Το Υπουργείο Πολιτισμού ήξερε για τα κλεμμένα αρχαία αλλά δεν μπλόκαρε την δημοπρασία του οίκου Christie’s!

Must Read

Ένα ακόμα σκάνδαλο για το Υπουργείο Πολιτισμού κρύβεται πίσω από την δημοπρασία που θα έκανε την περασμένη Τρίτη ο πασίγνωστος οίκος Christie’s για τέσσερα αρχαιοελληνικά αγγεία η οποία τελικά ακυρώθηκε στο παρά πέντε καθώς οι αρχαιότητες συνδέθηκαν με τον καταδικασμένο αρχαιοκάπηλο Τζιανφράνκο Μπετσίνα.




Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στο φως σήμερα το documentonews.gr, η Λίνα Μενδώνη γνώριζε ότι τα αρχαία ήταν κλεμμένα και δεν έκανε απολύτως τίποτε για αν σταματήσει την δημοπρασία!

Τα αρχαία

Ανάμεσά στα αρχαία που θα έβγαιναν προς πώληση συγκαταλέγεται ένα αττικό κύπελλο διακοσμημένο με πολεμιστές και άλλες μορφές από το 570-560 π.Χ.

Σύμφωνα με την εκτίμηση, η τιμή που θα έπιανε ήταν 15.000 έως 20.000 δολάρια στην δημοπρασία «Αρχαία ελληνικά αγγεία από την συλλογή Zimmermann», αλλά αποσύρθηκε από τον σχετικό δικτυακό τόπο.

Στην ίδια παρτίδα είχε τεθεί προς δημοπράτηση το καπάκι φιάλης διακοσμημένης με σφίγγες, που χρονολογείται στο 570-550 π.Χ. και εκτιμάται στα 8.000 με 12.000 δολάρια. Επιπλέον, μια υδρία ή γλάστρα που απεικονίζει τον Διόνυσο με κέρας του 530-520 π.Χ. και εκτιμάται στα 7.000 με 9.000 δολάρια.

Το Υπουργείο είχε το αρχείο του αρχαιοκάπηλου!

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε ο έγκριτος δημοσιογράφος και ερευνητής Νικόλας Ζηργάνος ο οποίος έχει κάνει εκτεταμένες και πολύχρονες έρευνες για την αρχαιοκαπηλία το Υπουργείο έχει στην κατοχή του το αρχείο Μπετσίνα το οποίο έχει παραδώσει ο ίδιος!

Ουσιαστικά πρόκειται για υλικό που ο ίδιος έλαβε από τις ιταλικές αρχές κατά τη διάρκεια της έρευνας που έκανε για την αρχαιοκαπηλία. «Τουλάχιστον μία από τις επίμαχες αρχαιότητες εμπεριέχεται στο αρχείο που έχω παραδώσει», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Πολλές ερωτήσεις «γεννώνται» σχετικά με την στάση του ΥΠΠΟ και την αδιαφορία που επέδειξε σχετικά με τα κλεμμένα αρχαία που θα έβγαιναν σε δημοπρασία.

Άραγε μπήκε στον κόπο το Υπουργείο να τσεκάρει το αρχείο που έχει στα χέρια του και να μπλοκάρει την πώληση των ελληνικών αρχαιοτήτων; Αν δεν έγινε έρευνα γιατί δεν την έκαναν; Δεν είναι υποχρέωση του Υπουργείου να φυλάττει την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας;




Η ανούσια ανακοίνωση του Υπουργείου

Το ΥΠΠΟ εξέδωσε χθες μια λιτή και γενικόλογη ανακοίνωση αναφορικά με την ακύρωση της δημοπρασίας απαντώντας, όπως υποστηρίζει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το θέμα.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Σχετικά με ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις αρχαιότητες της ακυρωθείσης δημοπρασίας των Christie’s, σας ενημερώνουμε τα εξής:

1. Η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών (ΔΤΠΠΑ), μέσω του αρμοδίου Τμήματος ελέγχει με κάθε πρόσφορο τρόπο την διεθνή αγορά τέχνης. Στο πλαίσιο αυτό προχώρησε στον έλεγχο και της συγκεκριμένης δημοπρασίας, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε από τον Οίκο.

2. Ο έλεγχος που έγινε από το αρμόδιο Τμήμα Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών (ΤΤΠΠΑ) δεν έδωσε στοιχεία που να τεκμηριώνουν την παράνομη διακίνηση, από τον σημερινό ελλαδικό χώρο, κάποιου από τα αντικείμενα αυτά.

3. Οι Οίκοι Δημοπρασιών, σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας των Art Dealers, όπως έχει διαμορφωθεί από την UNESCO, οφείλουν να δίνουν αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την προέλευση των αντικειμένων που δημοπρατούν.

4. Η ΔΤΠΠΑ αξιοποιεί κάθε πληροφορία σχετικά με την παράνομη διακίνηση ελληνικών αρχαιοτήτων που έρχεται σε γνώση της από κάθε πηγή.

5. Σύμφωνα με την αρμόδια ΔΤΠΠΑ δεν έχουν τεκμηριωθεί, στην εν λόγω δημοπρασία, αντικείμενα παρανόμως διακινηθέντα από την ελληνική επικράτεια». 

Πάλι προκύπτουν πολλά ερωτηματικά.

Τι έκταση ήταν ο έλεγχος που έκανε το Υπουργείο;

Έχει σημασία αν τα αρχαία βρέθηκαν στην Ελλάδα ή το εξωτερικό; Η διαφύλαξή τους δεν θα πρέπει να είναι ενιαία;

Οι αρμόδιες αρχές είχαν στα χέρια τους το αρχείο και αποφάσισαν να μην κάνουν τίποτα. Γι’αυτό ίσως εξέδωσαν και μια ανούσια ανακοίνωση….

Δείτε επίσης:

Καταδικασμένος αρχαιοκάπηλος πίσω από δημοπρασία ελληνικών αγγείων στον Οίκο Christie’s

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This