Η ΝΔ επί Μητσοτάκη μετατράπηκε σε ΠΑΣΟΚ

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε την αλήθεια, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό που επιμένει να ισχυρίζεται ότι «βλέπει» διαφορές

Must Read

Το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη εξακολουθεί να ζει μέσα στο κεφάλι του Μητσοτάκη. Τρεις μέρες πριν από τις εκλογές, ο Χρυσοχοΐδης έκανε μια σημαντική παραδοχή, η οποία δεν είναι τόσο ψηφοθηρική, αλλά, κυρίως, ουσίας και πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα συγκριτικά με όσα λέει ο πρωθυπουργός.

  • του Βασίλη Γαλούπη

Ο Χρυσοχοΐδης είπε πρακτικά αυτό που όλοι διαπιστώνουν: ότι ο Μητσοτάκης έχει αλλάξει ριζικά την ιστορική φυσιογνωμία της Ν.Δ. και την έχει μετατρέψει σε… εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, έχει μαζέψει δίπλα του τα περισσότερα «πρωτοπαλίκαρα» του Σημίτη.

Από το 2016 ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος έχει υπονομεύσει μεθοδικά και βαθιά τους κανόνες και τις αξίες που στήριζαν την πολιτική κουλτούρα της παράταξής του. Τα δυνατά σημεία της παραδοσιακής πολιτικής της Ν.Δ. έχουν εγκαταλειφθεί. Το DNA της «λαϊκής Δεξιάς» στο κόμμα που ίδρυσε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής «αργοπεθαίνει» στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το ίδιο είχε επιδιώξει την τετραετία 1989-1993 και ο πατέρας του. Τότε, η Ν.Δ. χρειάστηκε 11 ολόκληρα χρόνια για να ξεπεράσει το σοκ και να βρεθεί ξανά στην εξουσία.

Ο Χρυσοχοΐδης, πράγμα όχι αυτονόητο για πολιτικό, είπε την αλήθεια λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές βάσει προγραμματικών θέσεων. Ο αρχηγός της Ν.Δ. σίγουρα δεν ενθουσιάστηκε. Ο λόγος, απλός. Την περασμένη Κυριακή, ο Μητσοτάκης είχε δηλώσει στη διακαναλική συνέντευξη ότι «με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη δεν μπορώ να συζητήσω, έχει αλλάξει πολύ την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, το έχει φέρει πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ τον Νίκο Ανδρουλάκη δύναμη προοδευτικού εκσυγχρονισμού».

Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όμως, που προφανώς βλέπει πιο βαθιά και πέρα από την προσωπική κόντρα Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών, είπε το ακριβώς αντίθετο προχθές. Η δήλωσή του ακούγεται ρεαλιστική:

«Νιώθω ότι υπηρετώ πολιτικές οι οποίες είναι πάρα πολύ συγγενείς με αυτά που υπηρετούσα το προηγούμενο χρονικό διάστημα» τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Νιώθω ότι στα κόμματα από το 2000 και μετά, και όσο ενσωματωνόμαστε στην Ευρώπη, οι πολιτικές δεν αλλάζουν. Αν εσείς μου βρείτε κάποιες θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ σημερινού ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., τότε μπορεί να το ξανασυζητήσουμε το θέμα. Δεν υπάρχουν. Στα μεγάλα ζητήματα, στα θεμελιώδη ζητήματα, που αφορούν την υπόσταση της χώρας, την ασφάλεια, την άμυνά της, την οικονομία, τη συμμετοχή της στην Ευρώπη, σε όλα αυτά τα πράγματα δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά».

Το πρώτο αξίωμα που πήρε ο Χρυσοχοΐδης σε κυβέρνηση ήταν το 1994, επί Ανδρέα Παπανδρέου. Τότε διορίστηκε υφυπουργός Εμπορίου, με υπουργό τον Σημίτη. Ήταν η πρώτη φορά που Σημίτης – Χρυσοχοΐδης συναντήθηκαν σε θέσεις ευθύνης. Όταν ο πρώτος έγινε πρωθυπουργός, ο Χρυσοχοΐδης ήταν πάντα μέσα στις πρώτες επιλογές. Η δημοφιλία του εκτινάχθηκε όταν, στη διάρκεια της υπουργίας του στο Δημόσιας Τάξης, το 2002, εξαρθρώθηκε η 17 Νοέμβρη.

Στην εποχή Σημίτη, ο Χρυσοχοΐδης ήταν από τους πρώτους που άρχισαν να προβάλλουν ολοένα πιο έντονα το προφίλ του εκσυγχρονιστή και τεχνοκράτη πολιτικού. Εκείνοι οι καρποί δεν άργησαν να αποδώσουν. Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης διορίστηκε υπουργός από τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Λουκά Παπαδήμο και τους ΣαμαράΒενιζέλο.

