Στη σύσταση Γενικής Γραμματείας Εθνικής Ασφάλειας προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταβάλλοντας δραστικά τη λειτουργία της κυβέρνησης στον τομέα της εθνικής άμυνας, καθώς κρίσιμοι τομείς στη χάραξη στρατηγικής και την παρακολούθηση πολιτικών ασκούνται από το νέο θεσμικό όργανο.
Ταυτόχρονα, τίθενται σε αυστηρή επιτροπεία το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ο Υπουργός Νίκος Δένδιας, ο οποίος είχε καταστεί ο έτερος ισχυρός πόλος εντός του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, με αυξανόμενη επιρροή και αρχηγικές βλέψεις.
Υπό αυτή την οπτική, η σύσταση της νέας γενικής γραμματείας αποτελεί πολιτική κίνηση ισχυρού συμβολισμού, με αποδέκτες εντός και εκτός κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα γενική γραμματεία, που αποτελεί σημαντική θεσμική αναβάθμιση της θέσης του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, είχε προαναγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή στις 2 Απριλίου, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, γενικός γραμματέας Εθνικής Ασφάλειας θα τοποθετηθεί ο Δρ Θάνος Ντόκος, που μέχρι σήμερα κατέχει τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας.
Συγκεκριμένα, με το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμ. 38 (ΦΕΚ 63A της 28ης Απριλίου 2025) συστήνεται στην προεδρία της κυβέρνησης η νέα Γενική Γραμματεία Εθνικής Ασφάλειας, με αποστολή την ενημέρωση και υποστήριξη του πρωθυπουργού και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) επί θεμάτων που άπτονται της ασφάλειας της χώρας, και ιδίως της εκπόνησης, επικαιροποίησης και έγκρισης της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Η νέα γενική γραμματεία αποτελείται από τρεις οργανικές μονάδες, τη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού, το Αυτοτελές Τμήμα Θεμάτων ΚΥΣΕΑ και το Αυτοτελές Τμήμα Εκτίμησης Κινδύνων Εθνικής Ασφάλειας, Υβριδικών Απειλών και Ανθεκτικότητας.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, μεταξύ των αρμοδιοτήτων της είναι η παρακολούθηση των ενεργειών για τη διαμόρφωση, επικαιροποίηση και έγκριση από το ΚΥΣΕΑ της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας της χώρας και η εκπόνηση εγχειριδίου διαχείρισης κρίσεων εθνικής ασφάλειας, το οποίο υποβάλλεται προς έγκριση στο ΚΥΣΕΑ.
Επίσης, περιλαμβάνονται η παρακολούθηση πολιτικών αρμοδιότητας του ΚΥΣΕΑ που αφορούν τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφάλειας, τα προγράμματα ανάπτυξης των αμυντικών ικανοτήτων και τα μείζονα προγράμματα εκσυγχρονισμού, προμήθειας και παραγωγής αμυντικών μέσων και υλικού.

Λόγω της τελευταίας αρμοδιότητας, η συνάντηση που είχε γίνει την προηγούμενη Πέμπτη 24 Απριλίου στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους εταιριών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογίας αποκτά ιδιαίτερη σημασία.
*Πηγή: Εφημερίδα «δημοκρατία»
Να μην παραπονιομαστε , εχουμε το καλυτερο Τσιρκο παγκοσμιος .
Και αφού ο Δένδιας είναι πατριώτης γιατί δεν ρίχνει την κυβέρνηση,γιατί δεν κάνει κάτι τέλος πάντων όταν όλοι βλέπουμε ότι παραδίδουν εθνική κυριαρχία;
Γιατί μας τοξ παρουσιάζετε σαν πατριώτη εκεί στον newsbreak ;
Μα είναι γνωστό από το 2019 ότι ο Δένδιας είναι αντίθετος με τον ΜΤΣΤΚ!!! Για αυτό είναι ο πιο προστατευμένος υπουργός… άλλωστε εκτός των άλλων είναι τόσο τουρκοφάγος που μπορεί να πάει μόνος του αν θέλει να τους φάει όλους! … Για αυτό έχει διάλυση το στράτευμα, τι το θες με τέτοιο όπλο? Τσάμπα να τους πληρώσουμε? Δεν είδες τι θολό κουβαλάει?
Απλά αφαιρεί κάθε είδους αρμοδιότητα από τους στρατεους και τις δίνει στους πολιτικάντηδες και το κάνει τόσο πονηρά που αν διαμαρτυρηθούν οι στραταρχες θα έχει σαν δικαιολογία ο ΥΠΕΘΑ ότι δεν είναι στο χέρι του. Τόσο απλά και καθοδηγούμενα από την Μωυσή….
Μπράβο ρε φίλε το καλύτερο που έχω διαβάσει για τον πατριώτη τον Δένδια.
Όταν βλέπεις να μιλάει ο ΥΠΕΘΑ και δίπλα του έχει όλους τους αρχηγούς σαν γλάστρες… τα λόγια είναι περιττά… Φανταστείτε τον Κολοκοτρώνη να κάθεται δίπλα στον Μαυροκορδάτο για να δίνει συνεντεύξεις… ακόμα τουρκικά θα μιλάγαμε… για να μην πω πόσο ηθικό δίνουν στο στράτευμα….
Ολόσωστος….!!
Έχουν βγάλει τους στρατιωτικούς από παντού!!! Για όλα ο μονάρχης! Μήπως να χρηστή και στρατάρχης? Σε λίγο θα δούμε και σε στρατόπεδα διοικητές πολίτες, golden boys!!! Θα ξεπουλήσουν και το τελευταίο εκατοστό γης που ανήκει στο στράτευμα είτε από δωρεά είτε απο χρήματα των στρατιωτικών! Για επιχειρησιακά θέματα? τι, θα αφήσουμε κάποιους που προέρχονται από λαϊκές οικογένειες, τελείωσαν μια στρατιωτική σχολή… να αποφασίζουν??? Το Harvard τελείωσαν??? Μην τρελαθουμε κιόλας…. Απλά δεν έχω λόγια… όποιος δεν βλέπει που πάει το πράγμα και ακόμα κοιμάται ήσυχος, απλά είναι ζωντανός εφιάλτης!!!!
Όσπου να αποφασίσουν αυτοί οι άχρηστοι τουρκόσποροι για το τι θα πράξουν σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης, οι Τούρκοι θα έχουν καταλάβει και την Καλαμάτα.
Έβαλε τον ντόκο σαν σύμβουλος ασφαλείας. Δεν είναι μόνο Μητσοτάκης είναι όλοι Νέα Δημοκρατία έτσι. Τελικά αποδεικνύεται ότι όσο προδότες και κακοί ήταν οι πασόκοι και οι Συριζαίοι είναι ο δημοκράτες τους ξεπερνούν κατα πολύ.