Bloomberg: Επιστολή Μητσοτάκη – Τουσκ στην Ούρσουλα για την δημιουργία αντιαεροπορικής ασπίδας στην ΕΕ

«Ας συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία και ταυτόχρονα να ενισχύουμε την άμυνά μας»

Must Read

Από πρωτοβουλία σε… πρωτοβουλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης εν όψει Ευρωεκλογών με αποδέκτη την πρόεδρο της Κομισιόν. Μετά την επιστολή προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την αισχροκέρδεια των πολυεθνικών στην Ελλάδα και την αδιάφορη αντίδραση, ο πρωθυπουργός αποστέλλει νέα για την δημιουργία ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας. Την συνυπογράφει αυτήν την φορά ο ομόλογός του της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, Μητσοτάκης και Τουσκ ζητούν το θέμα να τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, 27-28 Ιουνίου. Η ΕΕ χρειάζεται ένα νέο «εμβληματικό πρόγραμμα», όπως η ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας, έγραψαν στην επιστολή οι δύο πρωθυπουργοί.

Μητσοτάκης και Τουσκ προτείνουν την εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου συστήματος αεράμυνας, το οποίο θα είναι σε θέση να προστατεύει τον κοινό εναέριο χώρο της ΕΕ από εισερχόμενες απειλές όπως αεροσκάφη, πύραυλοι και drones.

Η ανάπτυξη και η χρηματοδότηση του αμυντικού αυτού έργου θα αποστείλει ένα σαφές μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη και αποφασισμένη να δράσει για την αυτοάμυνά της, υποστηρίζουν στην επιστολή τους.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει στον ΣΚΑΪ: «Έχω υπόψη μου συγκεκριμένα ένα σύστημα ευρωπαϊκής αεράμυνας, έναν «θόλο» ευρωπαϊκό αυτήν την φορά, ο οποίος θα καλύπτει την Ευρώπη, όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, έναντι οποιασδήποτε απειλής. Μπορείτε να σκεφτείτε το όφελος…»

Ωστόσο, όπως ανέφεραν οι Financial Times, ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου κατασκευαστή πυρομαχικών της Ευρώπης Rheinmetall ζητά μια ευρωπαϊκή έκδοση του Iron Dome του Ισραήλ -την εγκατάσταση συστημάτων αεράμυνας μικρής εμβέλειας- καθώς η ΕΕ αγωνίζεται να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ρωσική απειλή.

Strictly Business, λοιπόν, για τον κ. Μητσοτάκη.

Η απάντηση της Φον ντερ Λάιεν

«Ας συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία και ταυτόχρονα να ενισχύουμε την άμυνά μας. Χρειαζόμαστε λιγότερο κατακερματισμό και περισσότερα κοινά projects, όπως μία αντιαεροπορική αμυντική ασπίδα που προτείνουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλτ Τουσκ» έγραψε στο Χ / Twitter.

Δείτε επίσης:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This