«Χαστούκι» του ΣτΕ στους ιδιώτες διευθυντές του Χατζηδάκη στον ΕΦΚΑ

Ο νυν διευθυντής έχει προκαλέσει με τη συμπεριφορά του σωρεία αντιδράσεων μεταξύ των εργαζομένων

Must Read

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΦΚΑ, κατ’ εφαρμογήν του νόμου του πρώην υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, για τον διορισμό ιδιωτών σε θέσεις γενικών διευθυντών στον φορέα.

Το ΣτΕ αποφάνθηκε πως «σύμφωνα με το άρθρο 103 του Συντάγματος, οι οργανικές θέσεις του προσωπικού των δημόσιων υπηρεσιών και των ΝΠΔΔ πρέπει, κατ’ αρχήν, να πληρούνται με τακτικούς (μόνιμους) υπαλλήλους. Δεν αποκλείεται, όμως, και η πλήρωσή τους, εξαιρετικώς, με υπαλλήλους επί θητεία. Η παρέκκλιση, πάντως, αυτή από τον κανόνα της στελεχώσεως των οργανικών θέσεων με τακτικούς (μόνιμους) υπαλλήλους είναι ανεκτή συνταγματικώς μόνον εάν δικαιολογείται από την ιδιάζουσα φύση, την ειδική αποστολή και το περιεχόμενο των αρμοδιοτήτων ορισμένης υπηρεσίας ή θέσεως».

Περαιτέρω, κρίθηκε κατά πλειοψηφία ότι «το άρθρο 3 του ν. 4892/2022, κατά το μέρος που προβλέπει ότι οι υποψήφιοι για τις θέσεις των προϊσταμένων των Γενικών Διευθύνσεων του e-ΕΦΚΑ μπορεί να είναι, εκτός από υπάλληλοι ή εργαζόμενοι σε φορείς του δημοσίου τομέα, και ιδιώτες (που, όπως έγινε δεκτό, αποκτούν την ιδιότητα του υπαλλήλου επί θητεία) δεν είναι, κατ’ αρχήν, αντίθετο προς το άρθρο 103 του Συντάγματος».

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι σύμβουλοι, «…η απόφαση του Δ.Σ. του e-ΕΦΚΑ (628/2022), με την οποία καθορίστηκαν οι Γενικές Διευθύνσεις, στις οποίες υποψήφιοι μπορεί να είναι τόσο υπάλληλοι του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, κρίθηκε ότι πρέπει να ακυρωθεί διότι το Δ.Σ. δεν τεκμηρίωσε, όπως όφειλε από το Σύνταγμα και την εξουσιοδοτική διάταξη, πλήρως και αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους ορισμένες θέσεις προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων μπορεί να καλυφθούν και από ιδιώτες, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις αρμοδιότητες των θέσεων, την ιδιαιτερότητά τους, το αντικείμενο και τα ιδιαίτερα προσόντα που απαιτούνται ώστε όσοι επιλεγούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των συγκεκριμένων θέσεων».

Προσφυγές

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν προσφύγει η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ και τρεις διευθυντές του ΕΦΚΑ. Καθήκοντα έχει αναλάβει μέχρι στιγμής -δύο χρόνια από την ψήφιση του νόμου- μόνο ένας ιδιώτης, ο οποίος έχει ήδη προκαλέσει με τη συμπεριφορά του σωρεία αντιδράσεων μεταξύ των εργαζομένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συγκεκριμένος έχει «αλλεργία» στην εφαρμογή της νομοθεσίας και έφεση στους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος των υπαλλήλων, με φρασεολογία πεζοδρομίου.

Σε κάθε περίπτωση, μέχρις ότου καθαρογραφεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα παραμείνει στη θέση του, λαμβάνοντας κανονικά και τον παχυλό μισθό του, καθώς το ανώτατο δικαστήριο της χώρας εξέδωσε τη σχετική ανακοίνωση για την έκβαση της προσφυγής, αλλά μόνο με αυτήν η Νομική Υπηρεσία του ΕΦΚΑ δεν μπορεί να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This