Οικογένεια Μητσοτάκη Α.Ε. – Πώς η φαμίλια απομυζά το κράτος επί 150 χρόνια!

Όλοι οι ομόκεντροι κύκλοι της πολιτικής «επιχείρησης» και οι συγγενικές λεγεώνες βολεύονται καταλλήλως - Πάνω από ιδεολογίες οι διασυνδέσεις της δυναστείας Μητσοτάκη!

Must Read

Όταν το 1845 γεννιόταν στη Μονεμβασιά ο Κωστής Μητσοτάκης, κανείς δεν φανταζόταν ότι για τους επόμενους δύο αιώνες η οικογένειά του θα ζούσε σχεδόν αποκλειστικά από το Δημόσιο μέσω της πολιτικής ισχύος και των καλών γάμων. Η δράση της οικογένειας άρχισε ακριβώς τότε, μόλις 15 χρόνια μετά την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους.

 • από τον Βασίλη Γαλούπη

Μέχρι σήμερα ο τόπος δεν έχει ζήσει σχεδόν ούτε μέρα χωρίς κάποιον Μητσοτάκη να βρίσκεται στο Κοινοβούλιο και σε πόστα εξουσίας. Δύο πρωθυπουργοί, υπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι, περιφερειάρχες, αξιωματούχοι, διορισμένοι από την κυβέρνηση συγκροτούν μια λίστα Μητσοτάκηδων και συγγενών που ανάλογή της δεν μπορεί να εντοπιστεί σε καμία άλλη εκλεγμένη πολιτική «δυναστεία» της Ελλάδας ή της Ευρώπης.

Όταν ο ελληνικός λαός εξέλεξε στην πολιτική τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανέλαβε ξανά μια μακρά «υποχρέωση», την επαγγελματική τακτοποίηση της φαμίλιας διά των εδράνων. Κάθε φορά που ο ελληνικός λαός ψηφίζει έναν Μητσοτάκη είναι σαν να εκπληρώνει το πεπρωμένο της οικογένειας να βρίσκεται κάθε μέρα στη Βουλή, στους δήμους, στις περιφέρειες, στην πολιτική ζωή της Ελλάδας. Πρόκειται για το αγαπημένο σύστημα της φαμίλιας, το σύστημα χρήσης των κρατικών πόρων και της πολιτικής δύναμης για την απόκτηση αμύθητου πλούτου και πόστων εξουσίας.

Όλοι οι ομόκεντροι κύκλοι της οικογενειακής πολιτικής «επιχείρησης Μητσοτάκη» βολεύονται καταλλήλως, από τα παιδιά μέχρι μακρινά σόγια συντρόφων. Όλα τα γρανάζια στον πολυπληθή μηχανισμό πρέπει να καλοπερνούν εξίσου ακόμα και σε εποχές γενικής κακουχίας.

Η «γενναία» αποκατάσταση της «εταιρίας-δυναστείας», που έχει συσσωρεύσει τεράστιο πλούτο και δύναμη ως πολιτική οικογένεια, αποδεικνύεται ο ιστορικός κανόνας. Ως πολίτες μπορούμε τουλάχιστον να κοιμόμαστε ήσυχοι ότι όλη αυτή η λεγεώνα ανθρώπων, από τους συγγενείς μέχρι τους τελευταίους παρατρεχάμενους του κύκλου του πρωθυπουργού, όχι μόνο θα επιβιώσει, αλλά θα ευδοκιμήσει και για τον επόμενο αιώνα.

«Γενάρχης» θεωρείται ο Κωστής Μητσοτάκης, ο «γερο-Κωστής». Βρέθηκε στη Λακωνία όταν οι Κρητικοί γονείς του εγκατέλειψαν την Κρήτη, λόγω εξέγερσης. Καταγόταν από την οικογένεια των Ανδρεαδάκηδων, οι οποίο,ι κυνηγημένοι από τους Τούρκους, αναγκάστηκαν να αλλάξουν το επώνυμό τους. Ο Κωστής Μητσοτάκης του Κωνσταντίνου μεγάλωσε τελικά στην Αθήνα, σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ίδρυσε το 1878 στα Χανιά το Κόμμα των Ξυπόλητων, προπομπό των Φιλελευθέρων του Ελευθέριου Βενιζέλου. Εναν χρόνο αργότερα παντρεύτηκε την Κατίγκω Βενιζέλου, αδελφή του Ελευθέριου. Μαζί απέκτησαν επτά παιδιά.

