Αυτοδιοικητικές εκλογές: Εκβιασμοί και υπόγειες συμφωνίες για δημάρχους και περιφερειάρχες

Το Μαξίμου θυσιάζει δήμους και περιφέρειες στον βωμό της εθνικής κάλπης - Ποιες είναι οι τρεις κραυγαλέες περιπτώσεις

Must Read

Στον βωμό των εθνικών εκλογών φαίνεται ότι θυσιάζουν τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές (8/10 και 15/10) Μέγαρο Μαξίμου και Κυριάκος Μητσοτάκης. Κι αυτό γιατί σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις είτε έχουν αποφασίσει να μην κατεβάσουν υποψήφιο, είτε να στηρίξουν άλλον από αυτόν που έχει εκλεγεί.

Και εξηγούμαστε:

  • Πρώτα απ’ όλα, στον πέμπτο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, τον Πειραιά, φαίνεται ότι η Ν.Δ. αυτή τη φορά δεν θα έχει υποψήφιο! Ηδη η «γαλάζια» παράταξη του Νίκου Βλαχάκου συνεργάζεται από την αρχή της παρούσας αυτοδιοικητικής θητείας με αυτήν του δημάρχου Γιάννη Μώραλη, ενώ μετά την κίνηση του επικεφαλής της να κατέβει υποψήφιος βουλευτής με τη Ν.Δ. στην Α’ Πειραιά, αλλά και τη διάθεση πολλών εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων τού «Πειραιάς, Πόλη-Πρότυπο» να περάσουν από τον προσεχή Οκτώβριο στην απέναντι «όχθη» για να ενσωματωθούν στον «Πειραιά Νικητή» του Μώραλη, μένει «γαλάζιο» κενό εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών.

Και μπορεί επισήμως η Ν.Δ. να ισχυρίζεται ότι δεν θα δώσει χρίσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά να αφήνει έρμαιο μια παράταξη σε έναν από τους μεγαλύτερους δήμους, χωρίς (έστω) να κλείνει το μάτι σε έναν δυνάμει υποψήφιο, ικανό να συσπειρώσει μια νέα ομάδα, έχει προκαλέσει «σούσουρο» στην πόλη, καθώς αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια

Πόσο μάλλον όταν τόσο ο Γιάννης Μώραλης όσο και ο Γιώργος Γαβρίλης (ΣΥΡΙΖΑ) έχουν από τώρα ξεκινήσει την προεκλογική τους δράση. Το σενάριο ο μέχρι πρότινος βουλευτής της Ν.Δ. Χρ. Μπουτσικάκης να χριστεί υποψήφιος δήμαρχος της Ν.Δ. στον Πειραιά σταμάτησε ξαφνικά, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να ενταχθεί στην Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα της Ν.Δ., και είναι άγνωστο (ως αβέβαιο) αν θα βγει ξανά μπροστά.

Ο νυν δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης

Στο μεγάλο Λιμάνι γίνεται λόγος για συμφωνία Μαρινάκη – Μητσοτάκη να μην κατεβάσει υποψήφιο η Ν.Δ. στον Δήμο Πειραιά, ώστε ο Γ. Μώραλης, που, όπως όλα δείχνουν, δεν θα έχει αυτή τη φορά στο ψηφοδέλτιό του τον πρώτο σε σταυρούς δημοτικό σύμβουλο Πειραιά (Βαγγέλης Μαρινάκης), να μη χρειαστεί να οδηγηθεί στον β’ γύρο. Βεβαίως, οι αγνοί νεοδημοκράτες του Πειραιά πιέζουν προς την κατεύθυνση υποψηφιότητας του κόμματος, ωστόσο Μαξίμου και Πειραιώς, κατόπιν εντολής Μητσοτάκη, δεν φαίνεται να μεταπείθονται.

  • Η δεύτερη περίπτωση αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το 2019 η Ν.Δ., συντεταγμένη κάτω από την υποψηφιότητα του τότε δημάρχου Καλαμάτας Π. Νίκα, κέρδισε την Περιφέρεια απέναντι στον τότε περιφερειάρχη Π. Τατούλη. Ωστόσο, από τότε έως σήμερα άλλαξαν πολλά.

Οι σχέσεις του κ. Νίκα με τον Αντώνη Σαμαρά, που ποτέ δεν ήταν καλές, εκτροχιάστηκαν, με αποτέλεσμα ο πρώην πρωθυπουργός να επιχειρεί να επιβάλει τον δικό του υποψήφιο κόντρα στον νυν «γαλάζιο» περιφερειάρχη. Πρόκειται για τον βουλευτή Αρκαδίας Κ. Βλάσση, ο οποίος είναι εκ νέου υποψήφιος για τη Βουλή, αλλά με χαμηλές επιδόσεις, και έχει εκφράσει την επιθυμία τον Οκτώβριο να μεταπηδήσει από την κεντρική πολιτική σκηνή στην Περιφέρεια.

Ο νυν Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας

Στην Πελοπόννησο γίνεται λόγος για πολιτικό εκβιασμό του πρώην στον νυν πρωθυπουργό, στη λογική «θα στηρίξεις Βλάσση για να σε στηρίξω στις εθνικές», με αποτέλεσμα ο κ. Μητσοτάκης να μη δίνει ξεκάθαρη απάντηση στον νυν περιφερειάρχη αν η Ν.Δ. θα τον στηρίξει εκ νέου! Μάλιστα, λόγω αυτού, ο Π. Νίκας, αν και μόλις πέντε μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν έχει ανακοινώσει ακόμη την υποψηφιότητά και είναι άγνωστο αν και πότε θα το κάνει.

Από την κόντρα για το Προσφυγικό στη στήριξη

  • Η τρίτη περίπτωση αφορά τον περιφερειάρχη Βόρειου Αιγαίου Κ. Μουτζούρη, ο οποίος το 2019 όχι μόνο είχε κατέβει «αντάρτης», κόντρα στην επίσημη υποψήφια του κόμματος Χρ. Καλογήρου, αλλά είχε ενοχλήσει σφόδρα το Μαξίμου και τον Κυρ. Μητσοτάκη όταν, τον Φεβρουάριο του 2020, αντιδρώντας στις προσφυγικές δομές που η κυβέρνηση επιχείρησε να εγκαταστήσει στην περιοχή με τα ΜΑΤ, εμφανίστηκε μπροστά στην κάμερα να λέει «να κι αν είναι οργισμένος ο πρωθυπουργός», κάνοντας, μάλιστα, και τη… χαρακτηριστική χειρονομία προς συγκεκριμένο μέρος του σώματος. Τότε, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου υποστήριζαν ότι «μετά από αυτή τη χυδαία συμπεριφορά δεν έχουμε να πούμε κάτι με τον κ. Μουτζούρη».
O νυν περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης

Ωστόσο, ύστερα από πιέσεις του τοπικού βουλευτή της Ν.Δ. Χ. Αθανασίου, alter ego του Α. Σαμαρά, ο οποίος στήριξε και στηρίζει τον περιφερειάρχη, ο Κυρ. Μητσοτάκης όχι μόνο συνάντησε τον κ. Μουτζούρη στο Μέγαρο Μαξίμου τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά, όπως όλα δείχνουν, η Ν.Δ. θα τον στηρίξει στις εκλογές του Οκτωβρίου. Αλλος ένας «δάκτυλος» Σαμαρά, όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη της Ν.Δ. στη Λέσβο που διαφωνούν με την επιλογή Μουτζούρη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This