Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την… κοροϊδία του νέου κατώτατου μισθού: «Ανεπαρκής και ψηφοθηρική» η αύξηση

«Η ζωή των εργαζομένων δεν μπορεί να στηρίζεται και να χωρά στα διάφορα pass και τα vouchers, στα κουπόνια για το φαγητό και τις βασικές ανάγκες...»

Must Read

Η κυβέρνηση… καμαρώνει για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος από την 1η Απριλίου θα είναι 780 ευρώ μικτά, ωστόσο, για μια ακόμη φορά, είναι η μόνη που πανηγυρίζει, καθώς κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θεωρεί πως αυτή βοηθά ουσιαστικά τους πολίτες να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση που εκτινάσσει στα ύψη της τιμές προϊόντων και υπηρεσιών.

Αντιθέτως, σύσσωμη η αντιπολίτευση άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, κάνοντας, μεταξύ άλλων, λόγο για «ανεπαρκή και ψηφοθηρική» αύξηση, για απόπειρά της να «εξαγοράσει την οργή με λίγα ευρώ που εξανεμίζονται από την ακρίβεια», καθώς και ότι «συνιστά απλώς έναν χυδαίο “μαυρογιαλουρισμό” από την πλευρά της»,

Ειδικότερα, η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου χαρακτηρίζει «ανεπαρκή και ψηφοθηρική» την αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

«Υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής για την κυβερνητική υποκρισία και τη συγκάλυψη της τραγωδίας των Τεμπών, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε σήμερα να ανακοινώσει αύξηση του κατώτατου μισθού. Ακόμα και έτσι, ωστόσο, είναι πολύ λίγο και πολύ αργά», αναφέρει σε δήλωση της και σχολιάζει ότι «αφού με τον νόμο Χατζηδάκη διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις, δύο χρόνια τώρα ο κ. Μητσοτάκης έχει αφήσει τους εργαζόμενους στο έλεος της αισχροκέρδειας με δραματική μείωση εισοδημάτων από λογαριασμούς, δόσεις δανείων και σούπερ μάρκετ» και «σήμερα, λίγο πριν τις εκλογές, ανακοινώνει μία ανεπαρκή και ψηφοθηρική αύξηση, που δεν ισοσταθμίζει καν τις απώλειες από τον πληθωρισμό».

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει ότι «η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, η θέσπιση ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής ανάλογα με τον πληθωρισμό, το ξεπάγωμα των τριετιών και η κατοχύρωση και διεύρυνση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αποτελούν την ελάχιστη ρεαλιστική».

«Εύχομαι να είναι η τελευταία παρέμβαση του κράτους για τον κατώτατο μισθό» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, σημειώνοντας ότι στο εξής ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να «καθορίζεται μέσα από διαπραγματεύσεις που θα αφορούν τους εργαζόμενους και τους φορείς». «Πρέπει να λειτουργήσουν ξανά οι τριετίες, για να υπάρχουν μισθοί αξιοπρέπειας», πρόσθεσε.

«Έχουμε χρέος να στηρίξουμε τους αδύναμους εργαζόμενους, έχουμε χρέος να υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα στα ευρωπαϊκά πρότυπα και βέβαια να λειτουργήσουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ανδρουλάκης.

ΚΚΕ: Βαθιά γελασμένη η κυβέρνηση αν νομίζει ότι θα εξαγοράσει την οργή με λίγα ευρώ

«Είναι βαθιά γελασμένη η κυβέρνηση της ΝΔ, αν νομίζει ότι μπορεί να εξαγοράσει την οργή για την πολιτική της με μια προεκλογική αύξηση των λίγων ευρώ στον πετσοκομμένο μισθό των εργαζομένων, που επιπλέον εξανεμίζεται και από την έκρηξη του πληθωρισμού και της ακρίβειας», αναφέρει αρχικά σε μακροσκελή ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, που κάνει η κυβέρνηση, γίνεται κατ’ εφαρμογή του νόμου ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ (Βρούτση – Αχτσιόγλου) και προϋποθέτει τον ορισμό του από τον εκάστοτε υπουργό, με βασικό κριτήριο την “αντοχή” της οικονομίας, την προστασία της “ανταγωνιστικότητας” των επιχειρήσεων, όπως και σήμερα παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός. Δηλαδή, οι επιταγές της μεγαλοεργοδοσίας ανακοινώνονται ως κυβερνητική απόφαση από τον υπουργό. Ο ίδιος ο νόμος διατηρεί σε ισχύ την απαγόρευση των ελεύθερων, συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η πολυδιαφημιζόμενη “αύξηση” στον κατώτατο μισθό, που με διάφορες αλχημείες παρουσιάστηκε ως “γενναία” ενίσχυση, τον διαμορφώνει λίγο πάνω από τα επίπεδα του 2011 (!), την ίδια στιγμή που η κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, λόγω της έκρηξης του πληθωρισμού και των συνεχών ανατιμήσεων, έχουν προκαλέσει μεγάλη μείωση στο -πάνω από μια δεκαετία- καθηλωμένο εισόδημα των εργαζομένων σε σημείο να μην μπορούν να καλύψουν καθημερινές, βασικές ανάγκες.

Χιλιάδες εργαζόμενοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, γιατί με τους αντεργατικούς νόμους έχουν καταργηθεί οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ 735.125 εργαζόμενοι, με βάση τα επίσημα στοιχεία, εργάζονται με ελαστικές μορφές εργασίας με μισθό 300-400 ευρώ το μήνα. Όλα αυτά καθιστούν προκλητικές τις κυβερνητικές ανακοινώσεις περί δήθεν στήριξης των εργαζομένων», προσθέτει το ΚΚΕ.