Εγινε ο πρώτος πολιτικός της οικογένειας, όταν εξελέγη βουλευτής στην Κρήτη και το 1888 παραιτήθηκε για να οριστεί εφέτης. Στη συνέχεια υπήρξε συνεργάτης του Ελ. Βενιζέλου. Πέθανε το 1898 και η τότε κυβέρνηση της χρεοκοπημένης Ελλάδας απέδωσε διά νόμου στην οικογένειά του τιμητική σύνταξη.

Η πορεία τους

Δύο από τα παιδιά του γερο-Κωστή ακολούθησαν τον δρόμο του κι έγιναν κι αυτοί βουλευτές, ενώ η κόρη του παντρεύτηκε βουλευτή. Συγκεκριμένα, ο ένας γιος που έγινε πολιτικός ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γεννημένος το 1883. Σπούδασε νομικά χάρη και στη σύνταξη του ελληνικού κράτους. Το 1908 προχώρησε στην επανέκδοση της εφημερίδας «Κήρυκας» και τον Μάιο του 1915 εξελέγη βουλευτής Χανίων, παραμένοντας έως το 1920.

Το 1916 παντρεύτηκε την κόρη του Χαράλαμπου Πλουμιδάκη, που ήταν πολιτικός και διατέλεσε δήμαρχος Χανίων και βουλευτής. Ο Πλουμιδάκης ήταν πρώτος εξάδελφος του Ελευθέριου Βενιζέλου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκτησε πέντε παιδιά με τη Σταυρούλα Πλουμιδάκη.

Ανάμεσά τους τον Κωνσταντίνο, μετέπειτα πρωθυπουργό, την Αικατερίνη (σύζυγο Επαμεινώνδα Βιρβιδάκη) και την Αρτεμισία (σύζυγο Γιώργου Λυμπεράκη).
Ο άλλος γιος πολιτικός του «γενάρχη» ήταν ο Αριστομένης Μητσοτάκης (1884). Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες. Εξελέγη βουλευτής Χανίων το 1924, διετέλεσε υπουργός Εθνικής Οικονομίας στην κυβέρνηση Αλ. Παπαναστασίου κι έγινε αντιπρόεδρος της ελληνικής Βουλής.

Πρωθυπουργοί, υπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι

Η κόρη του «γερο-Κωστή», Μαρία Μητσοτάκη, είδε τον γιο της Κωνσταντίνο Στεφανάκη να γίνεται βουλευτής το 1964 με την Ενωση Κέντρου και μετέπειτα διορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης.

Η ιστορία δεν τελειώνει εδώ, όπως όλοι γνωρίζουν. Η κόρη του Κυριάκου Μητσοτάκη και εγγονή του γερο-Κωστή, Αικατερίνη, είναι η μητέρα του Κυριάκου Βιρβιδάκη, βουλευτή, υφυπουργού Ανάπτυξης, γγΑ και δημάρχου Χανίων.

Η κόρη του Γεωργίου Λυμπεράκη και της Αρτεμισίας Μητσοτάκη, αδελφής του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, είναι η Αντιγόνη Λυμπεράκη, που εξελέγη βουλευτής το 2015 και το 2019.

Ο πρώτος πρωθυπουργός της οικογένειας ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, γιος του Κυριάκου. Γεννήθηκε το 1918 και έγινε βουλευτής το 1946, αμέσως μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου. Σε ηλικία 32 ετών διορίστηκε υφυπουργός Οικονομικών. Εως το… 2004 ήταν διαρκώς βουλευτής, με εξαίρεση την επταετία. Ανέλαβε τρεις φορές το υπουργείο Οικονομικών, δύο το υπουργείο Συντονισμού, δύο το ΥΠΕΞ, μία το υπουργείο Αιγαίου και από το 1990-93 την πρωθυπουργία της χώρας.

«Βαριές» καρέκλες αλλά και προσβάσεις στην αγορά

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έκανε τέσσερα παιδιά, τον σημερινό πρωθυπουργό Κυριάκο, την επί σειρά ετών βουλευτή και υπουργό Ντόρα, την Αλεξάνδρα και την Κατερίνα.

