Ερντογάν: Το αναλυτικό πρόγραμμα της επίσκεψης του στην Αθήνα

Η επίσκεψη, τελικά, θα είναι αυθημερόν - Στον «αέρα» το ταξίδι του στη Θράκη

Must Read

Στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου θα γίνει οριστικά η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου θα είναι μονοήμερη, χωρίς διανυκτέρευση, καθώς έγιναν αλλαγές στο πρόγραμμά του. Ως εκ τούτου, στον αέρα είναι πλέον η επίσκεψή του στον Εβρο, όπως αρχικά είχε σχεδιάσει.

Οι δύο ηγέτες θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ θα παραστούν και στο πέμπτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας – Τουρκίας. Επίσης, ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συναντηθεί και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αρχικό πρόγραμμα υπήρχε σχέδιο για δείπνο που θα παρέθετε ο πρωθυπουργός στο ζεύγος Ερντογάν, ωστόσο η Εμινέ Ερντογάν δεν θα τον συνοδέψει στην Αθήνα.

Στην τουρκική αποστολή θα συμμετέχουν τουλάχιστον εννιά υπουργοί, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομικών, Εσωτερικών, Τουρισμού, ενώ δεν θα συμμετέχουν Τούρκοι επιχειρηματίες. Από την πλευρά της Ελλάδας, μαζί με τον πρωθυπουργό, πέρα από τον υπουργό Εξωτερικών, την υφυπουργό Εξωτερικών, τον υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Εξωστρέφεια, θα συμμετέχουν υπουργοί με αρμοδιότητες στους τομείς της Αμυνας, της Μετανάστευσης, του Πολιτισμού και του Τουρισμού, της Οικονομίας και της Εκπαίδευσης.

Οι δύο κυβερνήσεις επιδιώκουν την υπογραφή συμφωνιών πάνω στο Μεταναστευτικό και την κλιματική αλλαγή, τα οποία ήταν και τα ζητήματα που βρίσκονταν στις διαπραγματεύσεις που χειρίζονται ο ΥΦΥΠΕΞ, Κώστας Φραγκογιάννης και ο ομόλογός του της Τουρκίας Μπουράκ Ακτσαπάρ.

Το πρόγραμμα της ημέρας διαμορφώθηκε ως εξής:

  • Το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου οι υπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας θα έχουν διμερείς συναντήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών και σε άλλα υπουργεία.
  • Την ίδια ώρα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου, με το ίδιο σχήμα των προηγούμενων δύο συναντήσεών τους που πραγματοποιήθηκαν στο Βίλνιους και στη Νέα Υόρκη (με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, και των διπλωματικών συμβούλων των δύο ηγετών Αννας Μαρίας Μπούρα και Cagatay Kilic). Μετά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.
  • Στη συνέχεια, θα συνεδριάσει η Ολομέλεια του ΑΣΣ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη μορφή γεύματος εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Θυμίζουμε ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2010 στην Αθήνα από τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον Ταγίπ Ερντογάν (τότε ήταν πρωθυπουργός), που υπέγραψαν από κοινού και την ιδρυτική Διακήρυξη του Συμβουλίου. Η δεύτερη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο του 2013, υπό την προεδρία των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, Αντώνη Σαμαρά και Ταγίπ Ερντογάν.

Η τρίτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 στην Αθήνα, υπό τους Αντώνη Σαμαρά και τον τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Η τέταρτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη τον Μάρτιο του 2016, υπό τον Αλέξη Τσίπρα και τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This