Ο Ερντογάν στην Αθήνα – Λεπτό προς λεπτό

Σε εξέλιξη οι κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη-Ερντογάν μετά τη σχεδόν δίωρη συνάντησή τους - Νωρίτερα είχαμε «μέλια» Μητσοτάκη και Σακελλαροπούλου με τον Ταγίπ Ερντογάν

Must Read

Ο Ταγίπ Ερντογάν γύρω στις 10:30 αφίχθη στη χώρα μας, αρκετά νωρίτερα από το προγραμματισμένο (για λόγους ασφαλείας) με τα τουρκικά ΜΜΕ να κάνουν εκτενή αναφορά στην επίσκεψή του στη χώρα μας.

«Προβλέπουμε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα επιστρέψει από αυτή τη συνάντηση με καλά νέα», σχολίαζαν από το πρωί μάλιστα στα τουρκικά πάνελ, ενδεικτικό του κλίματος που έχει καλλιεργηθεί στη γειτονική χώρα…

  • Δείτε απευθείας τα όσα συμβαίνουν:

  • Δείτε τις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη-Ερντογάν:

Στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχθηκε τιμητικό άγημα Ευζώνων λίγο μετά τις 11:30, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε την πρώτη του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία ευχήθηκε «παραγωγικές συνομιλίες», ενώ ο Ερντογάν έκανε λόγο για ξεκίνημα μιας «νέας εποχής».

.

 

Την κοινή τους βούληση για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εξέφρασαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Τούρκος Πρόεδρος στη συνάντησή τους.

Είπε η ΠτΔ:

«Τα τραγικά συμβάντα που αντιμετώπισαν οι χώρες έγιναν αφορμή για να αποδειχτεί πως η ένδειξη αλληλεγγύης και η ανθρωπιάς είναι ένα χαρακτηριστικό που ενώνει τους δύο λαούς. Η διαπίστευση αυτή είναι μια ισχυρή βάση για να στηριχτεί η αμοιβαία πολιτική βούληση για την εδραίωση ενός κλίματος που θα επιτρέψει την εμβάθυνση της εργασίας και την αποφυγή εντάσεων στις διμερείς μας σχέσεις. Είναι αναγκαίο περισσότερο ίσως από ποτέ Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν από κοινού για την ενίσχυση της ευημερίας, τη διαφύλαξη της ειρήνης, της σταθερότητας και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου καθώς και για την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας προς όφελος και των δύο λαών μας και της ευρύτερης περιοχής. Έχοντας επίγνωση του γεγονός πως υπάρχουν ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις, είναι σημαντική η διατήρηση και η εμπέδωση του εποικοδομητικού κλίματος. Η παρουσία σας σήμερα στην Ελλάδα μετά την πάροδο έξι ετών πιστεύω πως αντανακλά το θετικό αυτό θέμα. Με τις σκέψεις αυτές κύριε πρόεδρε, διαβιβάζω τις ευχές μου στο φίλο λαό της Τουρκίας για ειρήνη και ευημερία και εύχομαι παραγωγικές συνομιλίες στο πλαίσιο του 5ου  Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας».

Από την πλευρά του ο Ερντογάν ανέφερε ότι η επίσκεψη του αυτή είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσει μια νέα πορεία στις σχέσεις των δυο χωρών, έκανε λόγο για εποικοδομητικές συναντήσεις και τόνισε ότι είναι καλύτερο για το μέλλον και των δυο χωρών «να μιλήσουμε για το γεμάτο μέρος του ποτηριού».

Είπε ο Τούρκος:

«Πιστεύω ότι αυτή η συνάντηση θα είναι καθοριστική για τη συνέχιση μιας νέας εποχής μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Είμαστε εδώ με μια μεγάλη αντιπροσωπεία υπουργών. Οι υπουργοί μας είχαν ουσιαστικές συνομιλίες με τους ομολόγους τους. Ο στόχος είναι να αυξήσουμε τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ μας από 5,5 δισ. δολάρια σε 10 δισ. δολάρια. Θα συζητήσουμε ποια βήματα θα κάνουμε. Οι προκαταρκτικές προετοιμασίες έχουν γίνει, θα υπογράψουμε τις υπογραφές και θα συνεχίσουμε στο δρόμο με πολύ πιο ασφαλή τρόπο. Πιστεύω ότι θα είναι καλύτερο και για το μέλλον των δυο πλευρών να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο».

