Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Δεν μου αρέσουν οι δικαστές που εξαργυρώνουν τον χειρισμό υποθέσεων με θέσεις εξουσίας»

Must Read

«Κεραυνούς» κατά του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και της Κατερίνας Σακελλαροπούλου εξαπολύει η πρώην πρόεδρος της Βουλής και νυν επικεφαλής του κόμματος Πλεύση Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

  • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Η ίδια πιστεύει ότι το σκάνδαλο Novartis χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα ως εργαλείο στοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων, ότι ο τέως πρωθυπουργός, κυβερνώντας, πήρε τον κατήφορο και μπλέχτηκε με τη βρομιά και τη διαπλοκή, ενώ χαρακτηρίζει ξεκάθαρα τη φωτιά στο Μάτι «έγκλημα».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μιλάει «έξω από τα δόντια» στην «Espresso» και δεν διστάζει να επιτεθεί ευθέως κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν της αρέσουν «οι δικαστές που εξαργυρώνουν τον χειρισμό υποθέσεων με θέσεις εξουσίας».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας απογοητεύθηκε απίστευτα από τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν διαπίστωσε ότι οι παλαιοί συνοδοιπόροι της «λιγώθηκαν από το χρήμα και την εξουσία». Η χειρότερη στιγμή της ήταν «το καλοκαίρι του 2015, όταν συνειδητοποίησα την προδοσία».

Η Ζωή δεν πιστεύει στον διαχωρισμό Αριστεράς – Δεξιάς, πιστεύει όμως στη δύναμη του κόμματός της, που ακολουθεί τις επιταγές του αγαπημένου της τραγουδιού, «αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα, θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα», ενώ για τη μάχη που δίνει για το νερό στις Σταγιάτες Μαγνησίας με τον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο είναι σίγουρη ότι «αυτή θα βγει νικήτρια και ότι θα καταφέρει να… τον ταρακουνήσει».

ζωή

Τι επιδιώκει η κυβέρνηση στα Ελληνοτουρκικά; Υπάρχει περίπτωση να μας καθίσει η Τουρκία σε τραπέζι διαπραγματεύσεων;

Η εξωτερική πολιτική μας πρέπει να οργανωθεί με τρόπο κυρίαρχο, στη βάση της απαρέγκλιτης τήρησης και της υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου, της συμμαχίας με κράτη και λαούς στην ίδια βάση και του αποκλεισμού κρατών που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Είναι αντιφατικό να διαμαρτυρόμαστε για τις τουρκικές παραβιάσεις και να συμμαχούμε με κράτη όπως το Ισραήλ, που παραβιάζουν συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι ανακόλουθο να αναθέτουμε την εξωτερική πολιτική μας σε έξωθεν «επιτρόπους», όπως η Γερμανία, που έχουν άλλα συμφέροντα.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρώ ότι επαναλαμβάνει λάθη του παρελθόντος στην εξωτερική πολιτική. Αντί να θέτει τις βάσεις μιας στιβαρής και αποτελεσματικής μακροπρόθεσμης εξωτερικής πολιτικής, λειτουργεί εξ αντανακλάσεως στις προκλήσεις του Ερντογάν. Αν αφήσουμε να μας «σύρει» η Τουρκία σε διαπραγματεύσεις επί των αδιαπραγμάτευτων κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ή σε κλιμακούμενη ένταση, θα είναι τεράστιο λάθος.

Με βάση τη δικαστική έρευνα, σωστά έγιναν αντικείμενο διερεύνησης τα 10 πολιτικά πρόσωπα για το θέμα της Novartis; Πρόκειται τελικά για σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ;

Είναι ξεκάθαρο ότι το σκάνδαλο Novartis χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα ως εργαλείο στοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων, που ανασυρόταν πάντοτε σε πολιτικά κρίσιμες στιγμές προς επίτευξη πολιτικού πλεονεκτήματος. Χαρακτηριστική η δημοσίευση των πρώτων προδήλως κατασκευασμένων «καταθέσεων» την ημέρα του μεγάλου συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία στις 4/2/2018. Όσα διαπράχθηκαν από την κυβέρνηση Τσίπρα και την εισαγγελέα Διαφθοράς έχουν χαρακτηριστικά κατάχρησης εξουσίας, παραβίασης των πιο θεμελιωδών κανόνων της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Αυτή η κατάχρηση εξουσίας ματαιώνει την προσδοκία να μάθουμε την αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη στην υπόθεση αυτή.

