Θάνος Ντόκος: «Θα πληρώσουμε κόστος για την κρίση στις σχέσεις μας με την Ρωσία!»

«Το οποίο όμως είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε», είπε από την Ουάσιγκτον

Must Read

Οι πολιτικές θέσεις έχουν κόστος. Όταν δε πρόκειται για θέσεις διεθνούς πολιτικής το κόστος μπορεί να είναι βαρύτερο. Είναι κόστος για την χώρα. Έχουμε λοιπόν εν προκειμένω το κόστος της ουκρανικής κρίσης.

Το κόστος της διάρρηξης των σχέσεών μας με την Ρωσία. Την ύπαρξη αυτού του κόστους παραδέχθηκε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Θάνος Ντόκος, μιλώντας στην Ουάσιγκτον, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. «Είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε αυτό το κόστος» προσέθεσε ο κ. Ντόκος επισημαίνοντας ότι είναι αυτό το τίμημα του σεβασμού στους διεθνείς κανόνες τον οποίο επιδεικνύει η Ελλάδα.

Περαιτέρω όμως έθεσε και τους στόχους  για το μέλλον: Μια Ευρώπη ενεργειακά ανεξάρτητη από την Ρωσία, μια Ελλάδα πιο ανθεκτική και μια βελτιωμένη αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη.

Είπε συγκεκριμένα ο κ. Ντόκος: «Η Ελλάδα με το να υπηρετεί κάποιους βασικούς κανόνες (σεβασμός στους διεθνείς κανόνες και ειρηνική επίλυση διαφορών) αποτελεί πλέον έναν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή… Η θέση της χώρας μας στην ουκρανική κρίση δεν είναι χωρίς κόστος, είμαστε όμως διατεθειμένοι να το πληρώσουμε. Από αυτήν την κρίση δεν θα βγει κανείς νικητής. Ο στόχος μας πρέπει να είναι “η επόμενη ημέρα”, τόσο στον τομέα της ενέργειας, με τη δημιουργία αγωγών που να μας καθιστούν ως Ευρώπη ανεξάρτητους ενεργειακά όσο γίνεται από τη Ρωσία, όσο και στρατηγικά. Πρέπει να εργαστούμε στην βελτίωση της αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης. Εμείς, ως χώρα ειδικότερα, πρέπει να γίνουμε πιο ανθεκτικοί».

Δεδομένου ότι το θέμα του σχετικού «πάνελ» ήταν «Πυλώνας Σταθερότητας: Η Εξέλιξη της Διμερούς Σχέσεως ΗΠΑ-Ελλάδος» ο κ. Ντόκος είπε ακόμη ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μία αβέβαιη και ασταθή γειτονιά, αλλά με μερικές σταθερές, όπως οι δυνατοί δεσμοί της Ελλάδας με την Αμερική.

Για το ίδιο αυτό θέμα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ ανέφερε ότι η Ελλάδα απολαμβάνει την στήριξη των ΗΠΑ απέναντι στην επιθετική ρητορική της Τουρκίας: «Η Ελλάδα είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας και απολαμβάνει την στήριξη των ΗΠΑ σε σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η επιθετική ρητορική της Τουρκίας», τόνισε ο κ. Πάιατ και κάνοντας μία αναδρομή στα χρόνια της κρίσης και αυτά που ακολούθησαν ανέφερε: «Κατά την διάρκεια της θητείας μου εργάστηκα στενά με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και της Ελλάδας στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας στον τομέα της οικονομίας, της εξασφάλισης πολιτικής σταθερότητας, αλλά και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής». Θεώρησε πάντως «σημαντικό βήμα» εξωτερικής πολιτικής την Συμφωνία των Πρεσπών.

Την σημασία πάντως που έχει και για τις ΗΠΑ και την Ελλάδα η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) εξήρε ο πρώην υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος τονίζοντας ότι ενισχύει τον διπλωματικό, πολιτικό και στρατηγικό ρόλο της χώρας μας. Επί πλέον, τόνισε ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί απάντηση στον ρωσικό απολυταρχισμό, με δεδομένο ότι η αμυντική συνεργασία Αθήνας-Ουάσινγκτον κάνει την Ελλάδα ακόμη πιο ανθεκτική ως χώρα και ως μέλος του ΝΑΤΟ. Όσον αφορά στις ΗΠΑ, εκτίμησε ότι αυτή η συνεργασία είναι σημαντική, καθώς ενισχύει τα νότια σύνορα του ΝΑΤΟ.

Αναφέρθηκε ακόμη στην νέα προσφυγική-μεταναστευτική κρίση που προκύπτει από τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «είναι η νέα πραγματικότητα» για την Ευρώπη. Υπό αυτό το πρίσμα, εξέφρασε την λύπη του για το γεγονός ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να μην έχει συνοχή στην προσφυγική πολιτική της. Όπως σημείωσε, «αυτό που χρειάζεται είναι μία κοινή, συνεκτική στρατηγική για όλες τις χώρες και ίσως χώρες που είχαν αντισταθεί στην κοινή προσφυγική στρατηγική και τώρα αντιμετωπίζουν τα πιο σοβαρά προβλήματα από τη μετανάστευση των Ουκρανών, δηλαδή η Ουγγαρία και η Πολωνία, μπορούν να αναθεωρήσουν την θέση τους».

Και ο διατελέσας διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα Ευάγγελος Καλπαδάκης τόνισε ότι η ελληνοαμερικανική συνεργασία κατά την περίοδο της διακυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ αναβαθμίσθηκε διότι βασίσθηκε σε σύγκλιση στρατηγικών συμφερόντων. Κάνοντας μιαν ανασκόπηση στην περίοδο 2017-2019, όπου προτεραιότητα της Ελλάδας ήταν η ενίσχυση του περιφερειακού ρόλου της επεσήμανε, ότι βασική επιδίωξη της Αθήνας ήταν η καθιέρωση της χώρας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητος αλλά και η μετεξέλιξή της σε οικονομικό και ενεργειακό κόμβο. Όσον αφορά το Ουκρανικό, υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα στέκεται απέναντι στην ρωσική εισβολή και υπέρ του ουκρανικού λαού και των ισχυρών κυρώσεων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This