Η εθνική τραγωδία στα Τέμπη έριξε τη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κάτω από τις 3 μονάδες!

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το 40,4% των ερωτηθέντων απάντησε πως το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα θα επηρεάσει λίγο ή καθόλου τον τρόπο που θα ψηφίσει

Must Read

Παρά το γεγονός ότι πολύς κόσμος θεωρεί απαράδεκτο το να διεξάγονται δημοσκοπήσεις, ενόσω συγγενείς και φίλοι όλων εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στην εθνική τραγωδία των Τεμπών ακόμη θρηνούν τους αγαπημένους τους, κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν παύουν να αναζητούν ενδείξεις για το κατά πόσο η όλη κατάσταση έχει επηρεάσει την κοινή γνώμη, από τη στιγμή ιδίως που βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο εν όψει των κρισιμότερων, ίσως, βουλευτικών εκλογών εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Και, με βάση τα αποτελέσματα της νέας, μεγάλης δημοσκόπησης της MRB για λογαριασμό του OPEN, η ψαλίδα ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατίας και τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει πέσει, πλέον, στις 2,9 μονάδες! Οπως αναμενόταν, οι ερωτηθέντες αξιολογούν αρνητικά την όλη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, αναφορικά με το πολύνεκρο δυστύχημα, την ώρα που, στην πλειοψηφία τους, απαντούν πως φταίνε τόσο η παρούσα, όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά ανέρχεται στις 2,9 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώνεται ως εξής:

ΝΔ: 27,4% από 30,2%
ΣΥΡΙΖΑ: 24,5% από 24,3%
ΠΑΣΟΚ: 9% από 10,5%
ΚΚΕ 5,1% από 5%
Ελληνική Λύση 4,5% από 4,4%
ΜέΡΑ25 3,9% από 2,9%
Αδιευκρίνιστη ψήφος στο 17,4%

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων, η διαφορά των δύο κομμάτων ανέρχεται σε 3,2 μονάδες και διαμορφώνεται ως εξής:

ΝΔ: 30,4%
ΣΥΡΙΖΑ: 27,2%
ΠΑΣΟΚ: 10%
ΚΚΕ: 5,7%
Ελληνική Λύση 5%
ΜέΡΑ25 4,3%
Έλληνες 4,4%.
Αναποφάσιστοι: 8,4%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει το γεγονός ότι ενώ το 55,6% απαντά πως η τραγωδία των Τεμπών θα επηρεάσει πολύ ή αρκετά τον τρόπο που θα ψηφίσει στις εκλογές 2023, το 40,4% απαντά πως η τραγωδία θα τον επηρεάσει λίγο ή καθόλου!

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εξακολουθεί να εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 33,8%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 29,3% των προτιμήσεων, με το 28,8% των ερωτηθέντων να απαντά «κανένας από τους δύο».

Το 62,5% αξιολογεί πολύ ή αρκετά αρνητικά τη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τη συγγνώμη που διατυπώθηκε για το δυστύχημα, ενώ το 27,5% την αξιολογεί θετικά ή μάλλον θετικά. Την ίδια ώρα, το 54,9% αξιολογεί αρνητικά ή πολύ αρνητικά τη στάση του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, ενώ το 34,5% θετικά και μάλλον θετικά.

Οσον αφορά δε στο πώς αξιολογούν τη στάση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην τραγωδία, μόλις το 30,1% την αξιολογεί θετικά, ενώ το 51,7% την αξιολογεί αρνητικά ή πολύ αρνητικά.

Ποιος φταίει τελικά για την τραγωδία;

Στη γενική ερώτηση για το ποιος φταίει για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (το 46,8% δηλαδή) απαντά πως φταίνε η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και όλες οι προηγούμενες, το 13% πως φταίει πρωτίστως η κυβέρνηση της ΝΔ, το 8,8% πως φταίει ο σταθμάρχης, το 8,5% πως φταίει το Yπουργείο Μεταφορών και ο πρώην υπουργός Κώστας Αχ. Καραμανλής, το 5,6% πως φταίνε οι προηγούμενες κυβερνήσεις κυρίως, το 5,3% πως φταίει ο ΟΣΕ/ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το 3,6% απαντά πως φταίει η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων και μόλις το 2,5% ρίχνει το φταίξιμο στη Hellenic Train 2,5%.

Το 64,1% απαντά πως η επιτροπή που συγκροτήθηκε για το δυστύχημα σίγουρα ή μάλλον δεν θα ρίξει φως στα αίτια της τραγωδίας, ενώ το 27,3% απαντά πως μάλλον ή σίγουρα θα ρίξει φως στα αίτια.

Σε ερώτηση, εξάλλου, για το ποιες λέξεις εκφράζουν περισσότερο τους Έλληνες για το παρόν και το μέλλον της χώρας, το 63,4% απαντά πως αισθάνεται οργή, το 37,3% παραίτηση/απογοήτευση, το 35% φόβο, ελπίδα το 23,1%, περηφάνεια το 10,3% και σιγουριά το 7,5%.

Τέλος, το 62,9% αξιολογεί αρνητικά ή πολύ αρνητικά τον τρόπο που κάλυψαν τα ΜΜΕ το δυστύχημα, και το 28,9% αξιολογεί θετικά ή πολύ θετικά τη δημοσιογραφική κάλυψη της τραγωδίας.

Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε μετά την τραγωδία των Τεμπών και συγκεκριμένα κατά το διάστημα 6 έως 13 Μαρτίου, σε δείγμα 1.450 ψηφοφόρων.

  • Δείτε το ρεπορτάζ:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This