«Κλειδί» για το μέλλον του τουρισμού οι μακρινές αγορές

Επιτακτική ανάγκη για τη χώρα μας ο σχεδιασμός μίας βιώσιμης αναπτυξιακής στρατηγικής για την επόμενη δεκαετία! Τι επισημαίνει μελέτη της Εθνικής Τράπεζας

Must Read

Ακόμα μία χρονιά-ρεκόρ αναμένεται να αποτελέσει το 2025 για τον ελληνικό τουρισμό. Ο εφησυχασμός όμως απαγορεύεται, καθώς είναι απαραίτητο να υπάρξει σχεδιασμός μιας βιώσιμης αναπτυξιακής στρατηγικής για την επόμενη δεκαετία. Ουσιαστικά ο ελληνικός τουρισμός αναζητά τα «κλειδιά» για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις.

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Αυτό επισημαίνει η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) στη νέα κλαδική μελέτη της με τίτλο «Τάσεις του Επιχειρείν: Τουρισμός (2ο τρίμηνο 2025)», υποστηρίζοντας ότι οι «μακρινές» αγορές θα αποτελέσουν σημαντικό τμήμα της μεσοπρόθεσμης δυναμικής του κλάδου, συνεισφέροντας το 1/2 της ανόδου του παγκόσμιου τουρισμού μέχρι το 2035. Όπως τονίζει η ΕΤΕ, η προσέλκυση long-haul τουριστών θα επιτρέψει στην Ελλάδα τη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο τουρισμού με μικρότερη εποχικότητα και υψηλότερη μέση δαπάνη. Πρόκειται για αγορές όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, από τις οποίες η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να αποκομίσει σημαντικά οφέλη.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, ο ελληνικός τουρισμός παραμένει σε ανοδική τροχιά το 2025, με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν σε αύξηση αφίξεων της τάξης του 3%-5%, συμβαδίζοντας με την παγκόσμια τάση. Σε αυτή την εκτίμηση συνηγορούν

  • οι δείκτες αεροπορικής κίνησης (+10% στις αφίξεις 1ου τετράμηνου και +4% στις προγραμματισμένες θέσεις Μαΐου-Οκτωβρίου) και
  • οι προσδοκίες των ξενοδοχείων (+5% άνοδο αφίξεων το 2025 εκτιμούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου βάσει έρευνας της ΕΤΕ).

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι αυτές οι προσδοκίες συνοδεύονται από υψηλή αβεβαιότητα, καθώς οι διεθνείς γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις επηρεάζουν έντονα τη διάθεση για ταξιδιωτικές δαπάνες (ενδεικτικά ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές είναι 5 μονάδες χαμηλότερα του μακροπρόθεσμου μέσου όρου).

Άνοδος

Τα τελευταία 11 χρόνια ο ελληνικός τουρισμός έχει κάνει άλματα ανόδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία την περίοδο 2013-2024, οι αφίξεις επισκεπτών αυξήθηκαν κατά 63%. Ετσι, το ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί από τα ρεκόρ στο αναπτυξιακό πρότυπο. Προς την κατεύθυνση αυτή οι αναλυτές της ΕΤΕ εστιάζουν στους άξονες των αγορών και των προορισμών, καθώς είναι οι δύο κρίσιμες παράμετροι πάνω στις οποίες θα οριστεί και θα βασιστεί ο σχεδιασμός των επόμενων ετών.

Ειδικότερα, εξετάζοντας το επίπεδο ανταπόκρισης των προορισμών στις τρέχουσες προκλήσεις και αξιοποιώντας τα ευρήματα της τακτικής μας έρευνας στα ελληνικά ξενοδοχεία, αναδεικνύεται ότι οι «ώριμες» τουριστικά περιοχές ακολουθούν μια αποτελεσματική και συνεκτική στρατηγική με διπλή στόχευση: α) την ανταγωνιστικότητα και β) την προσαρμογή στις νέες τάσεις.

Συγκεκριμένα, άνω των 2/3 αυτών έχει υλοποιήσει επενδύσεις κατά την προηγούμενη τριετία – με έμφαση στη μεγέθυνση (αυτόνομη ή μέσω συνεργασιών). Παράλληλα, έχουν προσαρμόσει σε μεγάλο βαθμό το σύνολο της στρατηγικής τους στα νέα δεδομένα της παγκόσμιας ζήτησης, με ποσοστά της τάξης του 1/2 να προχωρούν σε σχετικές πρωτοβουλίες ψηφιοποίησης, ενεργειακής αναβάθμισης και ανάδειξης τοπικών εμπειριών και προϊόντων.