Η Ντόρα Μπακογιάννη παντρεύτηκε το 1974, στα 20 χρόνια της, τον δημοσιογράφο και μετέπειτα βουλευτή Παύλο Μπακογιάννη, που δολοφονήθηκε από τη 17 Ν. Εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής το 1989 στην Ευρυτανία, γενέτειρα του Μπακογιάννη. Εκτοτε εκλέγεται διαρκώς βουλευτής. Εχει διατελέσει δήμαρχος Αθηναίων, ΥΠΕΞ, υπουργός Πολιτισμού και υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ (του πατέρα της). Η Ντόρα Μπακογιάννη στη συνέχεια παντρεύτηκε τον Ισίδωρο Κούβελο, που έγινε πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και που από παλιά ασχολείται με ναυτιλιακές εταιρίες.

Η βουλευτής Ν.Δ. έχει αποκτήσει δύο παιδιά, τον Κώστα Μπακογιάννη, που εξελέγη δήμαρχος Καρπενησίου το 2011, περιφερειάρχης Στερεάς το 2014 και δήμαρχος Αθηναίων το 2019, και την Αλεξία. Η ανιψιά του πρωθυπουργού ενεπλάκη τον περασμένο Νοέμβριο σε δημοσίευμα των «Financial Times» για τον καταδικασμένο μεγιστάνα Μπένι Στέινμετζ, που συνδέεται με το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Ιταλίας. Εκεί αναφερόταν ότι η Αλεξία Μπακογιάννη κατέχει μετοχές της GOI Energy με έδρα την Κύπρο, της οποίας υπήρξε για ένα διάστημα μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη δεν ασχολήθηκε με την πολιτική. Ιδρυσε το 1998 την ActionAid Ελλάς, στην οποία ήταν πρόεδρος του Δ.Σ. από το 2007 έως το 2017, ενώ η Κατερίνα Μητσοτάκη ασχολήθηκε με το real estate και το ίδρυμα Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Ο μοναδικός γιος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο Κυριάκος, εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής το 2004, στα 36 του. Το 2013 διορίστηκε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το 2016 εξελέγη πρόεδρος της Ν.Δ. Από το 2019 είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ανιψιός του Μητσοτάκη είναι ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος ορίστηκε το 2019 γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού και αποπέμφθηκε μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών το 2022.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τρία παιδιά, τη Σοφία, τον Κωνσταντίνο και τη Δάφνη. Το 2021 ο γιος του πρωθυπουργού Κωνσταντίνος έπιασε δουλειά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως διαπιστευμένος κοινοβουλευτικός βοηθός, μετά την πρόσληψη από τον Ισπανό ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο του ΕΛΚ Εστέμπαν Γκονθάλεθ Πονς. Η μία από τις δύο κόρες του πρωθυπουργού, η Σοφία Μητσοτάκη, όπως η ίδια αναφέρει στο προφίλ της στο Linkedin, εργάζεται ως investor relation manager στη CVC Capital Partners από τον Αύγουστο του 2021.

Ο «γενάρχης» και πρώτος βουλευτής

ΚΩΣΤΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1845-1898)
Είναι ο πρώτος βουλευτής της οικογένειας Μητσοτάκη. Ιδρυσε το 1878 το λεγόμενο κόμμα των Ξυπόλητων, προπομπό του κόμματος των Φιλελευθέρων του Ελ. Βενιζέλου. Εκλέχθηκε βουλευτής στην Κρήτη και παρέμεινε έως το 1888. Διά νόμου η τότε κυβέρνηση απέδωσε στην οικογένεια τιμητική σύνταξη. Παντρεύτηκε το 1879 την Κατίγκω Βενιζέλου, αδερφή του Ελευθερίου, «ανοίγοντας» μια εποχή στενών σχέσεων και συνεργασίας των δυο οικογενειών.

Ο πρώτος υπουργός της φαμίλιας

ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1884-1941)
Γιος του δικηγόρου, πολιτικού και εκδότη Κωνσταντίνου Κων. Μητσοτάκη, του λεγόμενου «γερο-Κωστή». Ηταν ο πρώτος της οικογένειας που κατάφερε να βρεθεί σε υπουργικό πόστο. Συγκεκριμένα, διετέλεσε υπουργός Εθνικής Οικονομίας στην κυβέρνηση του Αλ. Παπαναστασίου του 1924, καθώς και αντιπρόεδρος της ελληνικής Βουλής. Το 1923 εξέδωσε την πολιτική εφημερίδα «Ηχώ της Κρήτης», κάνοντας κι ένα εκδοτικό εγχείρημα στον ελληνικό Τύπο.