Τα ντοκουμέντα που είδαν το φως της δημοσιότητας για την πυρκαγιά στο Μάτι είναι σοκαριστικά. Πιστεύετε ότι υπήρξε ανικανότητα των πολιτικών στελεχών, ένδεια και διάλυση της Πυροσβεστικής ή οι προσωπικές φιλοδοξίες στελεχών έκαψαν 102 ανθρώπους;

Αυτό που έγινε στο Μάτι δεν ήταν ατύχημα, ήταν έγκλημα. Πιστεύω ακράδαντα ότι τον θάνατο των 102 συνανθρώπων μας προκάλεσαν οι εγκληματικές πράξεις και οι παραλείψεις της κυβέρνησης, της περιφέρειας, του δήμου, των ηγεσιών της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας. Παράλειψη επιφυλακής και ετοιμότητας για την κατάσβεση, παράλειψη ενεργοποίησης ικανών μέσων κατάσβεσης, παράλειψη ενημέρωσης των κατοίκων και εκκένωσης της περιοχής, δημιουργία συνθηκών εγκλωβισμού, παράλειψη διάσωσης των ανθρώπων από τη φωτιά και από τη θάλασσα.
Πράξεις και παραλείψεις που συγκροτούν έκθεση σε βαθμό κακουργήματος, ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και παράβαση καθήκοντος, για τα οποία θα πρέπει δικαστούν και να τιμωρηθούν. Αυτό το γνωρίζουν και οι υπεύθυνοι και υπαίτιοι. Γι’ αυτό η πρώτη τους δουλειά ήταν να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους, δυστυχώς με τη συνδρομή επίορκων δικαστικών λειτουργών. Για όλα αυτά κάναμε σειρά νομικών ενεργειών, καταθέσαμε στον εισαγγελέα μήνυση και υπόμνημα με στοιχεία και ντοκουμέντα, πειστήρια του εγκλήματος και της συγκάλυψης. Και θα επανέλθουμε μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις που επιβεβαιώνουν πλήρως όσα φοβόμασταν και όσα καταγγείλαμε.

Όλα αυτά τα περίεργα του ΣΥΡΙΖΑ (Καλογρίτσες κ.λπ.), αυτού του τύπου τις σχέσεις δηλαδή, τα είχατε δει να αναπτύσσονται πριν φύγετε από το κόμμα;

Όχι. Και δεν μπορούσα να φανταστώ τέτοιο κατήφορο, τόση βρομιά και τόση διαπλοκή. Η αποχώρησή μου ήταν μονόδρομος όταν ο Τσίπρας πρόδωσε τις δεσμεύσεις μας, παραβίασε τη λαϊκή εντολή και έκανε το «ΟΧΙ» ναι με τη σύμπραξη ή την ανοχή μεγάλης μερίδας του κομματικού μηχανισμού. Όπως αποδεικνύεται πλέον, η προδοσία που διέπραξαν δεν είχε μόνο αφανείς αιτίες, είχε και ταπεινά κίνητρα. Κάποιοι λιγώθηκαν από το χρήμα και την εξουσία, και ξέχασαν ποιοι τους εξέλεξαν και γιατί.

Τι πιστεύετε για τον Τσίπρα; Είναι αριστερός; Έχετε άποψη για το lifestyle του;

Ο κ. Τσίπρας επέλεξε το προσωπικό του όφελος έναντι του ιστορικού του καθήκοντος. Είχε στα χέρια του τις ζωές τόσων ανθρώπων, τη μοίρα της πατρίδας μας, είχε τη δυνατότητα και την ευκαιρία να αλλάξει τον ρου της Ιστορίας και επέλεξε να ωφελήσει τον εαυτό του καταλύοντας τη δημοκρατική εντολή. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά, που έχει συνδέσει την πορεία της με την ανιδιοτέλεια, την προσφορά, την αντίσταση, τους δημοκρατικούς αγώνες. Όσα εν συνεχεία έκανε ο κ. Τσίπρας, η ροπή προς τη χλιδή και το χρήμα, με αποκορύφωμα τις διακοπές σε θαλαμηγό, ενώ ακόμη αναζητούνταν αγνοούμενοι της πυρκαγιάς στο Μάτι, αλλά και τα παζάρια των υπουργών και των επιτελών του με πάσης φύσεως «συνομιλητές», η μετατροπή της κυβέρνησης σε «μαγαζί», επιβεβαιώνουν την ακραία εξαπάτηση που υπέστησαν όσοι πίστεψαν πως θα σήκωνε στις πλάτες του την ευθύνη της υπεράσπισης της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του λαού και της πατρίδας.

