Σαρδέλα. Ένα αγαπημένο ψάρι που μεγάλωσε γενιές και γενιές, που κέρδισε επάξια τον χαρακτηρισμό «ψάρι του λαού» εξαιτίας της πολύ προσιτής του τιμής και της εξαιρετικά υψηλής διατροφικής αξίας, μετετράπη σε… άπιαστο όνειρο για τους καταναλωτές.
Οι συνεχείς αυξήσεις τιμών και στα ψάρια καθιστούν σχεδόν απαγορευτική την αγορά τους από τα νοικοκυριά. «Αγόρασα 14,80 το κιλό τη σαρδέλα», είπε χαρακτηριστικά στην κάμερα του Open ένας καταναλωτής.
Δεν είναι όμως μόνο η σαρδελίτσα που έγινε… χρυσή. Λαβράκι 13,65 ευρώ/κιλό, τσιπούρα 11,60 ευρώ/κιλό, ελληνικές σουπιές 19,90 ευρώ/κιλό. «Οι τιμές είναι ανεβασμένες κατά 50-60% σε όλα τα είδη», είπε ένας από τους επαγγελματίες της αγοράς.
«Έχει πέσει δραματικά η κατανάλωση. Σαν ποσοστό σχετικά με πέρυσι, μπορούμε να πούμε ότι με τον ίδιο μήνα πέρυσι, φέτος είμαστε 30-40% κάτω», ανέφερε ο Βασίλης Σίμος, Πρόεδρος της Βαρβακείου Ιχθυαγοράς.
Να είναι καλά ο Κούλης να έχουμε σταθερότητα στην άνοδο των τιμών.