Και στη συνέχεια επισημαίνει: «Η προστασία της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που με έμφαση τονίστηκε σήμερα από τον Υπουργό Εργασίας, προϋποθέτει την ένταση της άγριας εκμετάλλευσης στους χώρους δουλειάς. Το γεγονός καταγράφεται στους όρους εργασίας, στην αμοιβή και στη ζωή της εργατικής-λαϊκής οικογένειας, εκφράζεται όμως και στη συσσωρευμένη οργή των εργαζομένων με τις λαοθάλασσες στις απεργιακές διαδηλώσεις μετά το έγκλημα στα Τέμπη.

Το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο σε συνδυασμό με την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, την υπονόμευση των κλαδικών συμβάσεων, το πάγωμα των τριετιών και την κυριαρχία των ατομικών συμβάσεων, μειώνουν τον μέσο μισθό για να αυγατίζουν τα επιχειρηματικά κέρδη.

Είναι προκλητικό ότι μετά από 10 χρόνια δεν ξεπαγώνουν ούτε καν τις τριετίες! Αν ξεπάγωναν σήμερα οι τριετίες, βασικό δικαίωμα το οποίο συμπεριλαμβανόταν μέχρι το 2011 στις συλλογικές συμβάσεις, ως ένα επίδομα προϋπηρεσίας του 10% πάνω στον κατώτατο μισθό, ένας νέος εργαζόμενος που το 2012 αμειβόταν με 751 ευρώ, σήμερα με 3 τριετίες, θα έπρεπε να λαμβάνει πάνω από 1000 ευρώ. Του κλέβουν, δηλαδή, με κρατική απόφαση 250 ευρώ και του δίνουν προεκλογικά ένα 50ευρο».

«Η ζωή των εργαζομένων δεν μπορεί να στηρίζεται και να χωρά στα διάφορα pass και τα vouchers, στα κουπόνια για το φαγητό και τις βασικές ανάγκες. Είναι απαίτηση σήμερα η κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τους μισθούς.

Το ΚΚΕ βρίσκεται στη πρώτη γραμμή του αγώνα. Είναι το μόνο κόμμα που κατέθεσε στη Βουλή την πρόταση νόμου που είχαν διαμορφώσει και στείλει σε όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου, η πλειοψηφία των συνδικάτων για την επαναφορά της ΕΓΣΕΕ, των κλαδικών ΣΣΕ και την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, να υπάρχει ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό και ονομαστική αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως αυτή που ζητούν σήμερα τα συνδικάτα και ξεπερνά τα 850 ευρώ με τα τωρινά δεδομένα.

Η πρόταση του ΚΚΕ διασφαλίζει το υπερώριμο αίτημα για μείωση του εργάσιμου χρόνου, για 7ωρο-5μερο-35ωρο, την επαναφορά εργατικών κατακτήσεων, όπως τις τριετίες, την αρχή ευνοϊκότερης σύμβασης, την Κυριακάτικη αργία, την πληρωμή των υπερωριών», υπογραμμίζει, καταλήγοντας, στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

ΜέΡΑ25: «Συνιστά απλώς έναν χυδαίο “Μαυρογιαλουρισμό” από την πλευρά της κυβέρνησης»

«Η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ από την 1η του Απρίλη, μια ανάσα από τις εθνικές εκλογές και σε ένα ποσοστό μάλιστα που δεν φτάνει καν τα επίπεδα του πληθωρισμού που πληρώνουν όσες και όσοι ζουν με τον κατώτατο μισθό, συνιστά απλώς έναν χυδαίο “Μαυρογιαλουρισμό” από την πλευρά της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25.

«Ίσως δεν είναι τυχαία η επιλογή της Πρωταπριλιάς, της “γιορτής των ψεμάτων” κατά τον λαό μας, για την εφαρμογή του απελπισμένα προεκλογικού μέτρου», σχολιάζει. «Το ΜέΡΑ25 απορρίπτει αυτή την “πολιτική της λιμοκτονίας” και απαιτεί εδώ και τώρα σταθερές και τακτικές (μηνιαίες) αυξήσεις του κατώτατου μισθού, όπως και των χαμηλών συντάξεων και των βασικών κοινωνικών επιδομάτων στο πλαίσιο της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) στο πραγματικό, ταξικό, υψηλότερο επίπεδο του πληθωρισμού που πληρώνουν τα φτωχότερα νοικοκυριά», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Ταυτόχρονα, χρειάζεται εδώ και τώρα επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αντί των ατομικών συμβάσεων που προωθούνται ακόμα και σε μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνίας πια, όπως ο ΟΤΕ, με την σύμπραξη όλων των αντεργατικών, μνημονιακών δυνάμεων (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) και υπό τον μανδύα και το ύπουλο προκάλυμμα μιας δήθεν Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που υποκρύπτει ατομικές» καταλήγει το ΜέΡΑ25.

«Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός θα φτάσει στα 780 ευρώ, τονίζοντας μάλιστα ότι δεν έχει “αυταπάτες”. Μπορεί ο πρωθυπουργός να ισχυρίζεται ότι “δεν έχει αυταπάτες”, αλλά με αυτόν τον κατώτατο μισθό, “εξαπατά” τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, που χειμάζονται από τις ανατιμήσεις, την ένδεια και την δυστυχία. Η ανακοίνωση του κατώτατου μισθού είναι η “απόδειξη” της “κατώτατης κυβέρνησης” που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα. Η κυβέρνηση που κατέστησε τους Έλληνες έρμαια των “καρτέλ”, των κερδοσκόπων και των ολιγαρχών, θα λάβει την πρέπουσα απάντηση στις εκλογές», τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This