Πρέπει να επανιδρυθεί ο χώρος της Αριστεράς, ενωτικά και ίσως υπό την ηγεσία σας;

Η Αριστερά είναι αρχές, αξίες και παράδειγμα, όχι χώρος. Όταν μετατράπηκε σε χώρο και σε μηχανισμό, έχασε τον εαυτό της. Είναι αναγκαίο οι άνθρωποι που είναι πραγματικά αριστεροί να ενεργοποιηθούν πολιτικά, συλλογικά και αποφασιστικά, χωρίς αγκυλώσεις και ταμπέλες. Δεν είμαστε στην εποχή του Αριστερά και Δεξιά. Ούτε μπορεί η Αριστερά να υπάρξει ως σημαία, αποκομμένη από την κοινωνία. Μόνο μέσα από την κοινωνία μπορεί να υπάρξει αριστερή, κοινωνική πολιτική, προσανατολισμένη στον άνθρωπο. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται σκληρή δουλειά με τους ανθρώπους, στην κοινωνία, όχι ιδρυτικά συνέδρια, καρεκλών και στελεχών.

Πολλοί λένε ότι οι Συριζαίοι έμαθαν να κυβερνούν στην καμπούρα του ελληνικού λαού. Ισχύει;

Εξαρτάται πώς ορίζει κανείς το «να κυβερνάς». Αν σημαίνει να διαπλέκεσαι, να συναλλάσσεσαι, να εκβιάζεις, να παρεμβαίνεις στη Δικαιοσύνη, σίγουρα τα έμαθαν στην πλάτη του ελληνικού λαού. Να κυβερνάς σημαίνει να αναλαμβάνεις ευθύνη, να σχεδιάζεις, να αποφασίζεις, να υλοποιείς, να μεριμνάς, να προστατεύεις τους πολίτες, το δημόσιο συμφέρον, να υπερασπίζεσαι το Σύνταγμα και τη δημοκρατία. Αυτό δεν το έμαθαν ποτέ…

Είναι αποτελεσματικός ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Κατά την αρχική διαχείρισης της πανδημίας πήρε σωστές αποφάσεις, με θετικά αποτελέσματα, και αυτό πρέπει να του αναγνωριστεί. Διαφωνώ όμως απόλυτα με τις πολιτικές που ασκεί σε νευραλγικούς τομείς, όπου η αποτελεσματικότητα συνδέεται με την ουσιαστική προστασία της δημοκρατίας, του δημόσιου συμφέροντος, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εθνικών μας δικαίων. Η προστασία του περιβάλλοντος, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των πολιτών, η αποτροπή φαινομένων αστυνομικής βίας και καταστολής, η προστασία της δημόσιας περιουσίας, η θωράκιση του πολίτη από την τραπεζική αυθαιρεσία, ο χειρισμός εθνικών θεμάτων όπως το Μακεδονικό και το χρέος είναι τομείς στους οποίους του βάζω χαμηλό βαθμό.

Τι σημαίνει τελικά να είσαι πρόεδρος Βουλής; Τι σας έμεινε από όλη αυτή τη θητεία;

Είναι θέση μεγάλης ευθύνης, με δυνατότητα ουσιαστικής συμβολής στη λειτουργία της δημοκρατίας. Στους λίγους μήνες της θητείας μου έδωσα, θεωρώ, το στίγμα τού ποια πιστεύω ότι πρέπει να είναι η λειτουργία της Βουλής και ποιος ο ρόλος του προέδρου της. Πιστεύω σε μια Βουλή ζωντανή, με τους βουλευτές παρόντες, μια Βουλή που εργάζεται άοκνα υπηρετώντας τη δημοκρατία και τους πολίτες. Μια Βουλή ανοιχτή στην κοινωνία. Με επιτροπές για την προώθηση εθνικών ζητημάτων, όπως ο λογιστικός έλεγχος και η διαγραφή του παράνομου χρέους, η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, η λογοδοσία για σκάνδαλα σε βάρος του Δημοσίου. Από τη θητεία μου αποκόμισα πολύτιμη εμπειρία και τη σιγουριά πως, εάν υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση, μπορεί να γίνουν και εκείνα που φαντάζουν ακατόρθωτα.