Στόχος επετεύχθη: Πρωθυπουργία

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1918-2017)
Εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής το 1946 και τελευταία το… 2004! Στο μεταξύ διετέλεσε πολλές φορές υπουργός και κατάφερε να γίνει πρωθυπουργός το 1990. Παρέμεινε στην εξουσία ως το 1993. Ηταν ο πρώτος της οικογένειας που πέτυχε τον στόχο, να βρεθεί στο ανώτατο αξίωμα της πολιτικής ζωής του τόπου. Τον ακολούθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης 29 χρόνια μετά, στις εκλογές του 2019.

Η πρώτη γυναίκα με πολιτικό ρόλο

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ (1954)
Μετά τη δολοφονία του συζύγου της Παύλου Μπακογιάννη από την τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη, έθεσε υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές της ίδιας χρονιάς, τον Νοέμβριο του 1989, κι εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στο ελληνικό Κοινοβούλιο στη μονοεδρική περιφέρεια Ευρυτανίας. Εκτοτε βρέθηκε σε σημαντικά υπουργικά πόστα κι έγινε, πρακτικά, η πρώτη γυναίκα της οικογένειας που απέκτησε τόσο ισχυρό πολιτικό ρόλο.

Το «πολυεργαλείο» συγγενής

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗΣ (1948)
Αν και δεν έχει το όνομα Μητσοτάκης ή Μπακογιάννης, αποδείχθηκε ένα από τα σημαντικότερα «πολυεργαλεία» της οικογένειας με «βαριά» πόστα ευθύνης. Η κόρη του Κυριάκου Μητσοτάκη του… πρώτου και εγγονή του «γενάρχη» της οικογένειας γερο-Κωστή Αικατερίνη είναι η μητέρα του Κυριάκου Βιρβιδάκη, ο οποίος έγινε -εκτός των άλλων- βουλευτής, υφυπουργός Ανάπτυξης, γενικός γραμματέας Αθλητισμού και δήμαρχος Χανίων.

Η… προθέρμανση του γόνου

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1998)
Το 2021 ο γιος του πρωθυπουργού Κωνσταντίνος έπιασε δουλειά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως διαπιστευμένος κοινοβουλευτικός βοηθός, μετά την πρόσληψη από τον Ισπανό ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο του ΕΛΚ, Εστέμπαν Γκονθάλεθ Πονς. Ο Ισπανός είχε δηλώσει τότε, με την είδηση να προκαλεί σάλο στη χώρα μας, «πολύ περήφανος που έχω τον Κωνσταντίνο ως έναν από τους διαπιστευμένους κοινοβουλευτικούς βοηθούς μου. Είναι ένας ταλαντούχος νέος».

Η εντός, εκτός και επί τα αυτά

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ (1959)
Η κόρη του Γεωργίου Λυμπεράκη και της Αρτεμισίας Μητσοτάκη, αδελφής του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, είναι η Αντιγόνη Λυμπεράκη, η οποία εξελέγη βουλευτής το 2015 και το 2019. Μεταξύ 2000-2004 ήταν στο συμβούλιο εμπειρογνωμόνων των υπουργείου Εργασίας, ενώ υπήρξε και συντονίστρια στην εκπόνηση τριών Εθνικών Σχεδίων Δράσης για την Απασχόληση. Το 2018 ανέλαβε καθήκοντα νέας γενικής διευθύντριας στη ΜΚΟ SolidarityNow.

Εκτός πολιτικής, εντός παιχνιδιού

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (1955)
Η μία από τις κόρες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η Αλεξάνδρα, δεν επέλεξε τον δρόμο της πολιτικής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έμεινε εκτός παιχνιδιού και ανενεργή. Σύστησε τη διεθνή οργάνωση ActionAid στην Ελλάδα το 1998 και διετέλεσε πρόεδρος Δ.Σ. επί 10 χρόνια (2007-2017). Από το 2003-2015 διετέλεσε επίσης μέλος του Δ.Σ. της ActionAid International. Αποχώρησε από το Δ.Σ. τον Ιούνιο του 2017.

Άλλο επίθετο, ίδια ρίζα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ (1917-1992)
Η κόρη του «γερο-Κωστή» Μαρία Μητσοτάκη είδε τον γιο της Κωνσταντίνο Στεφανάκη να γίνεται βουλευτής το 1964 με την Ενωση Κέντρου. Μετέπειτα διορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης. Στις εκλογές του 1974 πολιτεύτηκε με τη Ν.Δ. και εξελέγη βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Α΄ Αθηνών. Στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ανέλαβε ξανά υπουργός Δικαιοσύνης, από τις 21 Νοεμβρίου 1974 ως τις 21 Οκτωβρίου 1977.

