Μέσα στην καρδιά της Ιχθυαγοράς του Ρέντη, εκεί όπου η φρεσκάδα των ψαριών συναντά την καθημερινή μάχη για καλές τιμές, οι έμποροι πασχίζουν να ισορροπήσουν ανάμεσα στην αυξημένη ζήτηση και τις πιεσμένες αντοχές που έχει προκαλέσει η ακρίβεια στους καταναλωτές.
Παρά τη μικρή πτώση σε ορισμένα είδη, οι τιμές παραμένουν «αλμυρές», ειδικά για τα εκλεκτά ψάρια. Ο Αντώνης Στεφανίδης, υπεύθυνος ιχθυοπωλείου στην αγορά, περιγράφει μια εικόνα γεμάτη κίνηση, ένταση και προσπάθεια για να παραμείνουν τα προϊόντα ποιοτικά αλλά και προσβάσιμα.
Επηρεάζει η ακρίβεια τις τιμές;
Όπως εξηγεί ο κ. Στεφανίδης, όσο η μέρα προχωρά, οι τιμές ενδέχεται να διαφοροποιηθούν, καθώς η αγορά προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις προτιμήσεις των καταναλωτών, πάντα όμως με τη διαρκή επιθυμία για την καλύτερη ποιότητα και φρεσκάδα των προϊόντων.
«Είμαστε εδώ καθημερινά, έχει φρέσκα ψάρια, πρωινά. Έχουμε ψάρια ιχθυοτροφείου, έχουμε φαγκρί με 12,90 ευρώ/κιλό, ολόφρεσκο, λαβράκι, τσιπούρα, και μύδια και μυλοκόπι. Η τσιπούρα και το λαβράκι έχουν 9,80 ευρώ/κιλό. Οι τιμές έχουν φτάσει στα ύψη και τις κρατάμε όσο πιο χαμηλά μπορούμε», είπε αρχικά και συνέχισε:
«Έχουμε τσαούσια, στήρες, είναι εξαιρετικά και για σούπα και για ψητά. Έχουμε σκορπίνες, χριστόψαρα, σφυριδάκια μικρά. Οι τιμές είναι λίγο υψηλότερες εδώ, έχουμε κουτσομούρα με 25 ευρώ το κιλό. Έχουμε μπαρμπούνια και μπακαλιάρο στα 14.90 ευρώ το κιλό. Η τιμή της σαρδέλας έχει «τσιμπήσει» γιατί δεν υπάρχει μεγάλη ποσότητα, όμως τώρα ξαναβγαίνει. Το θράψαλο είναι στα 8,90 ευρώ το κιλό. Το καλαμάρι είναι τα 17,50 ευρώ/κιλό».
Τέλος, ο κ. Στεφανίδης υποστήριξε πως ναι μεν έχει φύγει αρκετός κόσμος, ωστόσο υπάρχουν πολλοί που ακόμη και τώρα ψωνίζουν από την ιχθυαγορά. «Αυτοί που έρχονται είναι οι ”πιστοί” μας πελάτες», κατέληξε.
Οδηγός καταναλωτή: Πώς να συντηρείτε σωστά τα ψάρια στο σπίτι και τι να προσέχετε στην αγορά
Η επιλογή φρέσκων ψαριών είναι μόνο το πρώτο βήμα για ένα ασφαλές και ποιοτικό γεύμα. Η σωστή μεταφορά, αποθήκευση και διατήρησή τους στο σπίτι είναι καθοριστικής σημασίας για τη διατροφική αξία, τη γεύση αλλά και την υγιεινή των θαλασσινών προϊόντων.
Πέντε βασικά tips για τη σωστή συντήρηση ψαριών:
1. Ψύξη αμέσως μετά την αγορά
Μόλις φτάσετε στο σπίτι, τοποθετήστε τα ψάρια στο ψυγείο στους 0–2°C. Αν έχετε μεταφορική τσάντα ψύξης, χρησιμοποιήστε τη κατά την αγορά, ειδικά το καλοκαίρι.
2. Καθαρισμός και αποθήκευση
Καθαρίστε τα ψάρια από λέπια και εντόσθια πριν τα φυλάξετε. Τοποθετήστε τα σε τάπερ ή δίσκο, καλύπτοντάς τα με διαφανή μεμβράνη ή αντικολλητικό χαρτί. Η τοποθέτηση πάγου ενδείκνυται για μέγιστη φρεσκάδα.
3. Κατάψυξη: το σχέδιο Β
Αν δεν καταναλωθούν εντός 24–48 ωρών, αποθηκεύστε τα ψάρια στην κατάψυξη στους –18°C. Πριν την ψύξη, αφαιρέστε όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα από τη σακούλα, για να αποφύγετε την αλλοίωση από τον παγετό (freezer burn).
4. Απόψυξη με ασφάλεια
Μην αφήνετε τα ψάρια να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Η απόψυξη πρέπει να γίνεται στο ψυγείο (ιδανικά από το προηγούμενο βράδυ) ή με γρήγορη μέθοδο σε σακουλάκι μέσα σε μπολ με κρύο νερό.
5. Ενδείξεις φρεσκάδας: τι να προσέξετε
- Λαμπερά, καθαρά μάτια (όχι θαμπά ή βυθισμένα).
- Έντονη, ουδέτερη οσμή (όχι μυρωδιά αμμωνίας).
- Σάρκα ελαστική και σφιχτή, όχι μαλακή.
- Λευκά ή ροζ απαλά βράγχια, όχι καφετιά ή γλοιώδη.
Τι να προσέχετε στην αγορά
- Ετικέτες προέλευσης: Βεβαιωθείτε ότι αναγράφεται καθαρά η ζώνη αλίευσης, το είδος και αν είναι ιχθυοτροφείου ή ανοιχτής θάλασσας.
- Ενημερωμένοι πωλητές: Επιλέγετε σημεία πώλησης με καθαρές προθήκες και προσωπικό που απαντά πρόθυμα στις ερωτήσεις σας.
- Διασταύρωση τιμών: Συγκρίνετε τιμές σε διαφορετικά σημεία αγοράς, ιδίως σε περιόδους αιχμής (γιορτές, σαρακοστή κ.λπ.).
- Εποχικότητα: Προτιμάτε ψάρια της εποχής, όχι μόνο για λόγους γεύσης και τιμής, αλλά και για την προστασία των ιχθυαποθεμάτων.
Χρήσιμοι σύνδεσμοι για τον καταναλωτή
- ΕΦΕΤ – Εθνικός Οργανισμός Ελέγχου Τροφίμων (Οδηγίες για ψάρια)
Πληροφορίες για την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων, ανακοινώσεις και έλεγχοι. - Ο.Κ.Α.Α. – Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας
Χάρτης Κεντρικής Ιχθυαγοράς Ρέντη, ωράρια και τιμές χονδρικής. - Λαϊκές Αγορές Αττικής – Ημερολόγιο & Σημεία
Πλήρης οδηγός για το πού βρίσκονται καθημερινά οι λαϊκές της Αττικής. - Υπουργείο Ανάπτυξης – Οδηγός Αγοράς Αλιευμάτων
Χρήσιμες συμβουλές για αναγνώριση φρεσκάδας, είδη ψαριών και τρόπους κατανάλωσης.
Δείτε επίσης:
- Η ακρίβεια καλπάζει στην χώρα – Ο πληθωρισμός στο 3,6% για τον Ιούνιο
- Ημαθία: Κορυφώνεται η αγωνία για τους δασμούς του Τραμπ – Σε απόγνωση οι παραγωγοί ροδάκινου