.

Πανηγυράκι στο Μαξίμου

Από το Προεδρικό Μέγαρο ο Ερντογάν πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου με τα πόδια, για να μπορέσει να στηθεί έτσι ένα επικοινωνιακό πανηγυράκι, από αυτά που αρέσουν και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υποδέχθηκε θερμά τον Τούρκο Πρόεδρο και ήταν όλο χαμόγελα, ενώ χαρές έκανε ακόμα και ο Πίνατ

.

 

.

 

.

.

 

Κατηφής πάντως μας ήρθε ο Τούρκος Πρόεδρος, όπως φάνηκε από την άφιξή του κιόλας…

.

 

.

 

Με οκτώ Υπουργούς και δύο συμβούλους στα τρία τουρκικά αεροπλάνα (αλλά και 15 Τούρκους δημοσιογράφους) έφτασε στην Αθήνα ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος είχε συνομιλία «στο πόδι» (μεγάλη διάρκειας πάντως) με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος τον υποδέχθηκε.

Παρών στο αεροδρόμιο και ο Τούρκος Πρέσβης στη χώρα μας, Τσαγατάι Ερτσιγές.

Με διψήφιο αριθμό στην αυτοκινητοπομπή του, αλλά και συνοδεία ασθενοφόρου και περιπολικών ξεκίνησε στις 11:05 από το αεροδρόμιο ο Τούρκος Πρόεδρος προς το Προεδρικό Μέγαρο, για την πρώτη του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ελλάδας.

Τον Ερντογάν υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο εκτός από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και τιμητικό άγημα Ευζώνων.

.
.

 

Τα τουρκικά ΜΜΕ κατά την αναχώρηση του Ερντογάν

Καζάν-καζάν… για ποιον;

Με διαφορετικές διαθέσεις κάθονται σήμερα στο «τραπέζι» Ελλάδα και Τουρκία για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Η άφιξη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα -μαζί με την προκλητική του «βεντάλια» θεμάτων- και η συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, όπως είπε, έχει προσέγγιση «προσέγγιση παρόμοια με τη δική μας», θα βάλει το «κερασάκι» σε μια… τούρτα, η γεύση της οποίας μοιάζει με «δηλητήριο» για την Ελλάδα.

Η ελληνική πλευρά τείνει –αφελώς- χείρα φιλίας και διαλόγου με… το Σταυρό στο χέρι, ενώ η τουρκική πλευρά θέτει επί τάπητος και προς διαπραγμάτευση, όλη την προκλητική ατζέντα των παράνομων διεκδικήσεών της, που θέτουν σε αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία.

«Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στο σημερινό Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας», έλεγαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές και επεσήμαναν της σημασία της «θετικής ατζέντας» που θα περιλαμβάνει ελληνοτουρκικές συμφωνίες και συνεργασίες στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας καθώς και της αγροτικής ανάπτυξης.

Αυτές θα είναι οι συμφωνίες που θα ανακοινωθούν. Γιατί υπάρχουν και θα υπάρξουν κι άλλες, τις οποίες είτε θα μάθουμε από τα τουρκικά ΜΜΕ, είτε θα τις διαπιστώσουμε στην πορεία…

Υπομονή…

Για την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου βρίσκονται σε ισχύ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (σταδιακή και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας, καθώς και απαγόρευση στάσης και στάθμευσης), σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής του Κέντρου της Αθήνας, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε την απαγόρευση συγκεντρώσεων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Επίσης, κλειστός από τις 11:00 έως τις 18:00 είναι ο σταθμός του Μετρό «ΣΥΝΤΑΓΜΑ» και οι σταθμοί Κατεχάκη, Μέγαρο Μουσικής και Ευαγγελισμός με εντολή της Αστυνομίας. Οι συρμοί θα διέρχονται από αυτόν τον σταθμό χωρίς στάση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This