Θα είχε «παραιτηθεί» ο Τσίπρας αν ήταν στη θέση του Ντογιάκου – «Όταν βρέθηκα σε ευθύνη την ανέλαβα»

«Η δημοσιογραφία δεν είναι ο Πρετεντέρης και η δικαιοσύνη δεν είναι ο Ντογιάκος» - Τι είπε για τον Πολάκη

Must Read

Την πρόθεση του να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του Mega.

Ξεκινώντας τη συνέντευξη από την τραγωδία στα Τέμπη και ερωτηθείς για τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση στους σιδηροδρόμους κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του, ο Αλ. Τσίπρας είπε: «Δεν έχω τσακωθεί με την ευθύνη. Την ανέλαβα και την αναλαμβάνω την ευθύνη, αυτήν όμως που μου αναλογεί».




Το «όχι» που έγινε «ναι» και το Μάτι

Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε ευθύνη σε κρίσιμες στιγμές «για υποθέσεις μάλιστα που δεν αφορούσαν τα δικά τους πεπραγμένα. Το 2015 ανέλαβα την ευθύνη να μην οδηγηθεί η χώρα στη χρεοκοπία και βρέθηκα στο στόχαστρο της κριτικής ότι έκανα κωλοτούμπα. Αργότερα ανέλαβα την ευθύνη για να κάνω αυτό που θεωρούσα πατριωτικό συμφέρον για τη χώρα και βρέθηκα στο στόχαστρο της κριτικής για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ανέλαβα την ευθύνη και σε τραγωδίες που και ‘γω έζησα με απώλειες ανθρώπινης ζωής που δεν είχαν όμως ανθρωπογενή αίτια (σ.σ. Μάτι, Μάνδρα), φυσικές καταστροφές αλλά βρέθηκα σε ευθύνη και την ανέλαβα» είπε, αντιπαραβάλλοντας ότι στα Τέμπη είχαμε «ένα τραγικό γεγονός που δεν έπρεπε να συμβεί».




«Είναι αδιανόητο, Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Επί 12 λεπτά δύο τρένα κινούνταν σε αντίθετη κατεύθυνση, στην ίδια γραμμή ενώ υπάρχει διπλή γραμμή», πρόσθεσε, σχολιάζοντας πως η διαπίστωση του μέσου πολίτη είναι ότι το «κράτος το οποίο έχει στηθεί με τον τρόπο που στήθηκε δεν προσφέρει τη στοιχειώδη ασφάλεια στον Έλληνα πολίτη».

«Εμείς κυβερνήσαμε τέσσερα χρόνια, από τα πιο δύσκολα με τα μνημόνια. Αυτό το κράτος το αναξιοκρατικό, το πελατειακό, το ρουσφετολογικό, το αναποτελεσματικό δεν το φτιάξαμε εμείς. Έχουμε όμως την ευθύνη να το διορθώσουμε», τόνισε.




Μέχρι και το 2019, όταν τελείωσε η θητεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.Τσίπρας είπε ότι υπήρχε πύργος ελέγχου στα σταθμαρχεία:

«Έχουμε 57 ανθρώπους που χάθηκαν, 57 οικογένειες που θρηνούν και θέλουν να μάθουν την αλήθεια. Έχουμε ένα σιδηρόδρομο που από το 2003 είχε σύστημα τηλεδιοίκησης. Το σύστημα αυτό είναι σαν τον αυτόματο πιλότο στο τρένο. Το 2008 υπήρξε η σύμβαση Χατζηδάκη, το 2014 μία άλλη σύμβαση. Δεν ολοκληρώθηκε επί των ημερών μας και δεν ολοκληρώθηκε τα τέσσερα χρόνια που κυβέρνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μέχρι το 2019 δεν είχαμε αυτόματο πιλότο, είχαμε όμως πύργο ελέγχου. Από το 2019 δεν έχουμε ούτε αυτόματο πιλότο, ούτε πύργο ελέγχου».

«Αυτό το έρμο ψηφιακό κρατος που το ζηλεύει και η Ιαπωνία ψάχνει στοιχεία από τα τεφτέρια των σταθμαρχών και τα κινητά των μηχανοδηγών των αμαξοστοιχιών».




«Εάν ήμουν στη θέση του Ντογιάκου θα είχα παραιτηθεί»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η κυβέρνηση έσπευσε να διορίσει μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων, κάνοντας λόγο για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη: «Η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει απερίσπαστη και με ταχύτητα το έργο της, γιατί 57 οικογένειες ζητούν δικαίωση».

