«Χαμένοι στη μετάφραση» χιλιάδες οφειλέτες, σχετικά με τις ρυθμίσεις των δανείων

Must Read

Χαμένοι στις διαφορετικές ρυθμίσεις των τραπεζών για τις δόσεις των δανείων είναι οι πολίτες. Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή «τρέχουν» ρυθμίσεις δύο ταχυτήτων για τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια ιδιωτών. Η μία προβλέπει τρίμηνη αναστολή πληρωμής των δόσεων και η άλλη εξάμηνη.

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Παράλληλα, συνεχείς είναι οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και τραπεζών για το καθεστώς που θα αντικαταστήσει το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, την ώρα που εκατοντάδες δανειολήπτες σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την παράταση του ισχύοντος νόμου για να σώσουν το σπίτι τους από πλειστηριασμό.

Σε εξέλιξη, λοιπόν, βρίσκεται το μέτρο της αναστολής πληρωμής των δόσεων δανείων για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Και ενώ οι διευκολύνσεις των τραπεζών για τα επιχειρηματικά δάνεια εκτείνονται χρονικά έως το τέλος του έτους, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια των ιδιωτών. Μόνο η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και κάποιες συνεταιριστικές τράπεζες έχουν παρατείνει το μέτρο της αναστολής μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς, η Eurobank, η Attica Bank και οι υπόλοιπες συνεταιριστικές προσφέρουν μόνο τρεις μήνες αναστολή, δηλαδή μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Μία στάση που μάλλον θα πρέπει να επανεξετάσουν, καθώς οι εξελίξεις με την πανδημία του Covid-19 έχουν δυσχεράνει περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις την οικονομική επιβίωση πολλών νοικοκυριών και έχουν μεταθέσει τουλάχιστον κατά έναν μήνα την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι παραμένουν σε αναστολή και τον Μάιο, κάποιοι κλάδοι ενδέχεται να ανοίξουν μετά τις 15 Ιουνίου, κάτι που σημαίνει ότι πολύ δύσκολα θα είναι σε θέση να πληρώσουν τον Ιούλιο δόσεις δανείων. Καλό θα ήταν λοιπόν να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες το παράδειγμα της Εθνικής και της Alpha Bank.

Ανεξαρτήτως της καταληκτικής ημερομηνίας αναστολής, οι διευκολύνσεις αφορούν όλους τους συνεπείς δανειολήπτες που δικαιούνται την κρατική επιδότηση των 800 ευρώ. Η αναστολή, δηλαδή, αφορά όσους δανειολήπτες ήταν συνεπείς μέχρι σήμερα στις υποχρεώσεις τους και καλύπτει τόσο τις οφειλές για στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια όσο και τα τοκοχρεολυτικά δάνεια των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ειδικότερα, οι ρυθμίσεις ανά τράπεζα έχουν ως εξής:
Εθνική Τράπεζα: Αναστολή καταβολής δόσεων μέχρι τις 30/9/2020 για όλους τους δανειολήπτες που υπήρξαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους μέχρι την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας, έχουν υποστεί σημαντική μείωση εισοδήματος λόγω της υγειονομικής κρίσης και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα στήριξης. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν το αίτημά τους τηλεφωνικά στο 2104859222 και όχι στο δίκτυο καταστημάτων της.

Eurobank: Αναστέλλεται, κατόπιν αιτήματος του πελάτη, η καταβολή των δόσεων των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων για διάστημα τριών μηνών, και εφόσον τα δάνεια είναι ενήμερα, για τους εργαζομένους όλων των επιχειρήσεων που πλήττονται και των οποίων οι κλάδοι συμπεριλαμβάνονται στους ΚΑΔ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν τη φόρμα με τα βασικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, κινητό τηλέφωνο και e-mail) στην ιστοσελίδα της τράπεζας. Στη συνέχεια υπάλληλος της τράπεζας επικοινωνεί με τον δανειολήπτη, προκειμένου να ενημερώσει για τα επόμενα βήματα που απαιτούνται.