Εξουσία από τον πατέρα στον γιο

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (1968)
Αν και ήταν το αουτσάιντερ της φαμίλιας για υψηλό πολιτικό ρόλο, τελικά κατάφερε να διαψεύσει τις ενδοοικογενειακές προβλέψεις. Είναι ο δεύτερος πρωθυπουργός των Μητσοτάκηδων, μετά τον πατέρα του. Μάλιστα, είναι μακροβιότερος από τον Κωνσταντίνο, αφού ήδη μετράει πέντε χρόνια στην εξουσία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπήκε στη Βουλή το 2004 και το 2013 έγινε υπουργός του Σαμαρά. Από το 2016 είναι πρόεδρος της Ν.Δ.

Πάνω από ιδεολογίες οι διασυνδέσεις της δυναστείας Μητσοτάκη!

Για την οικογένεια Μητσοτάκη η ιδεολογία ήταν πάντα μια σχετική και ευπροσάρμοστη έννοια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μετατρέψει τη Ν.Δ. σε Ι.Χ. κόμμα του, καταργώντας την ιστορική ταυτότητά της. Δεν ήταν, όμως, ο πρώτος διδάξας.

Ο πατέρας του Κωνσταντίνος έκανε καριέρα μεταπηδώντας διαρκώς σε σχηματισμούς μέσα από αποστασίες και ακύρωση συμφωνιών, μέχρι να ηγηθεί της Ν.Δ., στην οποία επέβαλε την Ντόρα Μπακογιάννη αρχικά το 1978 και στη συνέχεια μέσω του πολιτικού του γραφείου όταν έγινε αρχηγός του κόμματος το 1984.

Μέσα από μια διαρκή κινητικότητα για να εξυπηρετήσει τα προσωπικά συμφέροντα και φιλοδοξίες του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης βρέθηκε από το Κόμμα των Φιλελευθέρων στην Ενωση Κέντρου κι από εκεί, μέσω της αποστασίας, στην κυβέρνηση Νόβα με «δώρο» το υπουργείο Συντονισμού.

Στη Μεταπολίτευση ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφτασε να «πουλήσει» ακόμα και τη συνεργασία του με τον Παύλο Βαρδινογιάννη στο Κόμμα των Φιλελευθέρων που ίδρυσαν μαζί. Στις εκλογές του 1977 ο Μητσοτάκης εξελέγη στον νομό Χανίων και ο Παύλος Βαρδινογιάννης στον νομό Ρεθύμνης. Ομως, το 1978 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποφάσισε να προσχωρήσει στη Ν.Δ. παίρνοντας και υπουργείο. Ουσιαστικά σε μια νύχτα διέλυσε το προηγούμενο κόμμα. Ο Παύλος Βαρδινογιάννης παρέμεινε ανεξάρτητος και το 1983 προσχώρησε στο Κόμμα Φιλελευθέρων του Νικήτα Βενιζέλου.

Το δικό της κόμμα έφτιαξε και η Ντόρα Μπακογιάννη, όταν το 2010 τη διέγραψε ο Αντώνης Σαμαράς, επειδή ήταν η μοναδική από τη Ν.Δ. που υπερψήφισε τα μέτρα του ΔΝΤ. Εκείνη τη χρονιά η Μπακογιάννη δημιούργησε τη Δημοκρατική Συμμαχία, ένα μικρό κόμμα που ποτέ δεν συνάντησε τους ψηφοφόρους. Μετά την αποτυχία της να μπει στη Βουλή με τη Δημοκρατία Συμμαχία επέστρεψε στο «μαντρί» (Ν.Δ.).

Στο βιογραφικό της εντοπίζεται και μια ασάφεια περί… διαγωνιστικών εξετάσεων. Στην προσωπική της ιστοσελίδα αναφέρεται πως «Το 1977 μετά από διαγωνισμό προσελήφθη στο υπουργείο Συντονισμού και εργάστηκε στη Διεύθυνση σχέσεων και συνεργασίας με την ΕΟΚ».

Στο βιογραφικό της όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού υπάρχει κάτι αρκετά διαφορετικό: «Το διάστημα 1978-1980 ήταν γραμματέας του υπουργού Συντονισμού Κ. Μητσοτάκη, ενώ από τον Μάιο του 1980 έως τον Οκτώβριο 1981 ακολούθησε τον πατέρα της, ως ιδιαιτέρα γραμματέας στο υπουργείο Εξωτερικών». Άγνωστο αν ήταν τελικά το 1978 ο… διαγωνισμός πρόσληψης.

