Υπηρεσιακή κυβέρνηση: Οι τελετές παράδοσης– παραλαβής των υπουργείων

Δηλώσεις και στιγμιότυπα

Must Read

Ολοκληρώθηκαν οι τελετές παράδοσης – παραλαβής των υπουργείων, μετά από την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Οι απερχόμενοι υπουργοί έδωσαν τα ηνία στους υπηρεσιακούς.

Νωρίτερα, συνεδρίασε το υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο, υπό τον Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος ζήτησε από τους υπουργούς του να είναι «ουδέτεροι, αμερόληπτοι, αντικειμενικοί», και να «σταθμίζουν τις πράξεις τους» προκειμένου να μην ερμηνεύονται ως πολιτική παρέμβαση υπέρ η κατά κάποιας πολιτικής παράταξης.

Παράδοση– παραλαβή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ολοκληρώθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας μεταξύ του απερχόμενου υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου και του υπηρεσιακού υπουργού Αλκιβιάδη Στεφανή.

«Δύσκολα και συναρπαστικά» χαρακτήρισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος τα τέσσερα χρόνια στο υπουργείο και συμπλήρωσε: «Ανταπεξήλθαμε στις κρίσεις και οι προσπάθειες για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι συνεχείς και αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας». «Η προσπάθεια για ισχυροποίηση της Ελλάδας και της αποτρεπτικής της δύναμης δεν σταματά» επισήμανε. Από την πλευρά του, ο απελθόντας υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς αποχαιρέτησε λέγοντας με νόημα «αποστολή εξετελέσθη». Ουσιαστικά, επανέλαβε τα λόγια που είχε πει ο υπηρεσιακός υπουργός Αλ. Στεφανής όταν πριν σχεδόν δύο χρόνια είχε αποχωρήσει από τη θέση του υφυπουργού για να τον διαδεχθεί ο Ν. Χαρδαλιάς. Ευχαρίστησε τον Ν. Παναγιωτόπουλο για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό του και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κ. Φλώρο και τους αρχηγούς των Κλάδων για τη συνεργασία τους.

Παράδοση – παραλαβή υπουργείου Εξωτερικών

«Αυτά τα χρόνια εργαστήκαμε με γνώμονα την απόλυτη προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, πιστοί σε μια πολύ βασική αρχή, στην αρχή του απαραβίαστου των συνόρων και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών», υπογράμμισε ο πρώην πλέον υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στην τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών. «Αυτό που είχαμε πάντα στο μυαλό μας είναι ότι ο διάλογος είναι το μέσο για την επίλυση των διαφορών, για την προάσπιση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε αναλάβει την οργάνωση της Our Ocean Conference 2024 μαζί με τις ΗΠΑ», επεσήμανε.

«Έχω βρεθεί πολλές φορές σ’ αυτή την αίθουσα σε αντίστοιχες τελετές, πρώτη φορά όμως από τη θέση του υπουργού», ανέφερε ο Βασίλης Κασκαρέλης που ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση. «Αυτό που αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα. Επίσης που διαδέχομαι τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, έναν υπουργό που κατά γενική ομολογία με το σημαντικότατο έργο του αναβάθμισε τη διεθνή παρουσία, το κύρος και το ρόλο της Ελλάδος», σημείωσε. «Στο σύντομο διάστημα που θα αναλάβω την ευθύνη, θα προσπαθήσω να συμβάλλω στην ομαλή συνέχιση της αποστολής του υπουργείου, καθώς και στην άρτια διοργάνωση των επόμενων εκλογών στο εξωτερικό», επεσήμανε.

Παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Πραγματοποιήθηκε  στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η τελετή παράδοσης-παραλαβής από τον απερχόμενο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο στον υπηρεσιακό υπουργό Χαράλαμπο Λαλούση.

