Σήμερα, Τετάρτη 14 Μαΐου 2025, η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει τη Μεσοπεντηκοστή, μια από τις λιγότερο γνωστές αλλά βαθιά θεολογικές και πνευματικές εορτές του εκκλησιαστικού έτους. Η ημέρα αυτή σηματοδοτεί το μέσο της περιόδου μεταξύ Πάσχα και Πεντηκοστής, τονίζοντας τη συνέχεια του αναστάσιμου μηνύματος και την προσμονή του Αγίου Πνεύματος.
Η εορτή τοποθετείται ακριβώς στην 25η ημέρα μετά την Κυριακή του Πάσχα και 25 ημέρες πριν την Πεντηκοστή, λειτουργώντας ως πνευματική γέφυρα ανάμεσα στις δύο μεγάλες δεσποτικές εορτές. Κατά τους βυζαντινούς χρόνους, η Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, δηλαδή η Αγία Σοφία, πανηγύριζε την ημέρα αυτή με ιδιαίτερη λαμπρότητα, προσελκύοντας χιλιάδες πιστούς. Σήμερα, δυστυχώς, η εορτή έχει εν πολλοίς ξεχαστεί από τον λαό, μολονότι διατηρεί αναλλοίωτη την πνευματική και θεολογική της βαρύτητα.
Η θεμελίωση της εορτής οφείλεται σε μια φράση από το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο (7:14): «Της εορτής δε μεσούσης, ανέβη ο Ιησούς εις το ιερόν και εδίδασκε». Η “εορτή” που αναφέρεται εδώ είναι η Εορτή της Σκηνοπηγίας, αλλά στην Εκκλησιαστική Παράδοση αυτή η αναφορά μεταφέρθηκε στο χρονικό πλαίσιο ανάμεσα στο Πάσχα και την Πεντηκοστή, δημιουργώντας έτσι τη θεσμοθέτηση της Μεσοπεντηκοστής ως ξεχωριστής γιορτής.
Στο κέντρο της ημέρας βρίσκεται η εικόνα του Χριστού ως Διδασκάλου. Ο Κύριος εμφανίζεται να διδάσκει στο Ναό, υποδηλώνοντας ότι είναι η πηγή της σοφίας και το “ύδωρ το ζων”. Γι’ αυτό και στα υμνολογικά κείμενα της ημέρας κυριαρχούν οι λέξεις «φως», «σοφία», «διδαχή» και «ζωή».