Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα κάνει «παιχνίδια» και με τα δάνεια – Καθημερινή πρακτική οι… κόφτες

Must Read

Με κουμπαρά 1 δισ. ευρώ, αλλά και πολλούς αστερίσκους ξεκινά τη λειτουργία του το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19 από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Ακόμα ένα εργαλείο χρηματοδότησης, απαραίτητο αναμφίβολα για τη στήριξη των επιχειρήσεων, εξαρτάται ουσιαστικά από τις διαθέσεις των τραπεζών, οι οποίες και θα κρίνουν ποιος θα λάβει το πολυπόθητο κεφάλαιο κίνησης και ποιος όχι.

Η δυνατότητα χρηματοδότησης ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, στην αλιεία και στις υδατοκαλλιέργειες.

Υπάρχουν, όμως, πολλοί κόφτες. Καταρχάς, δικαιούχοι θα είναι μόνο πιστοληπτικά αποδεκτές επιχειρήσεις που δεν είναι προβληματικές και δεν έχουν δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη του τριμήνου. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες επιχειρήσεις αποκλείονται από το Ταμείο.

Στο 80% το ποσό εγγύησης

Εξαιρούνται, επίσης, από τη χρηματοδότηση επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε προηγούμενα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (πρώην ΕΤΕΑΝ) και εμφάνισαν δυσμενή συναλλακτική συμπεριφορά στην αποπληρωμή των οφειλών τους (καταγγελία δανείου ή ληξιπρόθεσμες οφειλές για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών).

Πέρα από αυτό, το ποσό του αρχικού κεφαλαίου του δανείου δεν πρέπει να υπερβαίνει το ένα από τα παρακάτω, όποιο είναι μεγαλύτερο: το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους της επιχείρησης για το 2019 (στην περίπτωση επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2019, το ανώτατο δάνειο δεν πρέπει να υπερβαίνει το κατ’ εκτίμηση ετήσιο μισθολογικό κόστος για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας του) ή το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης κατά το έτος 2019.

Το ποσοστό εγγύησης για κάθε δάνειο επιλέξιμης επιχείρησης ανέρχεται σε 80%. Η εγγύηση αφορά νέα δάνεια που θα χορηγηθούν έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 τακτής λήξης και διάρκεια έως 5 έτη και καλύπτει κάθε δάνειο καθ’ όλη τη διάρκειά του, μέχρι την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση κάθε οφειλής. Το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19 διαθέτει το ποσό του 1 δισ. ευρώ, με συνολική μόχλευση 3,5 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This