Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ απέσπασαν επιτήδειοι από δεκάδες τραπεζικούς λογαριασμούς από τις αρχές του χρόνου! Οι τράπεζες προσπαθούν να προστατέψουν τους πελάτες τους καθώς η μέθοδος της απάτης είναι ιδιαίτερη…
Ο νέος τύπος απάτης γίνεται με μέθοδο γνωστή ως «Caller ID Spoofing», με την οποία οι επίδοξοι απατεώνες καλούν από τηλεφωνικό αριθμό του εξωτερικού, όμως στο κινητό του θύματος ο αριθμός κλήσης μοιάζει ή είναι ο ίδιος με εκείνον της εκάστοτε τράπεζας με την οποία συνεργάζονται. Για να αντιμετωπίσει τα κρούσματα απάτης, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) συνεργάζεται με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Από τον Απρίλιο έχει γίνει φραγή εισερχομένων κλήσεων σε μια σειρά από αριθμούς τηλεφώνου με έδρα εκτός Ελλάδας που επιχείρησαν να αποσπάσουν χρήματα και πληροφορίες από τους πελάτες των τραπεζών κατά το τελευταίο διάστημα. Οι αριθμοί αυτοί έχουν συλλεχθεί από τις τράπεζες, που έχουν αναγνωρίσει τα συγκεκριμένα τηλέφωνα ως επικίνδυνα. Η πλειονότητα των παρόχων τηλεπικοινωνιών έχει ανταποκριθεί στο κάλεσμα της EETT εφαρμόζοντας το μέτρο της φραγής. Πώς γίνεται η απάτη; Το υποψήφιο θύμα δέχεται μια κλήση. Ο αριθμός που εμφανίζεται στην οθόνη του τηλεφώνου είναι ίδιος με αυτόν της τράπεζάς του – και συνήθως αντιστοιχεί στα κεντρικά γραφεία ή στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών. Στην άλλη άκρη της γραμμής βρίσκεται ο επίδοξος απατεώνας, υποκρινόμενος υπάλληλο του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών της τράπεζας. Κάποιες φορές οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν τα ονόματα πραγματικών υπαλλήλων καταστημάτων της τράπεζας. Συνήθως, απευθύνονται στο υποψήφιο θύμα με το όνομά του και ζητούν στοιχεία, όπως κωδικούς e-banking, ΡΙΝ κάρτας κ.ά. Ως «δόλωμα» χρησιμοποιούν συνήθως την υποτιθέμενη καταβολή κάποιου επιδόματος και τονίζουν ότι επείγει η αποδοχή του, καθώς διαφορετικά αυτό δεν θα επικυρωθεί. Άλλες φορές κάνουν λόγο για μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες εν είδει επιβράβευσης πελατών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ισχυρίζονται ότι θέλουν να διακόψουν μια συναλλαγή απάτης. Άλλες φορές, μπορεί να ζητήσουν από το υποψήφιο θύμα να πραγματοποιήσει ανάληψη ή μεταφορά χρημάτων από ΑΤΜ.
Αυτά είναι τα μέτρα προφύλαξης
- Να διακόπτουν άμεσα την κλήση και να καλούν τον οργανισμό από τον οποίο υποτίθεται ότι προέρχεται η κλήση ώστε να την επιβεβαιώσουν
- Να μη δίνουν ποτέ και σε κανέναν ευαίσθητα προσωπικά ή τραπεζικά στοιχεία:
username, κωδικούς χρήσης, αριθμούς καρτών, ΡΙΝ, OTPS (κωδικοί μιας χρήσης) κ.λπ.
- Να μην πληκτρολογούν ποτέ κωδικούς που υποδεικνύει όποιος είναι στην άλλη άκρη της γραμμής
- Να διαβάζουν προσεκτικά τα μηνύματα που δέχονται από την τράπεζά τους με SMS OTP ή Viber ΟΤΡ
- Να τερματίζουν κατευθείαν την κλήση με το που αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για απάτη και να προ- βαίνουν άμεσα σε αναφορά στην Αστυνομία
- Να ενημερώνουν το συγγενικό και φιλικό τους περιβάλλον ή ακόμα και να κάνουν σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να είναι ενήμεροι όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.
Ρε παιδιά μη κάνετε απάτες σε βάρος των τραπεζών, διότι επιβαρύνετε τους ανταγωνιστές σας. Τα Funds και τις εισπρακτικές τους (που ανήκουν στους τραπεζίτες).