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος έδωσε εντολή να ενημερωθούν οι εισαγγελικές Αρχές από τον ΟΣΕ για το πόσα θανατηφόρα δυστυχήματα σημειώθηκαν σε βάθος 15 ετών και σχολιάζοντας αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως έχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του κ. Ντογιάκου, αλλά κρίνει πως πρέπει να παραιτηθεί.

 «Στον κ. Ντογιάκο είχα εμπιστοσύνη όταν διαχειριζόταν την υπόθεση των υποκλοπών γι αυτό και τον επισκέφθηκα, ενώ μου έλεγαν ότι ματαιοπονώ. Στην συνέχεια όμως αντί να διερευνήσει την υπόθεση έκανε ότι μπορούσε για να μην βγει η αλήθεια. Το ερώτημα είναι: η κοινωνία έχει εμπιστοσύνη; Ο υιός Ντογιάκου ήταν μετακλητός στο γραφείο του υπουργού, εδώ υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, εγώ αν ήμουν στην θέση του θα είχα παραιτηθεί. Η Δικαιοσύνη δεν είναι ο Ντογιάκος, ο εισαγγελέας έχει μία ιστορία που την σέβομαι, αλλά κάνει ενέργειες που κρίνονται από την ελληνική κοινωνία. Στην Δικαιοσύνη έχω εμπιστοσύνη, σε κάποια πρόσωπα ωστόσο οφείλουμε να ασκούμε κριτική γιατί αλλιώς δεν θα είχαμε δημοκρατία».

Στο σκέλος της δικαστικής διερεύνησης των ευθυνών και της εμπιστοσύνης στην λειτουργία της Δικαιοσύνης ανέφερε: «Με έχουν απογοητεύσει συγκεκριμένοι δικαστικοί λειτουργοί, αλλά έχω εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη. Είναι απαράδεκτο ότι η κυβέρνηση έσπευσε να διορίσει Επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Παρενέβη στο έργο του εισαγγελέα γιατί λέει ότι η Επιτροπή θα εκδώσει πόρισμα που θα ενταχθεί στην δικογραφία. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο γίνεται αυτό. Η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει απερίσπαστη και με ταχύτητα την έρευνά της».

Για το αν θα κάνει εξεταστική επιτροπή της Βουλής αν κερδίσει τις εκλογές ανέφερε: «Αν έλθουν στην Βουλή φάκελοι με στοιχεία η Βουλή με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών θα αποφασίσει. Θα κάνουμε ότι χρειαστεί όσο ψηλά κι αν φθάνουν οι ευθύνες. Τώρα θα ήταν πρόωρο με την έρευνα σε εξέλιξη να πω».

Υπογράμμισε πάντως ότι «Οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθούμε στο αίτημα του ελληνικού λαού να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες».




Περί εκλογών

«Κάποια στιγμή ο πρωθυπουργός οφείλει να μας πει ποια Κυριακή μέσα στον Μάιο θα έχουμε εκλογές και οφείλει να πει, διότι αυτό το παιχνίδι με την πιο σημαντική διαδικασία της Δημοκρατίας πρέπει να σταματήσει», είπε ακόμα ο κ.Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Η οποία συζήτηση ότι θα γίνουν εκλογές τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο είναι ντροπή για τη Δημοκρατία μας. Εδώ η Τουρκία ξέρει εδώ και μήνες ότι θα γίνουν εκλογές στις 14 Μαΐου. Πιστεύω ότι και ο Μητσοτάκης έχει αυτή την ευθύνη για να πάμε σε πολιτισμένο κι όχι τοξικό διάλογο και να πάει ο ελληνικός λαός και οι πολίτες να κάνουν απερίσπαστοι το δημοκρατικό τους καθήκον».

Για τις δημοσκοπήσεις σχολίασε: «Μου προκάλεσε αρνητική εντύπωση ότι τις ημέρες που ακόμη θάβαμε τους ανθρώπους μας κάποιοι έκαναν μετρήσεις. Συνολικότερα αυτό που βλέπω και πρέπει να μελετήσουμε είναι ένα νέο φαινόμενο, έχουμε έναν ξεσηκωμό της νέας γενιάς, των ανθρώπων που είναι 17-30 ετών που δεν έχει τα χαρακτηριστικά της περιόδου των μνημονίων. Είναι απέναντι σε όλο το πολιτικό σύστημα. Εμείς θα το δούμε στην εξέλιξή του. Το κρίσιμο είναι ποιοι θα πάνε να ψηφίσουν. Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ότι υπάρχει πτώση της κυβερνώσας παράταξης και η διαφορά πλέον είναι στο όριο του στατιστικού λάθους. Η επόμενη αναμέτρηση θα είναι δύσκολη και ο στόχος που έχουμε θέσει είναι απολύτως εφικτός για νίκη και κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων».




