Μείζον ζήτημα η ακύρωση της δωρεάς «Νιάρχου»

Εκανε πίσω σε διαγωνισμό για ανέγερση μονάδων σε Θεσσαλονίκη, Σπάρτη, Κομοτηνή, λόγω υψηλών προσφορών

Must Read

Περίπου δύο 24ωρα μετά την απόφαση-βόμβα του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» να βάλει φρένο στην ανέγερση των τριών νέων νοσοκομείων σε Κομοτηνή, Σπάρτη και Θεσσαλονίκη, ο ιατρικός κόσμος παραμένει σε κατάσταση σοκ. Οι τρεις νέες υπερσύγχρονες νοσοκομειακές μονάδες επρόκειτο να δώσουν «ανάσα» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης θα κάλυπτε τις ανάγκες χιλιάδων παιδιών από το υγειονομικό τόξο της Μακεδονίας και της Θράκης.

Η οπισθοχώρηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», λόγω των πάρα πολύ υψηλών τιμών που πρόσφεραν στη διαδικασία των προσφορών οι εταιρίες που θα αναλάμβαναν τα έργα, έχει αναχθεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα, με πολλές προεκτάσεις και έντονο παρασκήνιο. Ακόμα και αυτή την ώρα η κυβέρνηση δεν έχει δώσει απάντηση σε δύο βασικά ερωτήματα:

  • Είχε ενημέρωση από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για τις υπέρογκες προσφορές που είχαν καταθέσει οι κατασκευαστικές εταιρίες;
  • Εφόσον πληροφορήθηκε την κατάσταση, επιχείρησε να διαμεσολαβήσει, δεδομένου πως μιλάμε για έργα ύψιστης κοινωνικής αλλά και εθνικής (Νοσοκομείο Κομοτηνής) σημασίας;

Στα δύο αυτά κρίσιμα ερωτήματα η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία απάντηση. Αντίθετα, αρκείται σε γενικόλογες απαντήσεις και δεσμεύσεις ότι τα έργα θα πραγματοποιηθούν. «Δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα ως προς την εκτέλεση των έργων και αυτά θα ολοκληρωθούν κανονικά. Επίσης δεν τίθεται κανένα θέμα αλλαγής του χρονοδιαγράμματος, ούτε θέμα μη ολοκλήρωσης του έργου» είπε σε χθεσινή παρέμβαση ο Θάνος Πλεύρης, ενώ η Μίνα Γκάγκα διαβεβαίωσε πως «το έργο θα ολοκληρωθεί κανονικά».

 

Στην Κουμουνδούρου το ναυάγιο της δωρεάς έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Μάλιστα, όταν η είδηση έφτασε στον 7ο της Κουμουνδούρου, προκάλεσε την οργή του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έβαλε στο στόχαστρο την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό, δίνοντας έτσι και τον τόνο της αντιπολιτευτικής γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ. «Με το ίδρυμα είχαμε άριστη συνεργασία και ποτέ στα 4,5 χρόνια που κυβερνήσαμε δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα» ανέφερε στην «Espresso» στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με ρόλο στις διαπραγματεύσεις που γίνονταν μεταξύ 2015-2019 για τις δωρεές του ιδρύματος προς την κυβέρνηση. «Διαφορετικές προσεγγίσεις υπήρχαν, συγκρούσεις για τα σχέδια προέκυπταν, όμως ποτέ και κανένα έργο δεν ναυάγησε επί των ημερών μας» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Espresso», ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός έχει αναλάβει προσωπικά την υπόθεση, αναζητώντας τις αιτίες του συγκεκριμένου ναυαγίου. Μάλιστα ζήτησε να συγκληθεί η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου εκπρόσωποι του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» να ενημερώσουν σχετικά με την ακύρωση του διαγωνισμού. Δεν αποκλείεται δε τις επόμενες ημέρες ο ίδιος να περάσει τις πόρτες του ιδρύματος, ώστε να έχει κατ’ ίδιαν και εμπεριστατωμένη ενημέρωση.

Απ’ όταν έγινε γνωστή η είδηση πως το ίδρυμα ακυρώνει τους διαγωνισμούς για την ανέγερση των τριών νοσοκομείων, τα τηλέφωνα των στελεχών του χτυπούν ακατάπαυστα. Πολιτικοί αλλά και δημοσιογράφοι επιχειρούν να «αλιεύσουν» έστω μία πληροφορία για το πρωτοφανές φιάσκο. Ωστόσο, η γραμμή που ακολουθεί το ίδρυμα είναι πολύ προσεκτική και παραπέμπει τους πάντες στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης. Η «δημοκρατία» είναι σε θέση να γνωρίζει πως ακόμα και πρόσωπο με πολύ σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας δεν κατάφερε να πάρει… λέξη από στέλεχος του ιδρύματος γύρω από το τι συνέβη και πώς οδηγηθήκαμε σε αυτό το πρωτοφανές φιάσκο.

Η πολεμική σχέση της διοίκησης με τη κυβέρνηση από τον Μάιο του 2022

Στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι γνωστό πως οι σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του ιδρύματος δεν είναι οι καλύτερες δυνατές. Η απαρχή της κρίσης χρονολογείται τον Μάιο του 2022, όταν το ίδρυμα αποσύρθηκε από το έργο ανάδειξης και προστασίας των αρχαιολογικών ευρημάτων της σημαντικότατης ανακάλυψης της Νεκρόπολης του Φαλήρου, που έγινε το 2016, κατά τη διάρκεια κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού. Τότε, με μια πύρινη ανακοίνωση, το ίδρυμα κατηγορούσε το υπουργείο Πολιτισμού για απίστευτες καθυστερήσεις και κωλυσιεργία.

Το ΙΣΝ είχε επισημάνει τότε, μεταξύ άλλων: «Από την αρχή των συζητήσεων του ΙΣΝ με το ΥΠΠΟΑ η πορεία του έργου χαρακτηρίστηκε από διαρκείς και συστηματικές καθυστερήσεις, ενώ στο διάστημα αυτό, αναγνωρίζοντας το ειδικό βάρος που φέρει η πραγματοποίηση του έργου, το ΙΣΝ προχώρησε, ύστερα από αιτήματα του ΥΠΠΟΑ, τόσο σε τροποποίηση της αρχικής σύμβασης δωρεάς όσο και σε πολλαπλές παραχωρήσεις χρονικών παρατάσεων για την υλοποίησή του. Το τελευταίο διάστημα, δε, και παρά την τακτική επικοινωνία του ΙΣΝ προς το ΥΠΠΟΑ, δεν έχουμε λάβει καμία ουσιαστική ενημέρωση αναφορικά με τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της δωρεάς. Οι παραπάνω λόγοι οδήγησαν στην απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΙΣΝ για την επί του παρόντος άμεση ανάκληση της δωρεάς».

Το δεύτερο περιστατικό ήρθε λίγους μήνες αργότερα, έχοντας μάλιστα ως πρωταγωνιστή τον πρόεδρο του ιδρύματος Ανδρέα Δρακόπουλο και την αναφορά που έκανε για το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα. «Τους πολίτες οποιασδήποτε χώρας θα πρέπει να τους απασχολεί. Αλλά νομίζω όλοι ξέρουμε γιατί έχουμε φτάσει εκεί. Οποιος νομίζει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα χρειάζεται γιατρό» ανέφερε, σχολιάζοντας το γεγονός πως η χώρα μας βρίσκεται στην 108η θέση της κατάταξης των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα», αλλά και στην 40ή της κατάταξης του Reuters σε ζητήματα ελευθερίας του Τύπου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This