Στα «μακεδονικά» τα μνημόνια που θα κυρώσει η Βουλή των Ελλήνων για να ικανοποιηθεί ο «διεθνής παράγοντας»!

Παροχή πολιτικής εγγύησης ότι η κεντροδεξιά δεν θα αμφισβητήσει ποτέ την Συμφωνία των Πρεσπών

Must Read

Σε μια αποκάλυψη που περιπλέκει ακόμη περισσότερο την ήδη περιπεπλεγμένη κατάσταση στο ζήτημα της ψήφισης των τριών μνημονίων συνεργασίας με τα Σκόπια, προχωρεί σήμερα η «Εστία».

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Συμφωνία των Πρεσπών, τα μνημόνια αυτά πρέπει να κυρωθούν και στις τρεις γλώσσες που έχει αποδοθεί η Συμφωνία: στην ελληνική, την αγγλική και την λεγομένη «μακεδονική», που αναγνώρισε απαράδεκτα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον σκοπό αυτό μάλιστα καταβάλλονται ήδη παρασκηνιακές ενέργειες, ώστε να μην επιμείνουν οι γείτονες στην κύρωση στην «μακεδονική» και να συμβιβαστούν με την κύρωση της Συμφωνίας στην αγγλική γλώσσα –στο πρωτότυπο αυτής μονογραφήθηκε από τους Κοτζιά – Ντιμιτρόφ η συμφωνία στους Ψαράδες και υπερισχύει πάσης άλλης ερμηνείας– και στην ελληνική.

Τα πράγματα, όπως αναφέραμε, είναι ήδη περιπλεγμένα, διότι όπως αναλύουμε δεν επείγει σε τίποτε από ουσιαστική άποψη η κύρωση αυτών των ασήμαντων μνημονίων, καθώς τα θέματα που δήθεν επιλύουν είναι ήδη δρομολογημένα προς επίλυση. Πράγματι, όπως και με το οικονομικό μνημόνιο 2 επί τρόικα (που χρειαζόταν 180 ψήφους για να θεραπευθεί η νομική πλημμέλεια της κύρωσης του μνημονίου 1 με 151 ψήφους), έτσι και τώρα πιέζεται η κυβέρνηση της ΝΔ να κυρώσει τα παντελώς αδιάφορα μνημόνια για να είναι κατοχυρωμένος ο διεθνής παράγοντας, ότι και η συντηρητική παράταξη αναγνωρίζει τόσο το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» όσο και την «μακεδονική γλώσσα και εθνότητα»!

Επί της ουσίας πρόκειται για παροχή πολιτικής εγγύησης ότι η κεντροδεξιά δεν θα αμφισβητήσει ποτέ την Συμφωνία των Πρεσπών. Κάτι που απορρέει ως συμμαχική υποχρέωση και από το πρόσφατο έγγραφο Μπάιντεν για τα Δυτικά Βαλκάνια το οποίο ορίζει τις κυρώσεις, οικονομικές και άλλες, που θα υφίστανται όσοι εμποδίζουν την πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή.

Αυτό αποδεικνύεται όπως προείπαμε και από το αδιάφορο περιεχόμενο των τριών μνημονίων που καλείται να κυρώσει το Εθνικό Κοινοβούλιο! Τα οποία έως σήμερα δεν έχει δει κανείς!

  • Το πρώτο μνημόνιο ρυθμίζει τεχνικά θέματα για την ρύθμιση του εναερίου χώρου των Σκοπίων από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Κάτι που ήδη εφαρμόζεται όμως στην πράξη –δεν χρειάζεται επιτροπή παρακολούθησης– καθώς ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη επιτηρούν τον εναέριο χώρο της γείτονος.
  • Το δεύτερο μνημόνιο προβλέπει την σύσταση μιας επιτροπής στην οποία θα μετέχουν Έλληνες εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα επιφορτίζονται στο να βοηθούν με τεχνογνωσία τους συναδέλφους τους στα Σκόπια που ασχολούνται με την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων προς την ΕΕ. Και αυτό ήδη συμβαίνει και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Προσφάτως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Βούλγαρο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ να βάλει «πλάτη» και να πιέσει τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό, ώστε να αρθεί το βέτο που θέτει η Σόφια στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων λόγω μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας! Η σύσταση επιτροπής παρέλκει και εδώ!
  • Το τρίτο μνημόνιο προβλέπει την σύσταση επιτροπής για την ανάπτυξη οικονομικής συνεργασίας. Κάτι που επίσης ήδη εφαρμόζεται. Οι Έλληνες επιχειρηματίες εξανάγκασαν το Οικονομικό Επιμελητήριο των Σκοπίων να αλλάξει ονομασία και να απαλείψει το σκέτο «Μακεδονία» ως όρο για να συνεργασθούν μαζί του.

Στην πραγματικότητα και τα τρία μνημόνια είναι πουκάμισο αδειανό. Στην πραγματικότητα αποτελούν το «ικανόν πρόσχημα» για να να κυρώσει το ελληνικό κοινοβούλιο επί κυβέρνησης ΝΔ το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» και προκειμένου να αναγνωρίσει, αν γίνεται και «μακεδονική γλώσσα». Σκόπελος που απορρέει από την Συμφωνία των Πρεσπών και επιδιώκεται να παρακαμφθεί με την συνδρομή του Αλβανόφωνου Υπουργού Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι.

Επισημαίνεται ότι η «Εστία» εμμένει να χρησιμοποιεί τον όρο «Σκόπια» όχι μόνο λόγω της βαθιάς διαφωνίας της στην εκχώρηση των όρων «Μακεδονία» και «Μακεδονικό», αλλά γιατί θεωρεί ότι εξ αντιδιαστολής ερμηνεία της Συμφωνίας (a contrario) της το επιτρέπει.

Άρθρο της συμφωνίας το οποίο επικαλέστηκε η ποδοσφαιρική ομοσπονδία τους για το Euro 2020, ορίζει ότι οι φορείς που δεν επιχορηγούνται από το κράτος δεν δεσμεύονται από την συμφωνία και άρα μπορούν να αποκαλούν το κράτος αυτό με την παλαιά ονομασία του.

Το αυτό ισχύει και εδώ: ο τύπος που δεν επιχορηγείται από το κράτος επίσης δεν δεσμεύεται επ’ ουδενί στην χρήση του όρου «Βόρεια Μακεδονία» και στα παράγωγα αυτού. Η σχετική πρόνοια υπάρχει για όποιον ενδιαφέρεται στο άρθρο 1, παράγραφος εδάφιο ζ, της Συμφωνίας των Πρεσπών, στο σημείο που αναφέρεται στις ιδιωτικές και δημόσιες οντότητες που δεν σχετίζονται με το κράτος «και δεν απολαμβάνουν οικονομικής στήριξης από το κράτος».

Εάν η υποχρέωση για χρήση της νέας ονομασίας δεν αφορά ιδιωτικούς οργανισμούς των Σκοπίων, κατά μείζονα λόγο δεν αφορά και ιδιωτικούς οργανισμούς της Ελλάδας!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This