Ο κ. Θεοδωρικάκος κατά τη διάρκεια της τελετής έκανε σύντομο απολογισμό του έργου του, επισημαίνοντας ότι ήταν τιμή για τον ίδιο που εργάσθηκε δίπλα σε αστυνομικούς «που έχουν το εθνόσημο στη στολή και στην καρδιά τους». Όπως σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος κατά τη θητεία του οι δύο άξονες με τους οποίους πορεύθηκε το υπουργείο ήταν ασφάλεια στα σύνορα και στις γειτονιές. Αναφορικά με τον πρώτο άξονα τόνισε ότι «θωρακίσαμε τον Έβρο και ενισχύσαμε τις δυνάμεις της Αστυνομίας δίπλα στους πολίτες».

Επιπρόσθετα σημείωσε ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έδειξε ιδιαίτερη μέριμνα στην αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών όπως η ενδοοικογενειακή και η νεανική βία, ο σχολικός εκφοβισμός κά, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απελευθέρωση δυνάμεων από γραφειοκρατικά πάρεργα με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας στις γειτονιές.

Από την πλευρά του ο νέος υπουργός, επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης ευχαρίστησε τον κ. Θεοδωρικάκο για την πλήρη και λεπτομερή ενημέρωση και υπενθύμισε τη συνεργασία που είχε με την Ελληνική Αστυνομία στην αντιμετώπιση της υβριδικής επίθεσης της Τουρκίας στον Έβρο τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020, σημειώνοντας ότι «πετύχαμε γιατί είχαμε έναν κοινό σκοπό». Επίσης ευχαρίστησε το σύνολο του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, «τον κάθε άνδρα και γυναίκα για το έργο που καθημερινά με μεγάλη αφοσίωση και υψηλό καθήκον επιτελεί», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Στη συνέχεια ο κ. Λαλούσης τόνισε ότι ο στόχος που θέτει ως υπηρεσιακός υπουργός είναι: «Να διασφαλίσουμε την αρμονική συνέχεια και τη συνέπεια, ώστε να μην υπάρχει κανένα κενό στο επιτελούμενο έργο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε σχέση με τη φύλαξη των συνόρων, την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την εσωτερική ασφάλεια.»

Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Υγείας

Το χαρτοφυλάκιο της Υγείας παρέλαβε από τον απερχόμενο υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου, η οποία ορκίστηκε το πρωί με την υπηρεσιακή κυβέρνηση του νέου πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά.

Κατά την παράδοση, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στο έργο του στο Υπουργείο Υγείας, λέγοντας όμως χαρακτηριστικά ότι «σε αυτό το υπουργείο ο υπουργός δεν θα πρέπει να είναι ικανοποιημένος και πάντα θα πρέπει να σκέφτεται τι περισσότερο μπορεί να κάνει για τους ασθενείς». Στο Υπουργείο Υγείας είπε, απευθυνόμενος στη νέα υπουργό, «δεν υπάρχει υπηρεσιακός χρόνος, διαχειρίζεται καθημερινά κρίσεις και την υγεία των πολιτών».

Από την πλευρά της η κυρία Κοτανίδου ανέφερε: «Η τύχη που μου ευχήθηκε ο υπουργός μάλλον θα μου χρειαστεί. Ευτυχώς είναι ένας μόνο μήνας που θα περάσει. Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε κάτι έκτακτο, διότι αν συμβεί θα σας ξανακαλέσουμε πίσω στο Υπουργείο».

Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Παιδείας

Τα καθήκοντά της παρέδωσε σήμερα η απερχόμενη υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως τα καθήκοντα στον υπηρεσιακό υπουργό Χρήστο Κίττα, στην καθιερωμένη τελετή στην οποία παρευρέθησαν επίσης η υφυπουργός Ζέττα Μακρή, καθώς και οι γενικοί γραμματείς Αλέξανδρος Κόπτσης, Οδυσσέας Ζώρας, Γιώργος Βούτσινος και Γιώργος Καλαντζής.

Η απερχόμενη υπουργός παρουσίασε έναν σύντομο απολογισμό του έργου της τετραετίας, αναφερόμενη στις πλέον κομβικές μεταρρυθμίσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, τα σχολεία, την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, τα πανεπιστήμια και τη διά βίου μάθηση, καθώς και στα θρησκεύματα. Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως κάθε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας, κάθε εργαζόμενο του υπουργείου Παιδείας και των εποπτευόμενων φορέων, τους νυν και τέως υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς του υπουργείου, τους συντάκτες του εκπαιδευτικού ρεπορτάζ και τους συνεργάτες της, για τη σκληρή δουλειά όλων, την άριστη συνεργασία και την αφοσίωση στο στόχο.

