Ανατροπές καθεστώτων με ανάμειξη της Δύσης

Must Read

Οσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στη Μέση Ανατολή και η κλιμάκωση της σύγκρουσης του Ισραήλ με τμήμα του αραβικού κόσμου και το Ιράν είναι εξαιρετικά ανησυχητικά αλλά όχι πρωτόγνωρα.

Οι Αμερικανοί και ουραγοί τους συνηθίζουν να δημιουργούν και να εκτρέφουν «θηρία», τα οποία στη συνέχεια στρέφονται εναντίον τους. Το «έργο» έχει παιχτεί πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δυτική ανάμειξη στο Ιράν, με την ανατροπή του πρωθυπουργού Μοχάμεντ Μοσαντέκ (το 1953). Τούτη η μεθόδευση των δυτικών (κυρίως των ΗΠΑ και των Βρετανών) προκάλεσε μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με την ανατροπή του Σάχη της Περσίας Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί (το 1979) και την επικράτηση του Αγιατολάχ Χομεϊνί και των σκληροπυρηνικών σιιτών ισλαμιστών, «φρουρών της επανάστασης».

Οι Αμερικανοί ήταν εκείνοι που έριξαν τη βενζίνη του ριζοσπαστικού, σουνιτικού ισλαμισμού στη φωτιά του ανταγωνισμού τους με τη Σοβιετική Ενωση, ελπίζοντας το θρησκευτικό στοιχείο να ενώσει τους φανατικούς μουσουλμάνους σε μια πανστρατιά εναντίον του κομμουνισμού. Κι έτσι δημιουργήθηκαν οι άρτια εξοπλισμένες αντάρτικες ομάδες των Μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν, που μετεξελίχθηκαν σε Ταλιμπάν και κατέληξαν να στελεχώνουν την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος.

Οι Αμερικανοί και οι ουραγοί τους υποκίνησαν, χρηματοδότησαν και εξόπλισαν τις ομάδες που πρωτοστάτησαν στις ταραχές της αραβικής «άνοιξης», η οποία έφερε έναν βαρύ ισλαμικό χειμώνα σε χώρες όπως η Λιβύη, η Συρία και η Υεμένη, ενώ λίγο έλειψε να κατρακυλήσουν στην εξτρεμιστική άβυσσο η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν και η Τυνησία. Η συνταγή που έφτιαξε το Ισλαμικό Κράτος ήταν δυτική.

Επίσης, να μην ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εισήγαγαν το ριζοσπαστικό Ισλάμ στην Ευρώπη και ειδικότερα στα Βαλκάνια με την ενίσχυση των σαλαφιστικών ενόπλων ομάδων, που έδρασαν στη Βοσνία εναντίον των Σέρβων.

Και τώρα έχουμε τους υποκινητές των συγκρούσεων, οι οποίες λαμβάνουν θρησκευτικό χαρακτήρα, να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα υπέρ της ειρήνης και να εκφράζουν την αγωνία τους για το τι μέλει γενέσθαι.

Αν σταματήσουν να παρεμβαίνουν εκεί που δεν τους πέφτει λόγος όλα θα πάνε καλύτερα…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This