Αναφορά στα Τέμπη στο νέο υπουργικό συμβούλιο – «Να διαχειριστείτε τους κινδύνους» ανέφερε ο Σαρμάς

«Είναι απαραίτητο να υπάρχει μια κυβερνητική πολιτική», είπε

Must Read

Μια αναφορά στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη έκανε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου το οποίο συνεδρίασε εκ νέου σήμερα.

Το αντικείμενο της συζήτησης σήμερα ήταν η πορεία της χώρας με αφορμή τις κάλπες στις 25 Ιουνίου.

Η πρώτη συνεδρίαση των μελών της υπηρεσιακής κυβέρνησης είχε γίνει χθες, στη διάρκεια της οποία δόθηκαν οι κατευθύνσεις.

Η τοποθέτηση Σαρμά

Να διαχειριστούν τους κινδύνους που υπάρχουν στα υπουργεία τους συνέστησε ο κ. Σαρμάς τα μέλη του συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, είπε στην αρχή της τοποθέτησής του ότι πρέπει να καθοριστεί η πολιτική της κυβέρνησης μέχρι τις δεύτερες κάλπες.

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δούμε τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου.

Συνεπώς θα πρέπει να ενημερώσετε το υπουργικό συμβούλιο για τον προγραμματισμό που έχετε στα υπουργεία σας.

Υπάρχει προγραμματισμός από την απελθούσα κυβέρνηση και θα πρέπει να δούμε τι απαιτείται να συνεχιστεί για να διασφαλίσουμε την λειτουργικότητα του κράτους», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε ο ίδιος οι υπουργοί έχουν «υποχρέωση» να διαχειριστούν τους κινδύνους στα υπουργεία τους.

«Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχετε εντοπίσει τους κίνδυνους και σε αυτό θα σας βοηθήσουν οι εσωτερικοί ελεγκτές που έχετε».

Ο κ. Σαρμάς πρόσθεσε πως «δεν αρκεί όμως ο εντοπισμός, πρέπει να εφαρμόσουμε και ένα σύστημα αποτροπής ή μετριασμού των κινδύνων».

Εκεί έκανε την αναφορά στα Τέμπη.

«Έχω στο μυαλό μου το συμβάν στα Τέμπη. Τέτοιοι κίνδυνοι μας απειλούν και εμάς και τον προγραμματισμό», δήλωσε.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Σαρμά:

«Σήμερα θα καθορίσουμε την κυβερνητική πολιτική μέχρι τις 25 Ιουνίου. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας από το Σύνταγμα, που προβλέπει ότι η κυβέρνηση καθορίζει την πολιτική της χώρας και ο πρωθυπουργός εξασφαλίζει την ενότητα της κυβέρνησης, κατευθύνει τις ενέργειές της καθώς και των δημοσίων γενικά υπηρεσιών για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Δηλαδή, είναι απαραίτητο να υπάρχει μία κυβερνητική πολιτική έστω και για μία υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Μέσα σε αυτό το συνταγματικό πλαίσιο αλλά και το πλαίσιο της κυβέρνησής μας, που είναι μία κυβέρνηση του άρθρου 37 του Συντάγματος, αυτό που μπορούμε να κάνουμε σήμερα, εδώ, είναι, να δούμε τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου. Συνεπώς, θα πρέπει οι υπουργοί να ενημερώσετε το υπουργικό Συμβούλιο για τον προγραμματισμό που έχετε στα υπουργεία σας και εδώ θα ήθελα να πω, ότι υπάρχει προγραμματισμός από την απελθούσα κυβέρνηση, αλλά εμείς στο πλαίσιο της πολιτικής ουδετερότητας θα πρέπει να δούμε, τι από τον προγραμματισμό αυτόν απαιτείται να συνεχιστεί για να εξασφαλίσουμε τη λειτουργικότητα του κράτους, των δημοσίων υπηρεσιών.

Από κει και πέρα, άλλη μία πολύ βασική υποχρέωσή μας είναι η διαχείριση των κινδύνων στα υπουργεία σας. Πιθανόν να είναι και σημαντικότερο απαιτούμενο από τον προγραμματισμό.

Διαχείριση των κινδύνων σημαίνει, ότι έχετε εντοπίσει τους διάφορους κινδύνους που απειλούν τις δραστηριότητες, την οικονομική ζωή, οτιδήποτε αφορά τις αρμοδιότητές σας.

Έχετε εντοπίσει, λοιπόν, τους κινδύνους και σε αυτό θα σας βοηθήσουν οι εσωτερικοί ελεγκτές που έχετε στα υπουργεία σας, οι οποίοι θα έπρεπε ή πρέπει, να έχουν ήδη εντοπίσει τους βασικούς κινδύνους. Δεν αρκεί βέβαια ο εντοπισμός. Χρειάζεται και ένα σύστημα αποτροπής ή μετριασμού των κινδύνων και επιπλέον η παρακολούθηση της σωστής εφαρμογής του συστήματος αποτροπής ή μετριασμού των κινδύνων. Βέβαια, έχω στο μυαλό μου το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, που είναι καθαρή περίπτωση διαχείρισης κινδύνου ή μη διαχείρισης κινδύνου.

Τέτοιοι κίνδυνοι μάς απειλούν. Απειλούν, βέβαια, και τον προγραμματισμό αλλά είναι και γεγονότα που γίνονται πέραν του προγραμματισμού.

Στον προγραμματισμό που έχετε στα υπουργεία σας θα πρέπει να δείτε, ποιοι κίνδυνοι απειλούν τη μη εκτέλεσή του

Οι υπηρεσιακοί υπουργοί δεν θα έχουν εκτελεστικές αρμοδιότητες και δεν θα χαράξουν πολιτική. Άλλωστε τα καθήκοντά τους θα διαρκέσουν μόλις ένα μήνα.

Ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς παρέστη σήμερα το πρωί στην Ακρόπολη κατά την έπαρση της σημαίας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο.

Η νέα Βουλή θα ορκιστεί την Κυριακή, ενώ την Δευτέρα οι βουλευτές θα εκλέξουν το προεδρείο της Βουλής και το απόγευμα της ίδιας μέρας θα θυροκολληθεί το νέο Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης των εθνικών εκλογών.

Δείτε βίντεο:






Δείτε επίσης:

Στην Ακρόπολη για την έπαρση της σημαίας ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς

Ορκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ιωάννη Σαρμά

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This