Έπεσαν γροθιές στο Κοινοβούλιο για πρώτη φορά μετά το 1965!

Εξήντα χρόνια πίσω «πήγε» η Εθνική Αντιπροσωπεία μετά την επίθεση του ανεξαρτήτου βουλευτού Λαρίσης Κ. Φλώρου εναντίον του βουλευτού της «Ελληνικής Λύσης» Βασίλη Γραμμένου

Must Read

Η εντύπωσίς μας ήταν ότι εκδήλωσις συμπλοκών και οι ανταλλαγές γρόνθων και ύβρεων εντός της αιθούσης του κοινοβουλίου ανήκαν οριστικώς στο παρελθόν. Σε ένα φαύλο παρελθόν, το οποίο ουδείς θα ήθελε να ξαναζήσει. Δυστυχώς όμως επιστρέφουμε στα ίδια.

  • εφημερίδα «Εστία»

Σε σκηνές που η αίθουσα της ολομελείας είχε να ζήσει από τις περιόδους προ του 1967. Τότε οι συμπλοκές, το βροντώδες κτύπημα των καλυμμάτων των εδράνων και η εκσφενδόνισις ακόμη και καρεκλών μεταξύ βουλευτών αποτελούσε την κορύφωση αντεγκλήσεων που αφορούσαν στην λεγομένη «αποστασία». Χθες όμως βουλευτής γρονθοκόπησε συνάδελφό του για ένα ζήτημα προσωπικό. Πρόκειται για σοβαρή έκπτωση κοινοβουλευτικών ηθών που δεικνύει μέχρι πού μπορεί να οδηγήσει η υποβάθμισις του επιπέδου της κοινοβουλευτικής εκπροσωπήσεως των Ελλήνων.

Το χθεσινό επεισόδια αποδίδεται σε προσωπική αντιπαράθεση του ανεξαρτήτου βουλευτού Κωνσταντίνου Φλώρου (είχε εκλεγεί με το κόμμα των Σπαρτιατών) με το πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο. Εκτυλίχθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συνεζητείτο το αίτημα άρσεως της ασυλίας του κ. Βελόπουλου κατόπιν μηνύσεως του πατρός του βουλευτή Φλώρου που ότι τον ύβριζε μέσω ανωνύμων λογαριασμών στο twitter.

Εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, ανακοίνωσε ότι είναι υπέρ της άρσεως ασυλίας, αν και δεν σχετίζεται ο κ. Βελόπουλος με την μήνυση, πετάχτηκε ο κ. Φλώρος και είπε ότι αυτό θα το κρίνει το δικαστήριο.

Οι δύο άνδρες στη συνέχεια συναντήθηκαν στο περιστύλιο, με τον Κωνσταντίνο Φλώρο να πιάνει από τον γιακά τον Βασίλη Γραμμένο, να τον γρονθοκοπεί και να τον πετάει κάτω.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης μεταφέρθηκε στο ιατρείο της Βουλής, ενώ ο πρόεδρος του Σώματος Κωνσταντίνος Τασούλας, απέβαλε τον Κωνσταντίνο Φλώρο από την Βουλή επί 15θήμερο, εν συνεχεία δε  επεσήμανε ότι το άρθρο 157 του Ποινικού Κώδικα προβλέπει ότι όποιος βιαιοπραγεί εναντίον μέλους της Βουλής τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 ετών. Επεσήμανε μάλιστα ότι η ασυλία βουλευτή καλύπτει πλημμελήματα αλλά όχι αυτόφωρα κακουργήματα, και έτσι «μπορούμε να παραπέμψουμε τον δράστη αυτής της χυδαίας και βάρβαρης επίθεσης για αυτόφωρο κακούργημα». Κατόπιν τούτου ο κ. Φλώρος συνελήφθη και μετήχθη στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών.

Πράγματι με την μεταπολίτευση του 1974 έγινε μια σημαντική, όσο και σημειολογική αλλαγή στα έδρανα των βουλευτών. Τα ανακλινόμενα βαρειά ξύλινα καλύμματα των εδράνων που εχρησίμευαν για να βάζουν οι βουλευτές χαρτιά τους καρφώθηκαν διότι μέχρι τότε, κατά την διάρκεια αντεγκλήσεων και συμπλοκών τα μέλη της Βουλής συνήθιζαν να τα σηκώνουν και να τα βροντάνε δημιουργώντας πανδαιμόνιο. Αυτό σε συνδυασμό με τις γρονθοκοπήσεις και τις «καρεκλιές» συνέθεταν το σκηνικό της Βουλής που διελύθη προ της 21ης Απριλίου 1967.

Για τα συμβάντα του 1965 ενδεικτικώς παραθέτουμε την σταχυολόγηση από τα πρακτικά της Βουλής, που είχε κάνει ο συνάδελφος Τάσος Κοντογιαννίδης:

  • Συνεδρίαση της 24-9-1965: «Εις βουλευτής: Είσαι λωποδύτης! Έτερος: ΄Αει στο διάολο μην έρθω και σε πλακώσω στο ξύλο!…»
  • 2-8-1965: «Εις βουλευτής: Πάψε κάθαρμα ! Έτερος: Θα τα πούμε εμείς οι δύο έξω, παλιοκολόπαιδο…»
  • 10-8-65: «Εις βουλευτής: Πόσα πήρες ρε κάθαρμα! ΄Ετερος: Προδότη! Στο χωριό σου θα φας, το ξύλο της χρονιάς!.
  • 25-4-1966: «Εις βουλευτής εν εξάλλω καταστάσει: Δεν σου ομιλώ εσένα κάθαρμα! Έτερος: Κάθαρμα είσαι εσύ και παλιάνθρωπος και το άλλο που ξέρεις…» (ο νοών… νοείτο!)

Συνηθισμένη εικόνα του Κοινοβουλίου ήταν οι συμπλοκές, όταν υβρίζοντες και υβριζόμενοι, έχαναν τελείως την ψυχραιμία τους και πιάνονταν στα χέρια. Παρά τα συνεχή χτυπήματα της κουδούνας από τον πρόεδρο της Βουλής Δημ. Παπασπύρου που εισέπραττε από τους θερμόαιμους το: «Σκάσε ρε παλάντζα με την κουδούνα σου…» η αίθουσα μετατρεπόταν σε ρινγκ.

Μετά την μεταπολίτευση στην Βουλή επεκράτησε ευπρέπεια με ελάχιστα θλιβερά περιστατικά εξαιρέσεων. Το πλέον προβεβλημένο ήταν το χαστούκι του βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεδίκογλου κατά του βουλευτού του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών και Αμύνης. Μάλιστα ο Β. Κεδίκογλου δρασκέλισε δύο έδρανα για να φθάσει τον βουλευτή ου ΚΚΕ. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Λευτέρης Βερυβάκης διέκοψε την συνεδρίαση αλλά δεν έδωσε συνέχει θεωρώντας το επεισόδιο προσωπικό και όχι πολιτικό.

Ανταλλαγή ύβρεων είχε σημειωθεί και το 1983, με πρωταγωνιστές τον βουλευτή της ΝΔ Ηλία Βουγιουκλάκη και τους Γιάννη Τσακλίδη, Τάκη Παπαγεωργόπουλο και Χάρη Ατματζίδη του ΠΑΣΟΚ. Οι βουλευτές εκινήθησαν εναντίον αλλήλων αλλά συνεκρατήθησαν από τους ψυχραιμοτέρους. Σήμερα η ψυχραιμία εξέλιπε και από τα χαστούκια περάσαμε στις γροθιές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This