Η ψήφιση νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την τιμωρία των ιδιοκτητών με αποστέρησή τους από την νόμιμη έκπτωση 5% επί των ενοικίων εξ αιτίας της ασυνέπειας των ενοικιαστών τους να τους καταβάλουν όλα τα μισθώματα τραπεζικά και στην ώρα τους.
Ανακοίνωση της ΠΟΝΙΔΑ
«Η ρύθμιση αυτή, ενώ είναι αυτονόητο ότι πρακτικά δεν πρόκειται να βελτιώσει τη φορολογική διαφάνεια, -αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνον με την εκλογίκευση των σχετικών φορολογικών συντελεστών- θα δημιουργήσει όμως τεράστια αγανάκτηση, αλλά και συνεχείς διαμάχες μεταξύ εκατοντάδων χιλιάδων, μεγάλης κυρίως ηλικίας, ενοικιαστών και ιδιοκτητών των συνοικιών και της περιφέρειας όλης της χώρας, με χαμηλά μισθώματα, που θα ταλαιπωρούνται κάθε μήνα στα υπολειτουργούντα γκισέ των όλο και λιγότερων τραπεζικών καταστημάτων και ATM. Είναι παράλογο την κύρωση για την τυχόν ασυνέπεια των ενοικιαστών να καταβάλουν τραπεζικά και έγκαιρα όλα τα ενοίκια, αντί για τους ενοικιαστές να την υφίστανται οι ιδιοκτήτες, στην πλειοψηφία των οποίων θα επιβληθεί ένα έμμεσο φορολογικό «χαράτσι» 5% επί των ενοικίων, ενώ θα δώσει νέες προφάσεις και προσχήματα, σε όσους ενοικιαστές καθυστερούν συστηματικά τις καταβολές των υποχρεώσεών τους.
H έως τώρα ισχύουσα υποχρέωση τραπεζικής καταβολής των επαγγελματικών μισθωμάτων δεν είχε πρόβλημα στην εφαρμογή της, καθόσον η τυχόν μη τήρηση της διάταξης έχει ως συνέπεια τον μη συνυπολογισμό της δαπάνης αυτής στα έξοδα των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων.
Όμως τώρα με τη νέα διάταξη προβλέπεται ότι αν όλα τα μισθώματα δεν καταβληθούν μέσω Τραπέζης, «δεν εκπίπτουν οι δαπάνες για το εισόδημα που αποκτά ο εκμισθωτής»!!! Δηλαδή, η μη καταβολή όλων των μισθωμάτων τραπεζικά, για πρώτη φορά συνδυάζεται με μια αυτόματη οικονομική συνέπεια-πραγματικό χαράτσι»- σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων: Την αποστέρησή τους από την νόμιμη έκπτωση -5% επί των ενοικίων λόγω αποσβέσεων, επειδή οι ενοικιαστές τους δεν ήταν συνεπείς και στην ώρα τους, στις τραπεζικές καταβολές των ενοικίων τους!!!
H ΠΟΜΙΔΑ δεν έχει αντίρρηση για την επέκταση της τραπεζικής καταβολής από 1.1.2026 στα μισθώματα κατοικιών, προειδοποιεί όμως με τον πλέον έντονο τρόπο ότι η προσπάθεια επιβολής της με κύρωση σε βάρος των ιδιοκτητών, σε περίπτωση ασυνέπειας των ενοικιαστών τους, θα δημιουργήσει αναπόφευκτα μια πρωτοφανή συγκρουσιακή ατμόσφαιρα μεταξύ τους και πραγματικό χάος κατά την προσπάθεια εφαρμογής της, εξ αιτίας προφανών παραγόντων της κοινωνικής πραγματικότητας τους οποίους ουδόλως έλαβαν υπόψη τους οι συντάκτες της, και τους οποίους δεν δικαιούνται να αγνοήσουν. Και να γιατί:
Με τη νέα διάταξη θα ελέγχεται από το πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ αν και τα 12 ενοίκια κάθε έτους καταβλήθηκαν ηλεκτρονικά από τον τραπεζικό λογαριασμό του ενοικιαστή στον λογαριασμό του ιδιοκτήτη. Η εφαρμογή της ρύθμισης αυτής προϋποθέτει μια ιδανική κοινωνία και αγορά ευτυχισμένων ιδιοκτητών, που οι εύποροι ενοικιαστές τους καταβάλουν τα μισθώματα κάθε μήνα στην ώρα τους, σε 12 ισόποσες δόσεις… Δυστυχώς όμως για όλους, το τέλειο αυτό «μοντέλο» πλαισίου συναλλαγών στις μισθώσεις ακινήτων, δεν υφίσταται παρά ελάχιστα στην πράξη, αφού αγώνα δίνουν, κάθε μήνα, και οι δύο πλευρές για την καταβολή και είσπραξη των ενοικίων. Όμως, κάθε μη κανονική και έγκαιρη μηνιαία καταβολή των οικονομικών υποχρεώσεων του ενοικιαστή θα οδηγεί σε αυτόματη προσαύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης του ιδιοκτήτη του, σε ένα ανέλπιστο φορολογικό μέτρο, πραγματικό ετήσιο «χαράτσι» σε βάρος τους»