Πώς φαντάζεστε το μέλλον της Πλεύσης Ελευθερίας;

Η Πλεύση Ελευθερίας έχει μπροστά της δρόμο και σκληρή δουλειά. Τη φαντάζομαι ως κινητήρια δύναμη μιας πανελλαδικής προσπάθειας ανασύνταξης της κοινωνίας, στη βάση αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών. Αλλά και ως έναν φάρο που θα αποτελέσει υπόδειγμα πολιτικής λειτουργίας, μακριά από τις στείρες διαδικασίες των κομματικών μηχανισμών που δεν εκφράζουν κανέναν.

Ο ηθοποιός Διαμαντής Καραναστάσης δουλεύει με ζέση για τα κομματικά;

Ο Διαμαντής Καραναστάσης είναι πάντα δίπλα μου. Η συμβολή του άλλωστε σε όλες τις κομβικές πρωτοβουλίες της Πλεύσης Ελευθερίας έχει υπάρξει καθοριστική. Αυτήν την περίοδο έχει αφοσιωθεί στη δουλειά του, το θέατρο.

Ζωή – Μπέος. Ποιος θα κερδίσει;

Εσείς ποιος νομίζετε; Οι κάτοικοι των Σταγιατών έχουν όλο το δίκιο με το μέρος τους. Αγωνίζονται για ένα θεμελιώδες δικαίωμα, το δικαίωμα στο νερό. Αλλά και για την αξιοπρέπειά τους. Για τις χυδαίες επιθέσεις που τους έκανε ο δήμαρχος Βόλου πρέπει να λογοδοτήσει και η Δικαιοσύνη πρέπει να λειτουργήσει. Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου.

Πώς σας φαίνεται η εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας;

Δεν μου αρέσουν οι δικαστές που επιδιώκουν να αρέσουν σε όλες τις κυβερνήσεις ούτε οι δικαστές που εξαργυρώνουν τον χειρισμό υποθέσεων με θέσεις εξουσίας. Πιστεύω σε δικαστές ακέραιους και όχι πειθήνιους. Αντίστοιχα πιστεύω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι πρόσωπο ανεξάρτητο και βαθιά δημοκρατικό, που δεν υπολογίζει πολιτικό κόστος και δεν υποκύπτει σε πιέσεις. Θεωρώ ότι η κυρία Σακελλαροπούλου δεν συγκεντρώνει κανένα από αυτά τα χαρακτηριστικά. Και αυτό το θεμελιώδες έλλειμμα δεν αναπληρώνεται με τους επικοινωνιακούς χειρισμούς για το πρόσωπό της.

ζωή

Έχετε «γλυκιές πλευρές» στην προσωπικότητά σας και ποιο πρόσωπο καταφέρνει να σας τις βγάζει;

Η γλυκιά μου πλευρά νομίζω υπερισχύει. Τη βλέπουν όμως μόνο οι καλοί, όχι οι κακοί… Και τη βγάζουν οι αγαπημένοι μου άνθρωποι, η οικογένειά μου, οι φίλοι μου και οι άνθρωποι που δίνουμε μαζί τις όμορφες, μικρές και μεγάλες μάχες.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στη ζωή σας;

Το καλοκαίρι του 2015, όταν συνειδητοποίησα την προδοσία.

Είστε ευτυχισμένος άνθρωπος ή κάτι λείπει ακόμη;

Αισθάνομαι τυχερή για όσα έχω ζήσει και για όλες τις ευτυχισμένες στιγμές που μου έχει χαρίσει η ζωή. Μου λείπουν εκείνα για τα οποία συνεχίζω να παλεύω. Και το να παλεύεις είναι κι αυτό ευτυχία.

Ποιο τραγούδι ή ποιοι στίχοι σάς εκφράζουν απόλυτα;

«Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα, θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα» αλλά και το «We will rock you»!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This