26-5-2020

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα κάνει «παιχνίδια» και με τα δάνεια – Καθημερινή πρακτική οι… κόφτες

Με κουμπαρά 1 δισ. ευρώ, αλλά και πολλούς αστερίσκους ξεκινά τη λειτουργία του το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19 από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Ακόμα ένα εργαλείο χρηματοδότησης, απαραίτητο αναμφίβολα για τη στήριξη των επιχειρήσεων, εξαρτάται ουσιαστικά από τις διαθέσεις των τραπεζών, οι οποίες και θα κρίνουν ποιος θα λάβει το πολυπόθητο κεφάλαιο κίνησης και ποιος όχι.

Η δυνατότητα χρηματοδότησης ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, στην αλιεία και στις υδατοκαλλιέργειες.

Υπάρχουν, όμως, πολλοί κόφτες. Καταρχάς, δικαιούχοι θα είναι μόνο πιστοληπτικά αποδεκτές επιχειρήσεις που δεν είναι προβληματικές και δεν έχουν δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη του τριμήνου. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες επιχειρήσεις αποκλείονται από το Ταμείο.

Στο 80% το ποσό εγγύησης

Εξαιρούνται, επίσης, από τη χρηματοδότηση επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε προηγούμενα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (πρώην ΕΤΕΑΝ) και εμφάνισαν δυσμενή συναλλακτική συμπεριφορά στην αποπληρωμή των οφειλών τους (καταγγελία δανείου ή ληξιπρόθεσμες οφειλές για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών).

Πέρα από αυτό, το ποσό του αρχικού κεφαλαίου του δανείου δεν πρέπει να υπερβαίνει το ένα από τα παρακάτω, όποιο είναι μεγαλύτερο: το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους της επιχείρησης για το 2019 (στην περίπτωση επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2019, το ανώτατο δάνειο δεν πρέπει να υπερβαίνει το κατ’ εκτίμηση ετήσιο μισθολογικό κόστος για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας του) ή το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης κατά το έτος 2019.

Το ποσοστό εγγύησης για κάθε δάνειο επιλέξιμης επιχείρησης ανέρχεται σε 80%. Η εγγύηση αφορά νέα δάνεια που θα χορηγηθούν έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 τακτής λήξης και διάρκεια έως 5 έτη και καλύπτει κάθε δάνειο καθ’ όλη τη διάρκειά του, μέχρι την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση κάθε οφειλής. Το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19 διαθέτει το ποσό του 1 δισ. ευρώ, με συνολική μόχλευση 3,5 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατεβάστε το app του newsbreak

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

error: Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του newsbreak.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.
newsbreak.gr

FREE
VIEW