Ξεπληρώνουμε πρόωρα τα μνημονιακά δάνεια

Ενώ οι πολίτες στενάζουν από τις ανατιμήσεις, η κυβέρνηση θα καταβάλει 5,3 δισ. ευρώ σε δανειακές υποχρεώσεις που λήγουν το 2026 και το 2027

Must Read

Με την ακρίβεια να χτυπά «κόκκινο» και την κυβέρνηση να κωφεύει στις εκκλήσεις των πολιτών για στήριξη έναντι των ανατιμήσεων, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα πρόωρη αποπληρωμή δανείων που είχε λάβει η χώρα μας την εποχή των Μνημονίων, τα οποία μάλιστα λήγουν το 2026 και το 2027.

Μάλιστα, το ποσό αγγίζει τα 5,3 δισ. ευρώ, δηλαδή πρόκειται για ένα τεράστιο κονδύλι που θα βγει από τα κρατικά ταμεία, όταν η κυβέρνηση απορρίπτει κάθε σκέψη για μειώσεις φόρων (ΦΠΑ στα τρόφιμα και ΕΦΚ στα καύσιμα) ή για ουσιαστική στήριξη σε ευάλωτους που έχουν αναγκαστεί εδώ και μήνες να κόψουν ακόμα και τα βασικά είδη ανάγκης.

Σημειώνεται πως τα χρήματα για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους προέρχονται από τα πλεονάσματα που επιτυγχάνει η κυβέρνηση, χάρη στους φόρους που καταβάλλουν οι Ελληνες φορολογούμενοι, και κάθε μήνα υπερβαίνουν κατά πολύ τους στόχους, δημιουργώντας συνεχώς δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος παρακρατείται, όπως φαίνεται, για τους δανειστές.

Αυτή η φορολαίλαπα σε συνδυασμό με την ακρίβεια εξουθενώνει τους πολίτες. Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο τα επιστρέφει στους ξένους, που τόσα χρόνια κουνούσαν το δάχτυλο στην Ελλάδα, επιβάλλοντας τεράστιες θυσίες και καταστροφικές πολιτικές, οι επιπτώσεις των οποίων φαίνονται έως σήμερα.

Υπενθυμίζεται πως στις 15 Δεκεμβρίου 2023 η χώρα μας προχώρησε στην πρόωρη εξόφληση δανείων του Greek Loan Facility, συνολικού ύψους 5,29 δισ. ευρώ, που έληγαν το 2024 και το 2025. Πρόκειται για δάνεια που δόθηκαν στη χώρα μας στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος, το οποίο συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2010 και περιελάμβανε διμερή δάνεια από τις χώρες της ευρωζώνης (52,9 δισ. ευρώ) και το ΔΝΤ (20,1 δισ. ευρώ).

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει σχεδιάσει πως στο σύνολο του 2024 θα «σηκώσει» από τις διεθνείς αγορές περίπου 10 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης ομολόγων, ενώ έχει καλύψει ήδη το 60% των ετήσιων αναγκών του.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This