26-5-2020

Φοροελαφρύνσεις σε τουρισμό, εστίαση και μεταφορές, αλλά μόνο για λίγους μήνες

Για λίγους μήνες θα ισχύσουν οι φοροελαφρύνσεις που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να στηρίξει -κυρίως- τους κλάδους των μεταφορών, της εστίασης και του τουρισμού.

Η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών, με δεδομένους και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που υπάρχουν, είναι τα μέτρα μείωσης της φορολογίας να ισχύσουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Στη χειρότερη περίπτωση για το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου και στην καλύτερη για το εξάμηνο Ιουλίου – Δεκεμβρίου. Λίγο πριν από τη λήξη τους, τα μέτρα θα επανεξεταστούν, προκειμένου να κριθεί αν πρέπει να παραταθούν.

Στο πακέτο μειώσεων της φορολογίας που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών (και αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα Τετάρτη, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού), περιλαμβάνονται:

  • η μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης. Ο καφές και τα ροφήματα υπάγονται σε συντελεστή 24% και, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ειλημμένη η απόφαση για υπαγωγή στον κανονικό συντελεστή 13%
  • η μείωση του ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις. Αυτό που εξετάζεται σοβαρά από το υπουργείο Οικονομικών είναι να υπαχθούν εκτάκτως για την καλοκαιρινή περίοδο οι διανυκτερεύσεις στον υπερμειωμένο συντελεστή 6%, από 13% που είναι σήμερα
  • η μείωση ή και προσωρινή αναστολή του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία. Το τέλος διαμονής κυμαίνεται από 0,5 ευρώ έως 4 ευρώ ανά άτομο και ανά διανυκτέρευση, ανάλογα με τον αριθμό των αστεριών του τουριστικού καταλύματος
  • η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, προκειμένου να στηριχθεί κατά κύριο λόγο ο εσωτερικός τουρισμός. Η πρόταση που εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών, προβλέπει τη μείωση του συντελεστή από το 24% στο 13% για τους μήνες της τουριστικής σεζόν
  • Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στις αεροπορικές μεταφορές. Σήμερα τα αεροπορικά εισιτήρια που εκδίδονται εγχώρια υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ 24% και μελετάται η μείωσή τους στο 13%
  • Η κατάργηση για το φετινό φορολογικό έτος της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η προκαταβολή φόρου είναι σήμερα 100% του φόρου που βεβαιώνεται για την προηγούμενη φορολογική χρήση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μείωση ή και κατάργηση της προκαταβολής φόρου είναι καθολικό αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει ήδη διάταξη στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που δίνει το δικαίωμα σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες να αιτηθούν στη ΔΟΥ μείωση της προκαταβολής φόρου, που σήμερα είναι 100%, με την επίκληση πραγματικών δεδομένων, όπως είναι η μείωση τζίρου κατά την τρέχουσα χρήση. Την απόφαση για τη μείωση της προκαταβολής λαμβάνει κατά περίπτωση η Φορολογική Διοίκηση.

Το κυβερνητικό πακέτο περιλαμβάνει επιδοτήσεις αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών για την αποτροπή νέου κύματος ανέργων και την αναπλήρωση απωλειών στις αποδοχές των εργαζομένων με δυσμενή μετατροπή των συμβάσεών τους.

Αρχικά σε πιλοτική φάση, κατόπιν θα επεκταθεί

Σε πρώτη φάση, οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας που θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο, θα χρηματοδοτηθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και θα εφαρμοστούν πιλοτικά σε κλάδους που, παρά το σπάσιμο της καραντίνας, εμφανίζουν αισθητή πτώση του τζίρου.

Στη συνέχεια, και με την εισροή των κονδυλίων από το κοινοτικό πρόγραμμα SURE, το μέτρο θα επεκταθεί. Η επιδότηση μισθών δεν θα είναι οριζόντια, καθώς, κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε μαζικές μετατροπές συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτες μορφές, ενώ θα ισχύσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 3-4 μηνών και το ανώτερο έως το τέλος του έτους, σε συνάρτηση με τις δημοσιονομικές αντοχές και τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατεβάστε το app του newsbreak

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

error: Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του newsbreak.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.
newsbreak.gr

FREE
VIEW