Ο Κυριάκος της Εθνικής

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες στο Harvard, με μεταπτυχιακά στις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Φαίνεται, όμως, πως όλοι όσοι τον προσλάμβαναν τον περνούσαν για… οικονομολόγο. Η πρώτη του δουλειά ήταν «οικονομικός αναλυτής στην Chase Investment Bank». Επειτα στον κολοσσό McKinsey στο Λονδίνο, όπου και «συμβούλευε πελάτες κυρίως στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών».

Το 1999 συνέχισε στην Ελλάδα, στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας. Ηταν «για τρία χρόνια διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών, την οποία και ανέδειξε σε κορυφαία εταιρία στην ελληνική και βαλκανική αγορά του private equity και του venture capital».

Η Εθνική Συμβουλευτικών Επιχειρηματικών Συμμετοχών Α.Ε., που είχε υπό τη διαχείρισή της το NBG Greek Fund, ιδρύθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1999. Ηταν η περίοδος που η Εθνική βρισκόταν υπό τη διοίκηση του Θεόδωρου Καρατζά, ο οποίος, όπως φαίνεται, έφτιαξε μια εταιρία για να γίνει διευθύνων σύμβουλος ο Μητσοτάκης.

Δημοσιεύματα της εποχής είχαν συνδέσει την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με πιθανή διαμεσολάβηση του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Ο Καρατζάς, άλλωστε, ήταν στενός φίλος του Σημίτη, ενώ οι δυο τους είχαν συνεργαστεί και στο ΥΠΟΙΚ τη δεκαετία του ’80.

Οικογενειακές ιστορίες

Μετά τη φυγή της από την Action Aid η… ακτιβίστρια Αλεξάνδρα Μητσοτάκη έγινε πρόεδρος και συνιδρύτρια του World Human Forum. Είναι επίσης ιδρύτρια του φόρουμ «Συγκλίσεις», μια πλατφόρμα που συνενώνει οργανώσεις, ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, «με στόχο έναν κόσμο με Μηδέν Αποκλεισμό, Μηδέν Αποτύπωμα Ανθρακα, Μηδέν Φτώχεια!». Και, όπως έχει δει το φως της δημοσιότητας, με δράσεις για τα αιολικά πάρκα!

 • Το 2018 ο νυν πρωθυπουργός πήρε δάνειο από την αδελφή του Αλεξάνδρα ύψους 150.000 ευρώ, για να το αποπληρώσει τον Απρίλιο του 2035, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στις 19 Απριλίου 2020. Στα δύσκολα πάντα η φαμίλια αλληλοϋποστηρίζεται.
 • Το 2019 ανακοινώθηκε ότι η Ελίνα Κυπραίου αναλαμβάνει υποδιευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή, με απόφαση Μητσοτάκη. Η Κυπραίου είναι ξαδέρφη του Κυριάκου, κόρη της Σ. Κυπραίου, η οποία από 1977 είχε το γενικό πρόσταγμα στο πολιτικό γραφείο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ήταν πρώτη εξαδέλφη του από το σόι της μητέρας του και μάλιστα ο ίδιος την έχει βαφτίσει.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

 1. Το άρθρο αποκαλύπτει το ότι ο σύγχρονος Έλληνας της περιόδου 1821 μέχρι σήμερα ότι είναι από τα πιο εκμαυλίσμενα πολιτικά όντα του κόσμου ολόκληρου.
  Όποιος μελετήσει αναλυτικά αυτή την χρονική περίοδο, ειλικρινά θα χάσει πάσα ιδέα για τον σύγχρονο πολιτικά Έλληνα.
  Οι εξαιρέσεις πάντα υπάρχουν αλλά δεν κατάφεραν να φέρουν ποτέ την Άνοιξη.

  Αφιερώνεται στο άρθρο το συγκεκριμένο μουσικό κομμάτι που μοιάζει πιο επίκαιρο σήμερα παρά ποτέ.

  https://m.youtube.com/watch?v=mwjuTT5gCH8

 2. Βοήθεια μας. Για όλα είναι υπεύθυνος ο κυρίαρχος Λαός. Όταν αποφασίσει ο Λαός ν’ αλλάξει μυαλά, όλοι αυτοί θα βγουν στην σύνταξη.

