότερο αριθμό πράσινων θέσεων εργασίας. Οι επαγγελματικές και επιστημονικές δραστηριότητες, όπως και η παροχή υπηρεσιών, παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη έκθεση στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Η Αττική κατέχει το 1/3 της συνολικής απασχόλησης της χώρας, υπερδιπλάσιο ποσοστό από τη δεύτερη σε μέγεθος, την κεντρική Μακεδονία. Το μερίδιο απασχόλησης της Αττικής παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό κατά την περίοδο 2013-2023, με τη μεγαλύτερη (σχετική) αύξηση να παρατηρείται στην κεντρική Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα και τη μεγαλύτερη μείωση στη Θεσσαλία. Ειδικότερα στην Αττική το ποσοστό διαμορφώθηκε σε 37,29% και έπονται η κεντρική Μακεδονία με 16,77%, η Θεσσαλία με 6,2%, η δυτική Ελλάδα με 6,06% και η Κρήτη με 6,05%.

Η Αττική παρουσιάζει σαφώς διαφορετική επαγγελματική κατανομή σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιφέρειες, καθώς αποτελεί το διοικητικό και τεχνολογικό κέντρο της χώρας. Διαθέτει πολύ υψηλό ποσοστό επαγγελματιών και υπαλλήλων γραφείου και πολύ χαμηλό ποσοστό γεωργών. Γι’ αυτόν τον λόγο εμφανίζει με μεγάλη διαφορά τη μεγαλύτερη τεχνολογική έκθεση από όλες τις περιφέρειες και στους τρεις τεχνολογικούς δείκτες.

Πηγή: Κυριακάτικη Δημοκρατία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Ξεχάσαμε ότι μόλις πέρσι ο Αδωνις υπέγραφε για 500.000 έξτρα Πακιστανούς «για να μειωθούν οι υπέρογκες αμοιβές;»

    Τρίτος Κόσμος βάσει προγράμματος.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img
spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This