Από την πλευρά του, ο κ. Κίττας δήλωσε έκανε λόγο για «μεγάλη ευθύνη» και ευχαρίστησε όσους τον τίμησαν για να αναλάβει το «ωραίο βάρος» να είναι υπεύθυνος «για το μοναδικό όπλο που έχουμε στην φαρέτρα μας για να πολεμήσουμε ό,τι κακό υπάρχει, την Παιδεία».

Παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο Μεταφορών

Με την παράδοση δύο φακέλων με τις εκκρεμότητες ανά τομέα (Μεταφορές – Υποδομές) πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών από τον απερχόμενο υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για τις Μεταφορές Γιώργο Γεραπετρίτη και τους υφυπουργούς Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο και Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη στον υπηρεσιακό υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Ιωάννη Γκόλια.

Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Γκόλιας δήλωσε πως «αισθάνομαι μεγάλη τιμή που η ελληνική πολιτεία μου ανέθεσε αυτήν την αποστολή αλλά και συγκίνηση, γιατί φθάνω στην ανώτερη θέση αυτού του υπουργείου, το οποίο υπηρέτησα για δεκαετίες από όλες πλευρές. Επομένως, θεωρώ πως αυτό θα με βοηθήσει για να αντιμετωπίσουμε με τον σωστό τρόπο τυχόν προβλήματα που προκύψουν».

Παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο Οικονομικών

«Σκοπός μου είναι να παραλάβω και να παραδώσω στον επόμενο υπουργό ο οποίος θα έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, θα έχει τη λαϊκή ετυμηγορία στις εκλογές που επίκεινται, άθικτη την ελληνική οικονομία και όπου μπορώ ακόμη καλύτερη. Στο βραχύβιο αυτό διάστημα θα επιδιώξουμε να διεκπεραιώσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα όποια ζητήματα προκύψουν και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Το κράτος συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, και κριτήριό μας πρέπει να είναι- και σωστά, νομίζω- όχι η δημοφιλία, αλλά η εμπιστοσύνη των πολιτών». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Πελαγίδης, κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής στο υπουργείο.

Από την πλευρά του, ο απελθών υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας έκανε κατ’ αρχάς αναφορά στα πεπραγμένα της θητείας του στο υπουργείο. Και επεσήμανε ότι «όλα αποδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα. Είναι πιο ισχυρή, έχει χαράξει νέα πορεία και έχει θέσει στέρεες βάσεις για ένα ακόμα καλύτερο αύριο για όλες και όλους, πρωτίστως για τη νέα γενιά. Όλα αυτά τα κατακτήσαμε, οικοδομώντας τις πολιτικές με ακρογωνιαίους λίθους την ισχυρή βούληση, την υπευθυνότητα και την αξιοπιστία. Όλα αυτά αναγνωρίζονται από όλους τους διεθνείς φορείς, τους θεσμούς, τις αγορές, τους επενδυτές, αλλά πρωτίστως από την ελληνική κοινωνία».

Παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Ολοκληρώθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης μεταξύ του απερχόμενου υπουργού Κωνσταντίνου Τσιάρα και του υπηρεσιακού υπουργού Φίλιππα Σπυρόπουλου.

Απευθυνόμενος στον απερχόμενο υπουργό Δικαιοσύνης, ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι «είναι μεγάλη τιμή για μένα να είμαι μέλος στην υπηρεσιακή κυβέρνηση και μεγάλη τιμή ότι διαδέχομαι εσάς στο Υπουργείο, που είναι γνωστό το πόσο καταξιωθήκατε με το νομοθετικό αλλά και το διοικητικό έργο σας, με άξιες επιλογές δικαστών στη λεγόμενη ηγεσία της Δικαιοσύνης, γιατί στη Δικαιοσύνη δεν υπάρχουν ηγέτες, υπάρχουν δικαστές» και προσέθεσε ότι ο κ. Τσιάρας «υπηρέτησε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον».