 3. 1. Η οικογένεια Μητσοτάκη είναι Εβραίοι ;
  2. Η κατοχή από την οικογένεια χιλιάδων αρχαίων θησαυρών είναι νόμιμη ;
  3. Πώς η οικογένεια απέκτησε τήν αμύθητη περιουσία της , όταν κανένα μέλος της δεν εργάστηκε ποτέ στή ζωή του ;

  • 1. Δεν μπορώ να καταλάβω τι πρόβλημα έχουν κάποιοι με τούς Εβραίους; Τι κόλλημα είναι αυτό; Οι Μητσοτάκηδες μόνον Εβραίοι που δεν είναι.

   2. Την συλλογή την έχουν δηλώσει και κατέχουν με άδεια τής αρχαιολογικής υπηρεσίας.

   3. Δεν ξέρω.

 4. Σωστά τα λέτε και μάλλον είστε απο αυτούς που δεν κάνουν δουλειές με η για την ΑΓΙΑ οικογένειά. Βέβαια ο κόσμος- και κυρίως οι νεοι- δεν έχει πια ιδανικά και αναζητήσεις για κάτι καλύτερο αλλά σκέφτεται μόνο πως θα επιβιώσει γνωρίζοντας ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Και μάλλον έχουν δίκιο γιατί αυτό δεν δείχνουν τα εκλογικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών. Ας μείνουμε λοιπόν εμείς οι βλάκες ρομαντικοί που δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως όσους μας έκλεψαν και μας έκανα;ν τη ζωή χειρότερη και χωρίς προοπτική τους επιλέγουμε ξανά και ξανά και ξανά. Δεν είναι μόνο το 41% υπάρχουν και αλλού μπουμπούκια και είναι τα χειρότερα.

 5. ΔΕΝ ΦΤΑΊΝΕ ΑΥΤΟΊ. ΑΥΤΟΊ ΒΡΗΚΑΝ ΕΥΦΟΡΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΙΕΡΓΟΥΝΕ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΛΙΕΡΓΟΥΝΕ ΓΙΑ ΠΟΛΛΆ ΧΡΌΝΙΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΚΗΦΗΝΕΣ. ΜΑΎΡΟ ΤΏΡΑ ΜΑΎΡΟ ΤΏΡΑ ΜΑΥΡΟ ΤΩΡΑ ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΛΑΓΟΥΜΕ ΑΠΑΥΤΟΥΣ. ΑΥΤΟΊ ΈΧΟΥΝ ΚΑΤΣΙΚΩΘΕΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΟΎΝ ΤΗΝ ΧΏΡΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΊΑ ΤΟΥΣ ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ. ΜΑΎΡΟ ΣΤΟ ΣΩΤΉΡΑ ΜΑΣ ΜΑΎΡΟ ΣΤΟ ΜΠΙΖΝΑΔΟΡΟ ΜΑΎΡΟ ΣΤΟ ΜΕΤΆ ΡΥΘΜΙΣΤΉ.

 6. Για όλη αυτή τη Μαφία που κυβερνά και λυμαίνεται την Ελλάδα επί πολλές πολλές δεκαετίες, αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο λαός. Ο ελληνικός λαός είναι πλέον εκμαυλισμένος σε τέτοιο βαθμό που δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει κάτι. Αυτό φρόντισαν επί δεκαετίες τώρα όλοι τους: να διορίσουν, να ξεπουλάν συνειδήσεις, να φανατίζουν, ρουσφέτια, απαιδεία και αμάθεια. Δημιούργησαν έναν λαό στα μέτρα τους και τον παίζουν στα δάκτυλα. Το πολίτευμα της χώρα είναι η Μαφιόζικη Κομματοκρατία και με τη βούλα. Για να απαλλαγεί η χώρα από αυτή τη πολιτική-δημοσιογραφική-δικαστική χούντα πρέπει να αλλάξει πλέον ο λαός.