 

Ευκαιρία για κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων η απλή αναλογική

Για το αν θα παραιτηθεί στην περίπτωση που χάσει την πέμπτη εκλογική αναμέτρηση (δεν) απάντησε:

«Ένας πολιτικός κρίνεται από τον ελληνικό λαό. Σας διαβεβαιώνω ότι νιώθω την ανάληψη κυβερνητικών καθηκόντων σαν ευθύνη. Δεν νιώθω ότι η ιστορία μου χρωστάει, εγώ χρωστάω. Αν το κόμμα μου συλλογικά είχε αποφασίσει ότι φταίει ο Τσίπρας για την ήττα θα είχα αποχωρήσει και θα έγραφα βιβλία. Έχουμε συλλογικές αποφάσεις και αποφασίζουμε συλλογικά, για την εκλογή μου έχουν αποφασίσει 150.000 μέλη. Το σημαντικό είναι αν η χώρα θα αλλάξει κατεύθυνση και η πιο μεγάλη αλλαγή θα είναι ότι για πρώτη φορά θα έχουμε απλή αναλογική που θα οδηγήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας».

Για τις βολές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είπε: « Ο κ. Ανδρουλάκης διεκδικεί από την ίδια δεξαμενή ψήφων, είναι αναμενόμενο να κάνει κριτική. Ωστόσο ανάμεσα στο τώρα και στην συνέχεια μεσολαβεί η κρίσιμη στιγμή της λαϊκής ετυμηγορίας, εκείνη θα δώσει απάντηση για το πως θα κυβερνηθεί ο τόπος».

Επέμεινε πάντως ότι δεν επιθυμεί κυβέρνηση ηττημένων, καθώς πέρα από το ότι σε αυτή την περίπτωση δεν θα βγαίνουν οι αριθμοί υπάρχει ένα ηθικό ζήτημα.

Υπόθεση Πολάκη

Ερωτηθείς για το θέμα που προέκυψε με τον Παύλο Πολάκη, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε αναφέροντας και την ουσία της πολιτικής του κόμματός του:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα και αποφασίζει μέσω διαδικασιών … Είχα την ευθύνη να παραπέμψω τον Πολάκη στα αρμόδια όργαναΔεν είναι τώρα η ώρα, θα τα λύσουμε συλλογικά όταν έρθει η ώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έρχεται για να εκδικηθεί κάποιους, δεν έρχεται για να καταστρέψει, έρχεται για να δημιουργήσει. Περάσαμε δύσκολες στιγμές, αναγκάστηκα να συγκυβερνήσω με έναν εταίρο που ήμουν ιδεολογικά αντίθετος και συγκρουστήκαμε. Δεν ήταν ευχάριστο».




Ο κ. Καραμανλής κρύβεται

Ρωτήθηκε, όμως, και για την διαφορετική τοποθέτηση σε σχέση με τις δικές του ευθύνες για το Μάτι -όταν μιλούσε για διαχρονικές ευθύνες-, και απάντησε: «Είναι δύσκολο να συμψηφίζει κανείς τραγωδίες. Ωστόσο, η μία οφείλεται σε ακραίο φυσικό φαινόμενο, προκλήθηκε από φυσική καταστροφή που επεκτάθηκε λόγο της κάκιστης διαχείρισης του κρατικού μηχανισμού. Στην δεύτερη έχουμε μία τραγωδία που οφείλεται σε καθαρά ανθρωπογενή αίτια».

Για τον Κώστα Καραμανλή και την σύγκριση με τον Νίκο Τόσκα που είχε την επιχειρησιακή ευθύνη για το Μάτι είπε: «Εδώ έχουμε την εξαφάνιση Καραμανλή. Ο οποίος εδώ και 16 μέρες δεν έχει δώσει εξηγήσεις. Ο κ. Τόσκας τότε ανέλαβε την ευθύνη της κακής επιχειρησιακής διαχείρισης και παραιτήθηκε. Στην συνέχεια έβαλε υποψηφιότητα. Ωστόσο στο παρελθόν κανένας υπουργός δεν είχε αποσυρθεί μετά από πυρκαγιές, ο κ. Πολύδωρας δεν αποσύρθηκε μετά τις πυρκαγιές στην Ηλεία. Η διαφορά είναι ότι εδώ έχουμε καθαρά ανθρωπογενή αίτια και η αίσθηση είναι ότι ο κ. Καραμανλής επιχειρεί να εκλεγεί κρυπτόμενος».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This