Παράδοση-παραλαβή στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Το 2023 οι δημόσιες επενδύσεις προβλέπεται να ανέλθουν στα 12 δισ. ευρώ, επισήμανε ο απελθών υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στην τελετή παράδοσης του Υπουργείου στην υπηρεσιακή υπουργό Ελένη Λουρή. «Είμαι περήφανος διότι παραδίδουμε το Υπουργείο σε εξαιρετικά καλύτερη θέση από ό,τι το παραλάβαμε» σημείωσε ο κ.Γεωργιάδης.

Από την πλευρά της η κυρία Λούρη σημείωσε πως «με την συμβολή των υπηρεσιακών παραγόντων θα παρακολουθώ τα ζητήματα σε εξέλιξη». Στο έργο τους αναφέρθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης και οι υφυπουργοί Χρίστος Δήμας και Γιάννης Τσακίρης. Ο κ. Γεωργιάδης προχώρησε σε έναν μικρό απολογισμό σημειώνοντας ότι 4 χρόνια στο Υπουργείο χαρακτηρίζονται από «ανάπτυξη για την Ελλάδα, Ανάπτυξη για όλους».

Παράδοση-παραλαβή υπουργείου Τουρισμού

«Ενισχύσαμε όσο ποτέ άλλοτε τη φήμη και την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό και πετύχαμε την μεγαλύτερη τουριστική ανάκαμψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο απερχόμενος υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας στην σημερινή παράδοση παραλαβή του τουριστικού χαρτοφυλακίου. Παραδίδοντας την σκυτάλη στην υπηρεσιακή υπουργό Τουρισμού Ιωάννα Δρέττα, ο κ. Κικίλιας στάθηκε στις δράσεις του υπουργείου που οδήγησαν στην ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού, που κάθε άλλο εύκολη ήταν εν μέσω πανδημίας. «Ορισμένοι μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2022 έκαναν λόγο για καταστροφή του τουρισμού εξαιτίας του ντόμινο των κρίσεων που προκαλούσε ο πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης», είπε ο. Κικίλιας και συνέχισε: «Και η αλήθεια είναι ότι αυτό θα είχε συμβεί, αν είχαμε αφήσει τον τουρισμό στον “αυτόματο πιλότο”. Εμείς, όμως, από πολύ νωρίς είχαμε αρχίσει να υλοποιούμε ένα στρατηγικό σχεδιασμό με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος: Για πρώτη φορά κάναμε 12μηνη καμπάνια της χώρας μας στο εξωτερικό, προβάλαμε χειμερινούς προορισμούς, επενδύσαμε σε νέα τουριστικά προϊόντα, προωθήσαμε το city break και κάναμε ανοίγματα σε νέες αγορές που έφεραν στη χώρα μας big spenders ταξιδιώτες. Οι συμφωνίες που πετύχαμε με τις αμερικανικές αερογραμμές για απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ στο “Ελ. Βενιζέλος” είχαν ως αποτέλεσμα η Αθήνα, νησιωτικοί, αλλά και ηπειρώτικοι προορισμοί να γεμίσουν με Αμερικανούς τουρίστες», ανάφερε μεταξύ άλλων ο απερχόμενος υπουργός.

Από την πλευρά της η νέα υπουργός Τουρισμού Ιωάννα Δρέττα σημείωσε ότι η δική της δουλειά είναι να συμβάλει στην ομαλή μετάβαση του τουριστικού χαρτοφυλακίου στην επόμενη τουριστική ηγεσία. Ο Ελληνικός τουρισμός έχει προσφέρει στην ελληνική οικονομία παρά πολλά, υπογράμμισε η νέα υπουργός Τουρισμού συμπληρώνοντας ότι παράλληλα έχει προκλήσεις και ευκαιρίες.

Παράδοση-παραλαβή του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή παράδοσης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην υπηρεσιακή υπουργό, Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου. Ο απερχόμενος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, ενημέρωσε την κυρία Παπαρρηγοπούλου για τα θέματα του υπουργείου.