 7. Χρειαζομαστε επειγοντως μια δημοκρατικη πατριωτικη κυβερνηση….
  Επενδύσαμε σε μια πολιτικη και σε μερικους πολιτικους, και αυτα πλεον πεθαναν, ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ.
  Ας έχουμε λοιπον την ΕΥΦΥΙΑ, αλλα πανω απολα ας εχουμε την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ και τον ΑΥΤΟΣΕΒΑΣΜΟ, να υπογράψουμε το πιστοποιητικό θανάτου, να τους στειλουμε στο διαολο, και να επενδύσουμε σε νεους πολιτικους που έχουν μέλλον, για να χουμε κιεμεις.
  Δε μπορούμε όμως συνεχίζει μια “προσευχή “. Δε μπορούμε, γιατί έχουμε ευθύνη προς τους πολιτικους μας, ευθύνη προς την βουλη. Τι θα τους συμβεί;
  Δυο λέξεις: Ποιος νοιάζεται;
  Να νοιαστούμε γι’ αυτούς;
  Γιατί; Δε νοιάστηκαν αυτοί για μας.
  Μας άδειασαν εντελώς. Μας στεγνωσαν, μας ξεβρακωσαν, μας ξεπουλησαν, σαν ένα σακι πατατες, και μαλιστα χωρις να νοιαστουν καν την τιμη.!!
  Δεν έχουμε καμία απολυτως ευθύνη γι’ αυτούς.
  Τα τελευταία 40 χρόνια η βουλη και οι πολιτικοι εκει μεσα μας κατακλεβανε τα χρήματά μας.
  Είπε ποτέ αυτή η βουλη, “Ξέρουμε ότι οι εποχές είναι δύσκολες. Θα μειώσουμε τους φόρους, κ.λπ “;
  Ελέγξτε το. Πληρώνουμε τριπλάσια απ’ όσα πληρώναμε 10 χρόνια πριν.
  Και οι “αφοσιωμένοι” μας πολιτικοι αμοίβονται τουλαχιστον με ποσά διπλάσια απ’ όσα παίρνανε πριν 10 χρόνια.
  Σε τι πραγμα ακριβως τους εχουμε αναγκη;

  Ξεσηκωμος σημαινει ότι αφηνω τη βολη μου, ξεχναω κομματα και παραταξεις.
  Διεκδικω την εθνικη μου κυριαρχια, παση θυσια, καταγγελω μονομερως το χρεος και φυσικα σταματω να το πληρωνω, όπως και παγωνω κάθε οφειλης των πολιτων, μεχρι να γινει ελεγχος ποιος χρωστα παραγματικα, και ποιος όχι.

  Ανακοινωνω ότι αποχωρω από την ΕΕ και φυσικα το ευρω, και εντωμεταξυ ανασυντασω κάθε πρωτογενη και δευτερογενη τομεα, εθνικοποιω την ΤτΕ, και χρεοκοπω τις συστημικες τραπεζες, και βαζω οικονομικους εισαγγελεις για ελεγχο, καθιζω στο σκαμνι πολιτικους, τραπεζιτες και οποιους αλλους θεωρουνται υπευθυνοι για την καταντια του κρατους σημερα, και εκδιδω εθνικο νομισμα.!!

 8. είμαστε άξιοι της μοίρας μας . Καθόμαστε στον καναπέ και ανεχόμαστε μία κοινοβουλευτική δικτακτορία της οποίας το μέλημά της είναι πως θα κονομίσουν πως θα τακτοποιήσουν τις οικογένειές τους . Αυτό είναι πρωτοφανές που συμβαίνει στήν πατρίδα μας και ντροπή μας να παρακολουθούμε την καταστροφή της χώρας μας από ανίκανους που μας κυβερνούν και δυστυχώς όλο το πολιτικό σύστημα είναι το ίδιο .

  Η συντριβη της εξουσιας προυποθετει πρωτα και κυρια την απαλλαγη του τοπου αποκεινους τους τρομοκρατες, που κατεχουν την εξουσια και τη χρησιμοποιουν εναντιον του λαου για τη μαζικη του εξοντωση.
  Μονο με περισσοτερη δημοκρατια, αληθινη και όχι καλπικη, με την κατακτηση της εθνικης και λαικης κυριαρχιας, μπορει να εξαρθρωθει μια για παντα το περιεργο και μσκοτεινο9 αυτό κυκλωμα διαπλοκης και τρομοκρατιας και βαθεως κρατους.
  Κιαυτο μπορει να συμβει μονο αν ανατραπει το υφισταμ,ενο καθεστως ανομιας και πολιτκης ανωμαλιας, που προηλθε από το το πραξικοπημα της 6ης Μαιου 2010, προκειμενου νβα παραδοθει αμαχητι ολοκληρη η χωρα και λαος της στις ορεξεις των ξενων κεντρων.
  Την ημερα που θα κατσουν στο σκαμνι οσοι συντελεσαν σαυτο το πραξικοπημα, και θα λογοδοτησουν με βαση το 120 παρ. 3 του Συνταγματος, και το 134 του Π.Κ. ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ, θαρχισει να εξιχνιαζεται σταληθεια η ολη υποθεση της τρομοκρατιας και των χτυπηματων της.!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This