Διανύουμε μια από τις πιο δύσκολες χρονιές για την εγχώρια παραγωγή κερασιών, με τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων να αποτυπώνονται με δραματικό τρόπο τόσο στις καλλιέργειες όσο και στις τιμές του προϊόντος στην αγορά. Οι έντονες παγωνιές του Μαρτίου και οι διαδοχικές χαλαζοπτώσεις έπληξαν ανελέητα τις βασικές παραγωγικές περιοχές, όπως η Ημαθία και η Πέλλα, οδηγώντας σε απώλειες έως και 80% της συνολικής παραγωγής.
Οι συνέπειες δεν είναι απλώς αριθμητικές – είναι υπαρξιακές για έναν πρωτογενή τομέα που προσπαθεί να σταθεί όρθιος μέσα σε ένα δυσμενές περιβάλλον. Το αποτέλεσμα; Τα κεράσια πωλούνται φέτος κυριολεκτικά «χρυσάφι», με τις τιμές να ξεκινούν από τα 5 ευρώ και να φτάνουν ακόμη και τα 7-9 ευρώ το κιλό, προκαλώντας εύλογη ανησυχία στους καταναλωτές και απόγνωση στους παραγωγούς που βλέπουν τον κόπο τους να εξανεμίζεται κάτω από την ανυπαρξία ουσιαστικής στήριξης.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην Πέλλα οι κερασοπαραγωγοί κάνουν λόγο για την «χειρότερη χρονιά» και την χειρότερη ακαρπία από το 2003 ενώ η παραγωγή έχει μειωθεί κατά 80%.
«Η αλήθεια είναι ότι φέτος 19-21 Μαρτίου, πάνω στην ανθοφορία έκανε -7, -4 βαθμούς και κάηκαν τα 2/3 των κερασιών. Και όσα έμειναν με χαλάζι στην Πέλλα και βροχές, δεν έμεινε τίποτα. Η τιμή έχει διαμορφωθεί σε 7 ευρώ το κιλό αλλά πάει η τιμή ανάλογα με την ποιότητα του καθενός. Το κεράσι μας είναι από την Νάουσα. Και πέρσι είχαμε πει πως είχαν σκιστεί στην μέση τα κεράσια. Υπάρχουν συνεχώς προβλήματα. Δυστυχώς περιμένουμε τις αποζημιώσεις. Βλέπουμε ότι έχει απαξιωθεί ο αγροτικός τομέας και αυτό είναι πολύ άσχημο και για τον κόσμο», ανέφερε ο παραγωγός κερασιών και ροδάκινων, Νίκος Παυλίδης – Ισορροπιστής.