«Για τέσσερα χρόνια, προσπαθήσαμε να παράγουμε μία κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα: μείωση της ανεργίας, δημιουργία πολλών επιπλέον θέσεων εργασίας, αύξηση του κατώτατου μισθού, επίλυση του ζητήματος των εκκρεμών συντάξεων. Σήμερα, παραδίδω το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην κ. Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, η οποία γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα θέματα του υπουργείου. Είμαι βέβαιος ότι στον μήνα, που μεσολαβεί, μέχρι τις εκλογές, θα κάνει το καλύτερο δυνατόν, έτσι ώστε όλα να πάνε καλά: καταβολή των συντάξεων και των επιδομάτων, προώθηση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας και, φυσικά, προώθηση του προγράμματος στέγης, που έχει ξεκινήσει ήδη εδώ και μήνες» δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης.

Από την πλευρά της, η υπηρεσιακή υπουργός, Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, ανέφερε: «Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο υπουργείο για το σύνολο του ελληνικού λαού. Αναλαμβάνω το υπουργείο αυτό με μεγάλο αίσθημα ευθύνης από τον Κωστή Χατζηδάκη, έναν πολιτικό που επανειλημμένα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Σκοπός μου ως υπηρεσιακή υπουργός είναι το υπουργείο να λειτουργήσει απρόσκοπτα και αποτελεσματικά για τους Έλληνες πολίτες έως ότου αναδειχθεί με την εκλογική αναμέτρηση η νέα κυβέρνηση και ο νέος υπουργός, που θα αναλάβει να συνεχίσει παραπέρα».

Τελετή παράδοσης- παραλαβής στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Σε συγκινησιακό κλίμα έγινε σήμερα, νωρίς το απόγευμα, η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τον απερχόμενο υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη να καλωσορίζει το νέο υπουργό της υπηρεσιακής κυβέρνησης, Σωκράτη Κάτσικα. «Αισθάνομαι ότι είμαι πνευματικό σας εγγόνι γιατί είμαι μαθητής των μαθητών σας, ακαδημαϊκά» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: Υπό αυτή την έννοια είναι, πραγματικά, πολύ μεγάλη χαρά και πολύ μεγάλη τιμή που παραδίδουμε σε εσάς. Να πω ότι όλα πρέπει να συνοψίζονται, οπότε το να κάνω σύνοψη της τελευταίας τετραετίας σε επίπεδο έργου στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ή σε επίπεδο εμπειριών είναι μία συγκινησιακά φορτισμένη διαδικασία για μένα».

Παραλαμβάνοντας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Σωκράτης Κάτσικας είπε πως βρίσκεται σε ένα χώρο τον οποίο αισθάνεται οικείο, όχι πολιτικά, αλλά επαγγελματικά, καθώς γνωρίζεται με τους ανθρώπους του κλάδου. Αναφέρθηκε, επίσης, στον ρόλο της υπηρεσιακής κυβέρνησης, που είναι «να διασφαλίσουμε τη συνέχεια του κράτους μέχρι να έρθει ο φυσικός διάδοχος με πολιτική νομιμοποίηση». Ο κ. Κάτσικας παρέλαβε -τόσο σε στικάκι όσο και σε φάκελο- τα σημειώματα που είχαν ετοιμαστεί από την απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου, και συγκεκριμένα το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής 2020-2023 που αφορά το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το ετήσιο σχέδιο δράσης του 2023, την Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας, απολογιστικά σημειώματα για καθέναν από τους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου, σύνοψη του έργου και μηνιαίες αναφορές της πορείας του gov.gr. Ακόμη, παρέλαβε αναλυτικό σημείωμα για την πορεία των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και των σχεδίων που βρίσκονται ήδη σε υλοποίηση.

Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Μετανάστευσης

Ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντά του ως υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας ο επίτιμος αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης. Κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής ο απερχόμενος υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης προχώρησε σε απολογισμό του έργου του, ενώ ευχαρίστησε το ένστολο και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου για τον επαγγελματισμό που επέδειξαν και την αποτελεσματικότητα στο έργο τους.

