Η Αθήνα ηρεμεί, η Άγκυρα βυσσοδομεί 

Η συνεχής χρήση των τουρκικών drones UAV στο Αιγαίο είναι γεγονός άκρως ανησυχητικό και επικίνδυνο και η απερχόμενη ελληνική πολιτική ηγεσία δεν έχει δικαίωμα ούτε να το αγνοεί ούτε να το χρησιμοποιεί ως προεκλογικό επιχείρημα

Must Read

Οι απερχόμενες κυβερνήσεις Μητσοτάκη και Ερντογάν σε Αθήνα και Άγκυρα διαβεβαιώνουν δημοσίως «το θετικό κλίμα στις σχέσεις τους» και την πρόθεσή τους να το διατηρήσουν – άγνωστο για πόσο διάστημα. Σε καμιά περίπτωση, όμως, δεν εννοούν το ίδιο πράγμα, ούτε έχουν τον ίδιο στόχο.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιζητεί «ηρεμία στο Αιγαίο», ώστε να έχει έναν λιγότερο προεκλογικό πονοκέφαλο ανάμεσα στους πολλούς που έχει μέχρι τώρα. Και δείχνει να πιστεύει, σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του ΥΠΕΞ Δένδια, ότι «η τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο είναι κάτι το ανύπαρκτο». Το ίδιο υποστηρίζει και ο ΥΕΘΑ Παναγιωτόπουλος.

Και βασίζονται, κατά πάσα πιθανότητα, στον ημερήσιο πίνακα τουρκικών παραβάσεων – παραβιάσεων – υπερπτήσεων στο Αιγαίο που εκδίδει το ΓΕΑ, που παραμένει λευκός σαν αχρησιμοποίητο λευκό χαρτί. Αυτό σημαίνει ότι τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη F-16 δεν πετούν στο Αιγαίο.

Αλλά αυτό ουδόλως σημαίνει ότι η επιθετική επιχειρησιακή δραστηριότητα της Τουρκίας έχει σταματήσει στο Αιγαίο. Αντιθέτως, διατηρείται στο ακέραιο από την επαύριον των σεισμών στην Τουρκία και τη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες.

Οκτώ ασκήσεις στο Αιγαίο 

Αυτό αποδεικνύεται -και δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης- από τον αριθμό διεθνών τουρκικών αγγελιών για ασκήσεις στο Αιγαίο. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται εν εξελίξει οκτώ τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο, από τον βορρά, στο κεντρικό Αιγαίο και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο (περιοχή Ρόδου – Καστελόριζου), στις οποίες η Τουρκία δεν χρησιμοποιεί αεροσκάφη F-16, αλλά στρατιωτικά UAVs, οπλισμένα ή όχι (με ελάχιστο κόστος), τα οποία παραβιάζουν την ελληνική κυριαρχία 12 ώρες την ημέρα, στον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ν.μ. και με συνεχείς υπερπτήσεις πάνω από την κυριαρχία των ελληνικών βραχονησίδων.

Η συνεχής χρήση των UAVs από την Τουρκία στο Αιγαίο είναι γεγονός άκρως ανησυχητικό και επικίνδυνο και η απερχόμενη ελληνική πολιτική ηγεσία δεν έχει δικαίωμα ούτε να το αγνοεί ούτε να το χρησιμοποιεί ως προεκλογικό επιχείρημα.

Και τούτο διότι τα τουρκικά UAVs, που οργώνουν καθημερινά το Αιγαίο από την επαύριον των σεισμών μέχρι και το τέλος του Απριλίου, σύμφωνα με τις μέχρι αυτή τη στιγμή εν ισχύι τουρκικές διεθνείς αγγελίες, είναι στη μεγάλη πλειοψηφία τους «αόρατα» από την ελληνική αεράμυνα, που αδυνατεί να τα εντοπίσει ώστε να τα αναχαιτίσει, γι’ αυτό και δεν αναγράφονται στον πίνακα του ΓΕΑ.

Η πλέον οφθαλμοφανής απόδειξη αυτής της επικίνδυνης συμπεριφοράς της Τουρκίας για τα εθνικά συμφέροντα είναι τα 110 κιλά κόκκινης μπογιάς που έριξε τουρκικό UAV στο Καστελόριζο κάτω από τη μύτη της ελληνικής αεράμυνας χωρίς να γίνει αντιληπτό από την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ντάλαμαν μέχρι και την προσγείωσή του.

Καστελλόριζο σημαία

Αυτές οι πτήσεις των τουρκικών UAVs στο Αιγαίο είναι άκρως επικίνδυνες όχι μόνο διότι πετούν ανεξέλεγκτα πάνω από τις ελληνικές βραχονησίδες στο Αιγαίο, αλλά και γιατί εντοπίζουν εύκολα τους νεκρούς τομείς της ελληνικής αεράμυνας και έτσι, ανάλογα με τα αποτελέσματα, τα τουρκικά επιτελεία φτιάχνουν τα σχέδια του μέλλοντος.

Η Τουρκία, σύμφωνα και με την ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλώνει ευχαριστημένη από τη «διατήρηση του πρόσφατου θετικού κλίματος» στις σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά δεν παραλείπει να τονίσει ότι «οι τρέχουσες εξελίξεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο παρακολουθούνται στενά».

Έτσι, ο Ερντογάν δηλώνει ευχαριστημένος, διότι ο ίδιος δεν έχει κάνει ούτε χιλιοστό πίσω από τις θέσεις του και την παραβατική συμπεριφορά του στο Αιγαίο, ενώ βλέπει την κυβέρνηση Μητσοτάκη να είναι και αυτή ευχαριστημένη, γιατί δεν παίρνει χαμπάρι ή δεν θέλει να αξιολογήσει προεκλογικώς τη μονίμως επιθετική παραβατική στάση της Άγκυρας στο Αιγαίο, με την αντιπολίτευση να μην ασχολείται καθόλου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This