Κάπως έτσι μπήκε στο ραντάρ και του Μητσοτάκη, όπως κι άλλοι πρωτοκλασάτοι επί Σημίτη. Το 2019 ο Μητσοτάκης τον διόρισε, ως εξωκοινοβουλευτικό, υπουργό, πέρυσι τον κάλεσε να προσχωρήσει στη Ν.Δ., τώρα τον συμπεριέλαβε στη λίστα υποψηφίων για τις εκλογές.

Ο Χρυσοχοΐδης παραδέχτηκε το αυτονόητο: ότι δεν υπάρχουν πλέον διαφορές. Το ΠΑΣΟΚ, βέβαια, έχει υπάρξει σε διάφορες μορφές και με διάφορες γεύσεις. Μόνο που η σημιτική εκδοχή, την οποία εκτιμά ο Μητσοτάκης, ήταν αυτή που αποξένωσε τους ίδιους του ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ από το κόμμα τους. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 κιόλας, μέχρι σήμερα, αναπολούν το «ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα», το οποίο «ξήλωσε» ο Σημίτης. Άλλωστε, ο Ανδρουλάκης ουδέποτε αποκήρυξε τους δύο πολιτικούς μέντορές του, Σημίτη – Βενιζέλο.

Οι πολιτικές Σημίτη και Μητσοτάκη μοιάζουν, αναλογικά, σε πολλά. Ενώ οι ψηφοφόροι του σημερινού πρωθυπουργού διψούσαν να δουν βελτίωση στο βιοτικό τους επίπεδο, ο Μητσοτάκης τούς «έδωσε» την υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση, έμμεσους και άμεσους φόρους, εδώ και χρόνια. Ενώ ήθελαν μια οικονομία που δούλευε περισσότερο για τους απλούς εργαζομένους, τους «έδωσε» τη φούσκα του real estate και την ονόμασε «επενδύσεις».

Ενώ απαιτούσαν διαφάνεια και σοβαρότητα, τους «έδωσε» μεγάλα και «ντοπαρισμένα» σκάνδαλα. Ενώ ήλπιζαν ότι έχουν εκλέξει κάποιον που θα μπορεί να λέει και κανένα «όχι», αυτός ανησυχούσε, όπως και ο Σημίτης, μόνο για το πώς θα φανούν όσα κάνει σε μια ακραία νεοφιλελεύθερη, οικονομικά και πολιτιστικά, παρέα σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον.

Κι όπου οι ψηφοφόροι νόμιζαν ότι ήταν με το μέρος τους, τους συμπεριφέρθηκε με περιφρόνηση. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που κάθονται στο Μαξίμου δεν πιστεύουν στην «κανονική» κυβέρνηση. Όπως δεν πίστευε και ο Σημίτης ως πρωθυπουργός.

Οι δηλώσεις Χρυσοχοΐδη ακούγονται σαν ένα φυσιολογικό κάλεσμα για μια συγκυβέρνηση δύο «σημιτογενών» κομμάτων που δεν αποκλίνουν πια από τα «βασικά». Έστω κι αν ο πρωθυπουργός βλέπει προφανώς ζόρια, λόγω των υποκλοπών και λογαριάζει σε παζάρια.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1955 στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Σπούδασε Νομικά στο ΑΠΘ και εργάστηκε ως δικηγόρος σε Βέροια και Γιαννιτσά. Το 1987-1989 εξελέγη νομάρχης Καρδίτσας και αμέσως μετά βουλευτής ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε υπουργός Δημοσίας Τάξης (Προστασίας του Πολίτη πλέον) το 1999-2003, το 2009-2010 και το 2012, όπως και υπουργός Ανάπτυξης και Ναυτιλίας το 2010-2012. Στις 24 Ιουνίου 2010 σώθηκε από βομβιστική επίθεση με ταχυδρομικό δέμα παγιδευμένο με εκρηκτικό μηχανισμό. Το 2013-2015 ήταν υπουργός Μεταφορών και το 2019 διορίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ως εξωκοινοβουλευτικός. Αντικαταστάθηκε στις 31 Αυγούστου 2021. Στις 3 Μαρτίου 2022, ύστερα από συνάντησή του με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ανακοινώθηκε η προσχώρησή του στο κόμμα. Στις αυριανές εκλογές θα είναι υποψήφιος με τη Ν.Δ. στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών. 

Διαβάστε ακόμα:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This