Alpha Bank: Η τράπεζα επικοινωνεί με τους συνεπείς δανειολήπτες και, εφόσον διαπιστώνει έκτακτη οικονομική δυσχέρεια, παρέχει προσωρινή διευκόλυνση με αναστολή των δόσεων των δανειακών τους υποχρεώσεων έως τις 30/9/2020. Η ενημέρωση των πελατών (ιδιώτες, ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρές επιχειρήσεις) γίνεται τηλεφωνικά και το «πάγωμα» των δόσεων με τη συναίνεσή τους και χωρίς φυσική παρουσία τους στο κατάστημα. Επίσης, έχει τεθεί σε λειτουργία ειδική πλατφόρμα που υποδέχεται τις αιτήσεις όσων ενδιαφέρονται να αναστείλουν για τις δόσεις των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων ή των καρτών τους.

Τράπεζα Πειραιώς: Παρέχει στους δανειολήπτες πελάτες της τη δυνατότητα αναστολής της πληρωμής τριών μηνιαίων δόσεων ή μίας τριμηνιαίας δόσης κεφαλαίου, των αναλογούντων τόκων, της εισφοράς του Ν. 128/75 και τυχόν ασφαλίστρων των δανείων τους ή/και τριών μηνιαίων ελάχιστων καταβολών ή μίας τριμηνιαίας ελάχιστης καταβολής για συμβάσεις παροχής πίστωσης (ανοιχτά προσωπικά δάνεια), υπό την προϋπόθεση της εκ μέρους τους υποβολής στην τράπεζα αίτησης ένταξης στο μέτρο αναστολής καταβολής δόσεων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εντάξουν το δάνειό τους στη ρύθμιση και μέσω της winbank.

«Βροχή» τα αιτήματα για την προστασία πρώτης κατοικίας

Στο μεταξύ, σημαντική αύξηση καταγράφουν τα αιτήματα δανειοληπτών για την προστασία της πρώτης κατοικίας τους. Με βάση τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας από την ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), μόνο την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου υποβλήθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα 201 αιτήσεις, όταν τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο είχαν υποβληθεί 3.583 (μαζί με τις 201 συνολικά 3.784 αιτήσεις). Οι αιτήσεις της τελευταίας εβδομάδας συνιστούν αύξηση κατά 5,61% συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα, κατά 18,32% συγκριτικά με τον Μάρτιο και κατά 176,61% σε σχέση με τις 31/12/2019.

Μετά την παράταση που δόθηκε μέχρι τις 30 Ιουλίου οι πολίτες έχουν ακόμα στη διάθεσή τους κάτι παραπάνω από δύο μήνες για να προστατέψουν την πρώτη κατοικία τους από πλειστηριασμούς. Η αίτηση υποβάλλεται μέσω της ιστοσελίδας της ΕΓΔΙΧ (http://www.keyd.gov.gr/) και δεν απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών.

Οι βασικές προϋποθέσεις για να μπει κάποιος στη ρύθμιση είναι οι εξής: α) Η αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας να μην υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ. Αν το δάνειο είναι επαγγελματικό με υποθήκη πρώτη κατοικία, τότε η αντικειμενική αξία διαμορφώνεται στα 175.000 ευρώ. β) Το συνολικό ύψος δανεισμού με προσημείωση ή εγγύηση πρώτης κατοικίας πρέπει να ανέρχεται ως μέγιστο ποσό στα 130.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των τόκων. γ) Το ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 12.500 ευρώ, εφόσον στην κατοικία διαμένει μόνο 1 άτομο, 21.000 ευρώ, εφόσον στην κατοικία διαμένουν 2 άτομα, 26.000 ευρώ, εφόσον στην κατοικία διαμένουν 3 άτομα (δηλαδή με ένα προστατευόμενο μέλος, είτε τέκνο είτε άλλος συγγενής), 31.000 ευρώ, εφόσον στην κατοικία διαμένουν 4 άτομα, και 36.000 ευρώ, εφόσον στην κατοικία διαμένουν 5 άτομα. δ) Το ανώτερο ύψος των καταθέσεων είναι 15.000 ευρώ μαζί με μετοχές, ομόλογα, κοσμήματα, ράβδους χρυσού, πολύτιμους λίθους. ε) Η αξία της υπόλοιπης περιουσίας και των μεταφορικών μέσων (σκάφη αναψυχής, ελικόπτερα κ.λπ.) δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 80.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This