«Είμαστε ήσυχοι που παραλαμβάνει αυτήν την κρίσιμη περίοδο της μεταβατικής φάσης το υπουργείο Ναυτιλίας» ο νέος υπουργός Θ. Κλιάρης που έχει στο ενεργητικό του μεγάλες επιτυχίες, τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης. «Το κύριο καθήκον της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι να εφαρμόζει τον νόμο διασφαλίζοντας τη συνέχεια της εύρυθμης λειτουργίας του κράτους και δημιουργώντας αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και αξιοπιστίας στους διεθνείς εταίρους» τόνισε από την πλευρά του ο νέος υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Κλιάρης.

Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Για ένα υπουργείο που είναι αντιμέτωπο με πολλές προκλήσεις και στο μέλλον ακόμη περισσότερες, έκανε λόγο ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Τσακίρης, κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής.

«Προέρχομαι από μια αγροτική οικογένεια από ένα ορεινό χωριό της Κρήτης. Γνωρίζω τον τίμιο μόχθο των παραγωγών μας» είπε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να υπηρετήσουμε τους αγρότες, να στηρίξουν την παραγωγή τους. Έχουμε μεγάλη ευθύνη».

Ο κ. Τσακίρης σημείωσε πως λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος που θα βρίσκεται στο τιμόνι του ΥΠΑΑΤ, «δεν θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε μεγαλεπήβολα σχέδια, αλλά μπορούν να μπουν οι “βάσεις” για κάποιες ιδέες».

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, ανέφερε ότι κατά την υπουργική του θητεία είχε να διαχειριστεί πολλά ζητήματα, όπως την ενεργειακή κρίση, τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, ζητήματα της νέας ΚΑΠ κά. «Όλα αυτά έγιναν παράλληλα με τη στήριξη προς τον Έλληνα παραγωγό αυτή τη δύσκολη περίοδο και αυτό φάνηκε στα αποτελέσματα των εκλογών που είχε θετικό αποτύπωμα».

Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Ολοκληρώθηκε στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου η παράδοση-παραλαβή καθηκόντων από τον πρώην υπουργό Νότη Μηταράκη στον νέο υπουργό Δανιήλ Εσδρά που αναλαμβάνει καθήκοντα στο πλαίσιο σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στον νέο υπουργό, ο κ. Μηταράκης μίλησε για έναν έμπειρο γνώστη του Μεταναστευτικού με λαμπρή καριέρα στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και του ευχήθηκε από καρδιάς καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του. Ο Νότης Μηταράκης κατά την υποδοχή του κ. Εσδρά, είπε ότι ο νέος υπουργός παραλαμβάνει σήμερα ένα σύγχρονο και οργανωμένο υπουργείο με άξια στελέχη, αποτελεσματική δομή και πρωτοποριακή τεχνολογία. Αναλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα, ο κ. Εσδράς ανέφερε ότι πρέπει κανείς να δει διαφορετικά τη μετανάστευση, γιατί δεν είναι πρόβλημα αλλά μια πραγματικότητα που χρειάζεται διαχείριση και μίλησε για τα κυκλώματα λαθροδιακινητών τους οποίους χαρακτήρισε έμπορους ψυχών.

Τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Τα καθήκοντά του παρέλαβε σήμερα ο νέο υπουργός Κλιματικής Κρίσης Δανιήλ Εσδράς από τον πρώην υπουργό Στυλιανίδη.

«Η παραμονή του Βαγγέλη Τουρνά ως υπουργού στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, ήταν αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, αίτημα δικό μου και άλλων. Γιατί ο Ιούνιος δεν είναι εύκολος μήνας για την αντιπυρική περίοδο» είπε ο Στυλιανίδης, ο οποίος χαρακτήρισε ως «ναρκοπέδιο» το υπουργείο υποστηρίζοντας ότι ήρθε αντιμέτωπος με δυσκολίες.

Δείτε επίσης:

Ορκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ιωάννη Σαρμά

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This