Ερώτηση 22 βουλευτών για την… διάτρητη -στις κυβερνοεπιθέσεις- Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου (ΑΔΑΕ)!

Ανοχύρωτη εν μέσω κυβερνοεπιθέσεων

Must Read

Την ίδια ώρα που πυκνώνουν οι κυβερνοεπιθέσεις, όπως προκύπτει από την πρόσφατη υποκλοπή στοιχείων από την Cosmote, η κυβέρνηση διατηρεί «κουτσή» τη διοίκηση της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

Ταυτόχρονα δεν προχώρησε πέρυσι, αν και υπήρχε απόφαση του προηγούμενου Δ.Σ. της ΑΔΑΕ στην αγορά ειδικού εξοπλισμού («αντιβαλιτσάκι») για τον εντοπισμό και τον έλεγχο στα «βαλιτσάκια» παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων που φαίνεται ότι κυκλοφορούν ευρέως στη χώρα μας.

Το θέμα αναδεικνύουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Θεοδ. Τζάκρη, Θ. Μωραΐτης, Γ. Σαρακιώτης κ.ά.). Στην ερώτησή τους υπενθυμίζουν πως είχαν χορηγηθεί στην ΑΔΑΕ από το αποθεματικό της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) 300.000 ευρώ για την προμήθεια του εξοπλισμού για το «αντιβαλιτσάκι». Μάλιστα, ύστερα από ομόφωνη απόφαση (7-0) της Ολομέλειας της Αρχής τον Μάρτιο του 2019, έγινε έρευνα αγοράς σε χώρες του εξωτερικού ώστε να διεξαχθεί διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια ειδικού εξοπλισμού («αντιβαλιτσάκι»), που θα χρησίμευε στον εντοπισμό και τον έλεγχο του αντίστοιχου χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού («βαλιτσάκι»).

Ξαφνικά τον Σεπτέμβριο του 2019 «και ενώ το μόνο που μεσολάβησε ήταν ο διορισμός νέου προέδρου της Αρχής, χωρίς ωστόσο να ολοκληρωθεί η συγκρότηση της Ολομέλειας (η οποία έκτοτε αριθμεί τέσσερα μέλη συνολικά), η Ολομέλεια της Αρχής έλαβε νέα απόφαση επί του θέματος, ανακαλώντας την προηγούμενη και με ισοψηφία 2-2 (η οποία λόγω της διπλής ψήφου του νέου προέδρου έγινε τελικά πλειοψηφία 3-2) απέρριψε τελικά την προμήθεια αυτή». Πέραν αυτού χάθηκαν και οι 300.000 ευρώ που προορίζονταν για την ως άνω προμήθεια, γιατί ούτε άλλος εξοπλισμός αγοράστηκε ούτε μεταφέρθηκαν τα χρήματα για το 2020.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως τον Ιούνιο του 2020 εισήχθη στη Βουλή σχέδιο νόμου που προέβλεπε πως ο έλεγχος στους παρόχους Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, στην ΕΥΠ, στη ΔΙΔΑΠ κ.λπ. θα ασκείται πλέον από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, αφαιρώντας την αρμοδιότητα αυτή από την Ολομέλεια, μετατρέποντας δηλαδή ουσιαστικά την ΑΔΑΕ σε μονοπρόσωπο όργανο. Μετά την κριτική που ασκήθηκε και τις διαφωνίες που εξέφρασε η αντιπολίτευση, ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του ως άνω νομοσχεδίου, απέσυρε τις διατάξεις που αφορούσαν την ΑΔΑΕ.

Οι βουλευτές ζητούν να μάθουν με ποια τεχνολογικά εργαλεία και διοικητικά μέτρα σκοπεύει η ΑΔΑΕ να αντιμετωπίσει την αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This