Ωστόσο, τα ξενοδοχεία στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας αποδεικνύονται λιγότερο «κινητικά» στο σύνολο των παραπάνω παραμέτρων, με τη δυναμικότητά τους να είναι περίπου στο 1/3 αυτής των ώριμων όσον αφορά τις στρατηγικές μεγέθυνσης και περίπου στο 1/2 όσον αφορά τις στρατηγικές προσαρμογής στις νέες προτιμήσεις των ταξιδιωτών. Καθώς οι αναδυόμενες παγκόσμιες τάσεις «ταιριάζουν» με το «νέο και εναλλακτικό» που μπορούν να προσφέρουν οι λιγότερο γνωστοί ελληνικοί προορισμοί, η υιοθέτηση μιας πιο αναπτυξιακής και στοχευμένης στρατηγικής (στα πρότυπα των ώριμων περιοχών) θα τους επιτρέψει να δρέψουν σημαντικά οφέλη από το νέο τουριστικό κύμα και παράλληλα θα επέτρεπε στη χώρα να επιτύχει πιο ισόρροπη ανάπτυξη.

Ο «χάρτης» με τις χώρες προέλευσης των ταξιδιωτών

Οσον αφορά τις προελεύσεις, οι «μακρινές» αγορές θα αποτελέσουν σημαντικό τμήμα της μεσοπρόθεσμης δυναμικής του κλάδου, συνεισφέροντας το 1/2 της ανόδου του παγκόσμιου τουρισμού την επόμενη 10ετία. Σε αυτό το πλαίσιο, η προσέλκυση long-haul τουριστών θα επιτρέψει στην Ελλάδα τη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο τουρισμού με μικρότερη εποχικότητα και υψηλότερη μέση δαπάνη.

Πρώτα σημάδια προς αυτή την κατεύθυνση εμφανίζουν οι επιδόσεις του χειμώνα, με τις ΗΠΑ να κερδίζουν μερίδιο (σε 7% από 6% το 2024) και παράλληλα να υπερέχουν σε όρους δαπάνης ανά άφιξη (διπλάσια έναντι λοιπών αγορών) και εποχικότητας (με 1/2 αφίξεων εκτός καλοκαιριού, έναντι 1/3 για λοιπές αφίξεις). Θετικά στην ως άνω προοπτική λειτουργεί η ενίσχυση των απευθείας αεροπορικών συνδέσεων, με τις αγορές των ΗΠΑ (φτάνοντας τις περίπου 100 πτήσεις/εβδομάδα το καλοκαίρι του 2025, σχεδόν διπλάσιες έναντι προ πανδημίας) και της Κίνας (φτάνοντας τις περίπου 12 πτήσεις/εβδομάδα το καλοκαίρι του 2025, σχεδόν τριπλάσιες έναντι προ πανδημίας).

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ είναι οι δύο long-haul αγορές με τις περισσότερες προοπτικές για ταξίδια στην Ελλάδα το επόμενο 12μηνο σε σύγκριση με άλλες μακρινές αγορές για τη χώρα μας, όπως είναι η Κίνα και η Ινδία, οι οποίες προτιμούν κατά κύριο λόγο πιο κοντινές τους χώρες.

Μάλιστα, ειδικά για την Αυστραλία, η Ελλάδα κατατάσσεται πιο ψηλά στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών και βρίσκεται στην 3η θέση σε σχέση με άλλους, ανταγωνιστικούς μεσογειακούς προορισμούς (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Κροατία, Τουρκία).

Η Ελλάδα ψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών για τους επόμενους 12 μήνες

Από τη μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων προκύπτει ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στη 10η θέση προτίμησης για ταξίδια στο εξωτερικό τους επόμενους 12 μήνες για την αγορά της Αυστραλίας, στη 13η θέση για την αγορά των ΗΠΑ, στην 32η για την αγορά της Κίνας και στην 36η για την ινδική αγορά. Σε σχέση με το 2023, η Ελλάδα έπεσε 7 θέσεις στην αγορά της Κίνας και 11 θέσεις στην αγορά της Ινδίας, αλλά ανέβηκε μία θέση στην αγορά των ΗΠΑ.

Πάντως η διαφορά σε προτίμηση μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών που προηγούνται κατά μία ή δύο θέσεις, για την αγορά των ΗΠΑ είναι της τάξεως μόλις της 1 ποσοστιαίας μονάδας. Για τις αγορές της Κίνας και της Ινδίας οι χώρες που προηγούνται της Ελλάδας μέχρι και 9 ή 10 θέσεις έχουν διαφορά στην προτίμηση της τάξεως της 1 ποσοστιαίας μονάδας. Σε σχέση με ανταγωνιστικούς μεσογειακούς προορισμούς (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Κροατία, Τουρκία), η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η θέση προτίμησης στην αγορά της Αυστραλίας, στην 4η των ΗΠΑ και της Κίνας και στην 5η της Ινδίας.

Σημειώνεται ότι την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2025 καταγράφηκαν 1,6 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας τα επίπεδα του Ιανουαρίου – Μαρτίου 2024, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 77.000 (+4,8 %).

Πηγή: Κυριακάτικη Δημοκρατία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img
spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This