Παρασκευή 18/6/2021

Ποιοι θα πάρουν Μεγάλη Τετάρτη το Δώρο Πάσχα 2020

Μέχρι τις 15 Απριλίου, Μεγάλη Τετάρτη, θα πρέπει να καταβάλλουν κανονικά το Δώρο Πάσχα 2020, οι επιχειρήσεις που λειτουργούν κανονικά και δεν αναφέρονται στους συγκεκριμένους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών. Μετά τις 15 Απριλίου και με ανοιχτή ημερομηνία, έχουν δικαίωμα να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή έχουν πληγεί από τα έκτακτα μέτρα κατά της πανδημίας. 

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα, οι επιχειρήσεις που έχουν παύσει την λειτουργίας τους ή έχουν πληγεί και συμπεριλαμβάνονται στους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών, οι ημερομηνίες που θα καταβάλλουν το δώρο, βασίζονται στην… κρίση του εργοδότη. 

Αυτό σημαίνει ότι οι ημερομηνίες μένουν ανοιχτές, έως και το τέλος του καλοκαιριού, σύμφωνα με την νομοθεσία και την αναλογία που έχουν εργαστεί, δηλαδή, οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που έκλεισαν θα πάρουν δώρο την αναλογία που τους αντιστοιχεί.

Το δώρο Πάσχα που είχε καταργηθεί για το Δημόσιο, θα λάβουν 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στο ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Πώς θα υπολογιστεί

Το δώρο Πάσχα είναι αναλογία ημερομισθίων από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους μέχρι 30 Απριλίου επίσης του τρέχοντος έτους. Το διάστημα αυτό ο εργαζόμενος πληρώνεται τον μισό μισθό ή 15 ημερομίσθια αν πληρώνεται με ημερομίσθιο.

Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, δικαιούνται να λάβουν από τον εργοδότη τους Δώρο Πάσχα.

Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπ’ όψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του, δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα που αναφέραμε είτε γιατί αποχώρησε οικιοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής: Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες. Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα. Για το Δώρο Πάσχα αποδίδονται εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) και Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών. Το Δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